En ubehagelig sannhet?

Torsdag hadde jeg det privilegium å være hjemme med flynsa. Slike dager ender opp med at du gjør ting du ellers aldri hadde tatt deg tid til, som f.eks. å se uspektakulære B-filmer på de mer perifere kanalene i Get-pakken.

Som for eksempel å se filmen «School for Scoundrels» som jeg tror verken er vist på norske kinoer eller fins i dvd-katalogen til norske distributører, på tross av at Billy Bob Thornton og Jon Heder spiller i filmen. Alle kjenner til Thornton, verre er det med Heder, men jeg ler enda etter at jeg fikk filmen Napoleon Dynamite i julegave av min sønn. Filmen var fin den, men jeg vet ikke om jeg likte sluttkommentaren. Heder sier til Thornton, uten at dere trenger å vite mer om handlingen:

Those who can, do. Those who can’t, teach.

Jeg erindrer å ha hørt dette sagt før, en kan ikke oppdrive kilden. Men er det sant? Lever jeg en livsløgn? Må jeg vekkes opp av min fantasi, at jeg faktisk kan noe.

Inspektøren min da jeg begynte på Solborg kom med følgende utsagn ganske tidlig i min lærerkarriere.

Det gjelder å være kapittelet foran elevene.

Jeg som var stolt over det jeg drev med…

3 replies
 1. Larko
  Larko says:

  Tjah, det ligger väl något i att befinna sig (minst) ett steg före eleverna. Enligt DN kan det förekomma i Sverige, att en lärare med utbildning i samhällslära undervisar i matematik, vilket kan i praktiken innebära att en del elever vet mera om ämnet än läraren.

  Svar
 2. Ståle
  Ståle says:

  …og målet ditt er å ligge to kapitler foran elevene? Tru’kke det. EN kompis av meg syns det av og til er befriende og forfriskende å ligge bak elevene. Da kan det sive inn nye tanker også i den gamle lærerskolten 🙂

  Svar
 3. Geir
  Geir says:

  Å nei du. Målet mitt er å kunne og å handle. Det er faktisk noe av det ubehaget jeg hele tiden har følt som lærer: Spørsmålet av hvor materien i min egen yrkesaktivitet blir av. Er jeg broen, eller er jeg landet på den andre siden?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *