Morgen i Chinkozya. På bygdas skole har noen av de tre hundre elevene avsluttet ferien tidlig. De har mye de skulle ha lært. Og i dag kommer det en mzungu, en hvit fyr, for å snakke med dem om livet deres, om sitt land langt mot nord, om likheter og forskjeller, om skolegang.

En landsens skole

Møtt av flerstemt velkomstsang, rytmisk klapping og smidig dans. Under to trær. En god time med, til å begynne med, drøyt femti beskjedne unger i alle skolealdre i ”basic school”, fra grade one til grade eight. Tre lærere som ikke helt vet hva de skal gjøre for å få ungene på gli. Men unger er unger. Latteren sitter løst når mzunguen dummer seg ut, svarer på spørsmål med ablegøyer og spøk, men også med alvor og det han kan bidra med.

Fire dørløse klasserom. Tavle. Krittstumper. Noen slitte skolebenker. Flasset maling. Rød jordsand i krokene. Vinduer uten glass. Bølgeblikktak uten himling. Og ivrige lærevillige unger som kappes om å svare på spørsmål, komme opp til tavla med sine forslag på svar. Ingen skam å ta feil, men lovord for å prøve.

Det skorter både på kompetanse og utstyr. De fleste lærerne har ikke selv utdannelse. Er såkalte ”Village Teachers”. Men de gjør sitt beste. Skole er viktig. Veien videre i livet starter der. Om nivået er lavt er det høyere enn ingenting.

1 svar
 1. Morten
  Morten says:

  Høres virkelig spennende ut å ta del i skolehverdagen på den afrikanske landsbygda! Du får med dæ utrolig my på den «korte» afrikaferien din ja!
  Du må nok be inn fototoillingan på en temakveld eller to i høst og dele med oss både bilda og opplevelsa fra turen din!
  Æ kjæm!
  God fornøyelse på din videre turne’!
  Take care! Med hilsen fra havgapet!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *