Följ min blogg med bloglovin

Å bytte nettleser er vel ikke et tema som holder folk våkne om nettene. Vi bruker den nettleseren som ligger på datamaskinen, og blar oss gjennom de nettsidene vi har lyst til å bla oss gjennom uten større tanker om det. Om nettleseren Firefox tilbyr mange forskjellige plugger (plugins) for å gi nettleseren ekstra funksjoner, eller Opera lar deg surfe på Nettet 3,4% raskere enn Internet Explorer betyr lite i hverdagen. Så vi lar nettleseren være nettleser, og slik går nå dagene.
Men innimellom gjør noen folk lure ting som faktisk forbedrer hverdagen selv til de som ikke har så store krav til såkalt funksjonalitet. Se på disse to skjermbildene her, hentet fra fotografen Dirk Tuck sin fotoblogg.

Slik er du vant til å se en nettside.

Og slik ser den ut med Safaris nye Leser-funksjon.

Først ser du en nettside slik du er vant til å se nettsider. En overskrift, en venstrekolonne med tekst som er nyttig å få med seg, men som har lite med selve innholdet i artikkelen å gjøre. Deretter ser du den samme siden, men en side slik du er vant til å se den fra et magasin eller en bok. Ingen forstyrrende elementer ut over det du vil få med deg, nemlig en tekst og bilder.

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg syns det kan være slitsomt å lese lengre artikler på internett. Teksten er liten, bilder, reklame og all annen ekstrainfo fungerer som støy som distraherer meg fra lesing av ting lengre enn to skjermhøyder. Men nå har altså nettleseren Safari blitt oppdatert til versjon 5, og her har produsenten lagt inn en funksjon som de på engelsk kaller noe så enkelt som Reader, på godt norsk Leser. Det fungerer veldig enkelt. I forlengelsen av adressefeltet i nettleseren finner du en knapp der det står «Leser» på . Trykk på knappen, og skjermbildet forandrer seg fra slik det ser ut i venstre bilde til det du får i høyre bilde. Alternativt kan du trykke på cmd-linjekjift-R (Mac) eller ctrl-linjeskift-R (Windows).

Et enkelt museklikk eller cmd-linjeskift-r kan forvandle din nettleserhverdag.

Dette skal i prinsippet virke på alle nettsider med artikler, og de vanlige funksjoner som bokmerking, utskrift osv. fungerer helt fint. Du slipper også å måtte bla deg fra side til side gjennom artikkelen. I stedet kan du bare trykke på mellomromstasten, og siden flytter seg nedover. Apple har selvsagt hentet ideen fra sin iPad og fra lesebrett-teknologien, og gir en langt mer brukervennlig måte å lese ting fra nettet på.

Er dette viktig? I forhold til ting som nerdene er opptatt av, som prosentvis raskere nettlesere eller funksjoner som 90% av oss ikke vet om eller aldri kommer til å vurdere å bruke, så er dette faktisk en forbedring av betydning. Så kanskje det er på tide å bytte nettleser likevel?

6 replies
 1. Geir
  Geir says:

  Hvis du er en kraftbruker, så tror jeg du bare kan overse denne artikkelen, Simen. Men hvis du er som de 90 prosentene som ikke har behov for annet enn å lese enklest mulig, så vil jeg faktisk tro at du vil trives med denne her.

  Svar
 2. Ståle
  Ståle says:

  Jeg har prøvd å lese din artikkel med «Leser». Jeg bytter fra Flock til Safari med en gang. Flock is history. Må bare overføre all infoen i Flock til Safari først…

  Svar
 3. Leif Harboe
  Leif Harboe says:

  Takk for tipset, jeg svitsjer mellom Firefox, Chrome og Safari, delvis fordi jeg har knyttet ulike Google-kontoer til de ulike nettleserne, men uansett var dette en fiks detalj som kan være nyttig.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.