Faces of Sabah

Faces of Sabah

A girl at the vegetable market in Rapau, Sabah. The image was shot on the way from Kota Kinabalu to the Porin Hot Springs near the foot of Mt. Kinabalu. Sabah on the north tip of Malaysian Borneo has it’s wealth of impressions from lush jungles to the mighty Mt. Kinabalu and the white sands of Sipadan, but the people are what leaves the most lasting impression. For the image I was hoping to do a Steve McCurry here, one should always look to the Great for inspiration.

Image: ISO100 with aperture f3.5 at 1/800 sec with focal width at 200mm (400mm eqv.) shot with an Olympus E3 and Zuiko f2.8-3.5 50-200mm

Jan Ivar is my hardest, but also my most just, Critic. The kind of feedback he gives pushes me forward. For this image, he didn’t fancy the burnt out part of the girl’s hijab. So I did another verion, this time in Aperture and dropping Photoshop completely. You can see the Aperture version below, together with the original image before any processing was done. There are strenghts and weaknesses in all versions and other options are there to try out. But I think Jan Ivar this time got the better of me with his suggestion to do something with the burnt out hijab.

The original girl from the Market

Another look at the girl from the Market - Aperture style

7 replies
  • Geir
   Geir says:

   Thanks Fred Rune, I appreciate this.
   Comments aren’t always that important as long as I can see that I have readers. After all, we have implemented the Worpdress stats;-)

   Svar
 1. Fotograf Jan Ivar Vik
  Fotograf Jan Ivar Vik says:

  Du har postet litt om bilders tekniske kvalitet osv. Hva tenker du om at hele hodeplagget er utbrent? Som fotograf må man ofte kompromisse da de digitale bildebrikkene ikke har tilstrekkelig dynamisk omfang til å fange både de aller lyseste og de aller mørkeste partiene i ett og samme bilde. Men ville det ikke vært bedre i dette tilfellet å eksponere for de lyse feltene, og heller dra opp de mørke partiene i etterbehandlingen?

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Jeg er tilhenger av at regler skal brytes, og at man står fritt til å finne de uttrykk man selv liker. Råbildet er eksponert mot hodeplagget, slik du nevner. Utfordringen er da i etterarbeidet å finne en grense for hvor mye man kan dra opp det mørke uten å få for mye støy. Det er flere måter jeg kunne løst dette på, bl.a. prøvd på en modifisert HDR-løsning med flere versjoner av bildet, jeg kunne maskert i CS4 og malt de mørke partiene lysere, osv. Her har jeg valgt å brenne ut det lyse fordi jeg syns det gir meg en god opplevelse, selv om det altså ikke er rett i forhold til boka.

   Dette er forøvrig et av bildene i en serie jeg skriver om litt senere der jeg har glemt å skru av billedstabiliseringen. Jeg tror – er ikke sikker – på noe av den fine uskarpheten i bildet skyldes min tiltagende glemsomhet når det gjelder å skru av IS.

   Svar
 2. Fotograf Jan Ivar Vik
  Fotograf Jan Ivar Vik says:

  Regler er til for å brytes. Det er jeg helt enig i. Men jeg synes ikke det er så heldig når såpass store, og viktige, flater i bildet er totalt utbrent og blottet for bildeinformasjon. Etter min mening blir det bare forstyrrende, og bildet sklir dessuten helt ut av bilderammen i ett med bakgrunnen på bloggen din. Jeg mener helt åpenbart at du burde beholdt tonene i de mørke partiene slik de er på bildet nå (ansikt + bakgrunn), men lagt på en ny eksponering med hodeplagget. Du kan fortsatt beholde det i lyse toner, men at det blir helt utbrent virker på meg som om bildet er litt uferdig og at det er litt latskap å ikke jobbe med litt masker i PS. Men det morsomste med fotografien er at det ikke finnes noen fasiter og at det til et bilde alltid vil finnes like mange oppfatninger som betraktere 🙂

  Kun i beste mening.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Selvsagt i beste mening, Jan Ivar. Det er derfor man stiller seg åpen for respons. Det handler nok ikke om latskap denne gangen, men om bevisste valg. Om det fungerer eller ikke er en annen sak. Du har uansett gitt meg utfordringen, og jeg skal prøve å lage en versjon med detaljer i det lyse partiet.

   Svar
 3. Ståle
  Ståle says:

  Enig med Jan Ivar her. Bildet ble svært mye bedre når detaljene i hijaben kom fram. Jeg syns også lysspillet i bakggrunnen ble bedre i Aperturevarianten. Den er ganske livfull i fin kontrast til jenta alvorsfyllte ansikt. Kontrast, men ikke forstyrrende. Et godt bilde, som nok var noen hakk mørk i utgangspunktet, syns jeg.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *