5/52: Silence is golden

Silence is Golden. Photo: Geir Ertzgaard


I struggled with this week’s interpretation of the subject Jan Ivar gave us: Silence, or «stillhet» as we say in Norway, so I chose this grab and go-picture.

For me, the first thing that springs to mind, is eyes closed, not letting the noise that surrounds us disturb, or maybe shutting up just to become more aware of what’s really there. The technical challenge this time was in laying the right touch of noise on the image, and getting the colors right. I’ve used the RGB- numbers for gold to get the colors right (204-204-51), and added noise in Photoshop CS4, but the end result on here in the web page doesn’t seem to keep the info, and gives a softer and less colorized image than what’s shown in Aperture.

Andre fantastiske bidrag til denne serien:
Jan Ivar Vik: Stillhet
Jelrik Nylund-van Berkel: Paperjet
Ståle Ertzgaard: Öppna landskap
Anne Ueland: Hush!
Geir Ertzgaard: Silence is Golden
Line Storlid: Sleeping Beauty
Vibeke Prestmo Valestrand: Der tiden står stille
Stein-Evert Pettersen: Stillhet i fjellet
Yngve Thoresen: Silent Baby

Postscript: I’ve done a screengrab of the image the way it left Aperture after a detour to Photoshop CS4. As you can see, there is a great difference between what I’ve created in Aperture/CS4 and the end result after export. I did an sRGB export with quality 12 and 300dpi export. What else can I do to get the right export?

19 replies
 1. Ståle
  Ståle says:

  Enig i at «originalen» var vesentlig bedre enn den som endte opp som hovedbilde. Syns det ble noe tannlaust og ordleken din ble litt borte.
  Likte ideen, men jeg blir ikke enig med meg selv i om jeg liker bildet ditt. Kanskje det hadde hjulpet om bygningene i bakgrunnen var mer uklare – eller ikke til stede i det hele tatt? Slik det er nå forstyrrer de min opplevelse og tar noe av fokus bort fra uttrykket i jentenes/kvinnenes (er usikker på hva jeg skal skrive – et tydelig tegn på alderdommens framskredenhet) fredelige ansiktsuttrykk av ro.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Originalen er et hakk bedre ja, hvertfall i forhold til «tannlaushet». Men dette er tekniske ting jeg må finne ut av og som jeg ikke har opplevd før. Når det gjelder motivet ellers, så er det hva jeg fikk til i denne omgang. Å fjerne bakgrunnen hadde gjort bildet meningsløst, det skal være litt rotete og støyende, men samtidig inneholde et ønske om en stillhet som kanskje ikke er der. Men som sagt: Jeg strevde med denne ukens tema, og fant aldri den stillheten jeg selv trengte for å finne ut av det. Det er denne stillheten som noen kaller «jobb»;)

   Svar
 2. Line Storlid
  Line Storlid says:

  Forord: Jeg ser at jeg ville likt at orginalen var så gylden som det lille bildet vises.

  Men med det du skriver i «mente» , og når jeg ser vekk fra det du ikke fikk som du ville syns jeg dette var en svært interresant løsning. Å klare å fange i alle fall to (usikker på den 3) med øynene igjen mens de ser ut til å nyte varmen fra solstråler og er helt i sin egen verden er et skikkelig blinkskudd i mine øyne, og jeg syns definitift at bildet bærer budskapet om stillhet. Så min konkulusjon er at det er et VEL gjennomført oppdrag;O)

  Svar
 3. Anne Ueland
  Anne Ueland says:

  Jeg digget dette bildet rett og slett. Du har valgt 3 damer, 3 er ett nøkkeltall som kler bildet, og alle nyter lyset og stillheten her, med øynene avslappet lukket og ja nyter øyeblikkets stillhet. At du har lagt til «støy» ødelgger ikke for mitt vedkommende. Om du gjorde det for å lage STØY, så klarte du det ikke heller, for bildet i seg selv, var så stille med disse 3 fine damene, så dette var kjempebra temabilde. Well done Geir 🙂

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Tusen takk, Anne. Saken er at jeg faktisk er mer fornøyd med resultatet enn jeg trodde jeg skulle bli. Jeg brøt min egen regel om å ta bilde av det jeg så, og prøvde å fotografere det jeg ville se. Det lyktes jeg ikke med, men så fant jeg plutselig ut at temaet var i det bildet jeg hadde tatt slik jeg (nesten) så det, og at bare litt juks med støyfunksjonen og tonene i Photoshop ga det lille kicket bildet trengte.

