Den stille storbyen – et førsteinntrykk av Tokyo

,

Det er kveld i Tokyo. Første kveld. Den varme dagen holder på å slippe taket og overlate tida til kveldens mer svalende timer.

Kveld i Tokyo

Litt forvirra står jeg utenfor keiserens hage, i nærheten av skyskraperne som utgjør regjeringsbygningene. Det første møtet med byens metrosystem var heller utfordrende. Ikke fordi det var uoversiktlig, men forklaringen om hvordan kjøpe billett bare var tilgjengelig på japansk på den automaten jeg fant. Men en vennlig tilfeldig sjel var nøkkelen til utfordringen. I det hele tatt har det vært lett å finne vennlige tilfeldige sjeler her. bare still deg opp og se ut som den forvirra utlendingen du er, så kommer det noen forsiktig bort og spør om du kanskje kunne trenge litt hjelp. Eller spør en forbipasserende, så følger hun eller han deg videre til du er på rett lei.

Millionbyen Tokyo er klodens største ansamling av mennesker. Det er nesten uforståelig midt i hjertet av den – eller hvor som helst ellers. Ja visst er det mye folk her. Men det aller meste foregår i stille former. På metroen står og sitter nesten alle med blikket godt festet i sin egen mobilskjerm. På gater og avenyer glir trafikken stille forbi nærmest uten et tut. Over fotgjengerfeltene svermer utallige mennesker nesten uten en lyd. Langs gater og torg vandrer titusener – stort sett målrettet. Men noen sitter også i stille samtale eller med blikkene festet i sin bærbare skjerm.

Før ankomst hadde jeg hørt at Tokyo var en velordnet by. Og foreløpig bekrefter inntrykkene dette. Men stillheten og roen overrasker meg. Ikke noe minner om Romas eller Dar Es Salaams hektisk tutende trafikk. Menneskemylderet er oversiktlig, ikke det totale kaos som førsteinntrykket av Yangon eller Kairo. Ikke er det folketomt heller, som en mandag kveld i en norsk by eller Dubai like før Ramadan. Det er flust av folk og mye trafikk. Men det er stille. Nesten merkelig stille. Jeg blir stående og nyte denne overraskelsen mens utallige andre dempet beveger seg forbi.

2 replies
  • Ståle
   Ståle says:

   Heisann kompis! Veldig hyggelig å få en gjenhilsen på oppstartsinnlegget her fra Japan. Fascinerende land på mange måter – og voldsomt lett å reise rundt i.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *