Fokuspunkt

Fokuspunkt. Rød firkant viser fokuspunktet

Noen ganger tar jeg bilder som jeg er mer fornøyd med i skuddøyeblikket enn når jeg får lastet det opp på dataen. Dette er tilfellet med vedlagte bilde. I utgangspunktet stemmer mye: Gode farger, ikke så verst komposisjon, på LCD-skjermen ser det bra ut, men så var den virkelige verden da. Men så var det alt det som ikke var bra; noe skyldes fotografen, andre ting skyldes kameraet. Men hva skyldes hvem, hvor ligger feilene, og hva kunne jeg gjort for å få det bildet jeg egentlig var ute etter? (Og nei, det nytter ikke å si: Kjøp deg en Canon). Jeg legger ved bildet i relativt stort format denne gangen, i tillegg til EXIF-informasjon, samt en skjermdump som viser hvor fokuspunktet var. Til opplysning er det minst fem ting som er feil for at dette bildet skulle vært optimalt. Jeg har ikke gjort noe med bildet annet enn å eksportere det fra Aperture til JPEG, redusere kvaliteten fra 12 til 10, og endre fra adobeRGB til sRGB. Kjør debatt.

Optimal kvalitet

Bildet i optimal kvalitet med visse unntak. Trykk på bildet for å se originalen.

EXIF-info

EXIF-info for bildet. Inneholder all den informasjonen du trenger for å analysere bildet.

11 replies
 1. Thorzo
  Thorzo says:

  Det første jeg savner er å se hele ansiktet til gutten bak. Dernest hadde det vært bra med blikkontakt med mor. Det tredje er kanskje mer skarphet på bananene.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Mulig det er et savn. Men jeg foreslo at dere så på de tekniske dataene. Du er nærmest med det du sier om skarphet.

   Svar
 2. Simen S.
  Simen S. says:

  Jeg har lekt litt med bildet i Capture NX. og har tenkt helt anderledes enn Thorso; Jeg har rettet det noe opp, justert nøytrale (grå)-nivået, gitt mer skarphet til gutten og moren og bluret ut scooteren, bananene og bakgrunnen.

  Svar
 3. Buster N
  Buster N says:

  Bildet er fint, det. Og det er alle bildene dine fra denne reisen.

  Jeg tenker at hovedproblemet er at bildet er ute av fokus. Jeg ser at fokuspunktet er lagt på scooteren, det planet scooteren ligger i er ikke skarpt. Jeg vet ikke hvor stor brikken er, men med 14mm og F4 synes jeg dybdeskarpheten burde vært større. Det er godt mulig jeg tar feil.

  Fargen på scooteren tar en del oppmerksomhet. Det går det an å rette opp med å gjøre bildet til shv. Litt fikling med kanalene, så får du hyggelige hudtoner også.

  Først og fremst er bildet godt.

  Svar
 4. Geir
  Geir says:

  Jeg venter spent på flere forslag, og venter å kommentere litt til. Noen av dere er inne på det litt, men ikke alt er nevnt. Skulle gjerne sett din versjon, Simen!

  Svar
 5. Simen S.
  Simen S. says:

  Vel, jeg føler nesten som om jeg er oppe til eksamen… Kanskje jeg bommer helt?!

  Første forslag er å beskjære slik at guttene er hovedmotivet. Jeg har så blurret bildet for så å fjerne blurren fra guttene og tilføyd unsharp mask.

  Andre forslag er å ta vare på dimensjonene til orginalbildet, men å manipulere inn et annet fokuspunkt enn det opprinnelige. Her har jeg antatt at moren og den fremste gutten er på samme fokusnivå og derfor har jeg gjort de skarpere med Unsharp mask. Scooteren, kurven og bakgrunnen er gjort uskarp, mens den bakerste gutten er litt mer uskarp enn den fremste gutten. Jeg har tillatt meg å justere det nøytrale nivået i bildet.

  Svar
 6. Silje
  Silje says:

  Oh…snakker om at bilder ikke blir helt som vi håper… Sitter selv og ser gjennom en del bilder fra dykkingen, og en ting er at hvit-balansen så klart er helt på styr, men det skjer mye rart med fokusering og komposisjon også. 😯 (storøyd, sjokkert og temmelig skuffet smiley).

  Jeg kan jo ingen verdens ting om bilderedigering, og kan ikke bidra med noen ting når det gjelder software og teknisk snakk, men jeg kan komme med litt synsing likevel.

  Går det an å bemerke fargekombinasjoene? At det liksom ikke passer helt sammen? Dette kan jo ikke du noe for som fotograf (selv om du sikkert kunne ha redigert dette i Aperture), men jeg hadde gjerne sett at scooteren var mer varmrød, istedet for kald bringebær. Det blir litt liten glød i de kalde fargene (også den sitrongule buksa, men med en dominerende varm rødfarge er det ingen som bryr seg om buksa, tror jeg).

  Også skulle jeg ønske at guttungen ikke hadde løftet armen slik at ansiktet til barnet bak også var synlig.

  Også ville jeg kanskje også tatt bildet litt lenger nedenfra, slik at hele hjelmen til moren var synlig. Tror jeg.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Dere har ventet i spenning et par måneder nå, og her kommer Siljes etterlyste fasit. Det meste av det dere diskuterer er og blir en smakssak. Til ansikter i syne og ikke, og den typen diskusjoner, så er øyeblikk øyeblikk, og de skal man ikke manipulere.
   En annen ting er de tekniske sidene ved bildet. Her har jeg gjort flere «feil».
   For det første så har jeg (eller kameraet) bommet på fokus. Det er fremre del av scooteren som er skarp, resten er uskarpt. Det skyldes unøyaktighet fra min side, eller at kameraet sliter med å finne fokuspunktet. Et ikke ukjent problem med autofokus, og derfor er vel ofte manuell fokusering å foretrekke.
   For det andre er bildet tatt på ISO400. Det kan forsvares i og med at det meste av fotoshooten foregitt under tak på et marked. Men i sollys er det helt unødvendig, for de mest kritiske reduserer det kvaliteten i hver pixel, men det bryr jeg meg ikke om. Derimot bryr jeg meg mer om at bildet er tatt på blender ƒ4 og lukkertid 1/4000 sekund. Dette er tross alt ikke et sportsbilde, men et vanlig hverdagsbilde. Åpen blender gir ekstra lite dybdeskarphet, noe som slår ut når jeg bommer på fokuseringen slik jeg har gjort her. Med en blender på ƒ8 eller ƒ16 hadde jeg rask oppnådd bedre dybdeskarphet, og jeg hadde et svært register å gå på, i og med at ISO var på 400 og kunne vært på 100, og lukkertiden hadde levd fint på 1/400-sekund i stedet for 1/400, noe som igjen gir mye rom for større dybdeskarphet.

   Oppsummert:
   Ja, dere har alle rett eller feil om komposisjon og farger. Det blir og forblir en smakssak.
   Teknisk.
   ISO 400 kunne vært ISO100
   Lukkertid kunne vært 1/400 sek
   Blender kunne vært alt fra ƒ8 til ƒ16.
   Manuell fokusering hadde vært sikrere.

   Ble dere klokere nå? Det er ihvertfall mye å lære av å studere EXIF-infoen i et bilde. 😉

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.