   Svar
 4. Vibeke
  Vibeke says:

  Jeg ser ikke på det tekniske i et bilde, til det er jeg ikke nok teknisk begavet eller bevandret. Jeg liker roen i uttrykkene til damene, særlig den fremste. Det ser nesten ut som hun sover, hele ansiktet er avslappet. Stillhet er jo både ro og avslapping. Men skal jeg si noe om dine løsninger så liker jeg det du kaller støy, og jeg synes bildet er best i den grå utgaven. Mulig fordi det gyldne gir et litt gammelmodig uttrykk, og det passet ikke helt inn her.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Sånn skal det høres ut, Vibeke. Man kan se seg blind på teknikk, og fullstendig overse selve innholdet. Jeg tror også at vi kan bli litt for analyserende når vi ser bilder, og at vi noen ganger rett og slett bør legge vekk det kritiske øyet og heller bare oppleve det vi ser. Desverre er fotografer ofte kjent for nettopp ikkeå gjøre det. Jeg liker faktisk bildet ganske godt selv også, på tross av enkelte innvendinger både fra meg selv og andre.

   Svar
 5. Stein-Evert
  Stein-Evert says:

  Dette bildet liker jeg.
  Har sett hva de andre har kommentert, jeg kommenterer ut fra egen opplevelse av bildet.
  Bakgrunn generer ikke meg, synes ikke den gjør noe da damene sitter i et miljø, slik jeg tenker. Det som imidlertid tiltaler meg er roen som damene «gjør» i bildet. Om de er bekjente er ikke godt å si, synes ikke det ser slik ut, men alle gjør det samme, de nyter ei rolig stund, de nyter sol, og de nyter stillhet.
  Super løsning og et godt bilde.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Det er jeg helt enig i, Yngve. Slik det fremstår her, vipper det litt i overkant mye over på støy. Men så var det dette med prosessen fra ferdig resultat i Aperture/Photoshop og det du ser på skjermen din. Jeg syns nesten bildet er litt rocka i den versjonen jeg har her hjemme, men det kommer liksom ikke fram på verdensveven. Det er ganske merkelig. Takk for oppmerksom kommentar.

   Svar
 6. Fotograf Jan Ivar Vik
  Fotograf Jan Ivar Vik says:

  Interessant bilde. Personlig likte jeg den øverste versjonen best. Den nederste versjonen ser alt for overarbeidet ut etter min mening. Spennende og original løsning av temaoppgaven – men min personlige mening er at jeg tror du hadde klart å levere et enda bedre bilde hvis du hadde gått inn for det. Du er en dyktig fotograf, og dette bildet lever ikke helt opp til mine forventninger 🙂

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Jeg er faktisk overrasket over at du gav det såpass gode tilbakemeldinger, Jan Ivar. Jeg ser definitivt store svakheter i komposisjonen, men ideen står jeg for. Her skal du høre hva jeg egentlig tenkte: Tre mennesker i helfigur står i vinden med lukkede øyne med et tre som blåser kraftig i vinden bak, uten andre forstyrrelser, for å fange opp drama og lengsel etter stillhet. Men så var det dette med å ta bilde av det du ser, og ikke av det du ønsker å se…
   Er enig med deg nå tre dager etter at jeg tok bildet. Det gyldne ble overkill.

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. Silent Baby sier:

  […] Nylund-van Berkel: Paperjet Ståle Ertzgaard: Öppna landskap Anne Ueland: Hush! Geir Ertzgaard: Silence is Golden Line Storlid: Sleeping Beauty Vibeke Prestmo Valestrand: Der tiden står stille Stein-Evert […]

 2. […] Jelrik Nylund-van Berkel: Paperjet Ståle Ertzgaard: Öppna landskap Geir Ertzgaard: Silence is Golden Line Storlid: Sleeping Beauty This entry was posted in 52 Pictures. Bookmark the permalink. […]

 3. […] Brodern: Silence is golden Share Tweet […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *