OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gamlekara

Søndag hadde fotoklubben jeg surrer med, Lukkertid, utstillingsåpning på Varatun Gård i Sandnes. Som en del av opplegget hadde de lagt inn minikonsert med Lasse Berheim med Band. Fotoklubber handler ofte om gamle menn (og eviggrønne damer) som fortvilet prøver å leve ut den tapte drømmen om å leve av fotografiet. Så hva passet vel bedre enn å koble avdanka fotodrømmere sammen med rustne mannfolk med gamle drømmer om amerikanske road trips og mørke bluesbuler langs Highway X?

Tapte drømmer? Kanskje det, men verken fotografene eller gamlekara trengte å skamme seg over hva de viste. En liten time på en nedslitt gård på Varatun viser at avdanka mennesker folk ikke behøver å være passé. Kvalitet kommer med høyt hårfeste og erfaring, talent har du med deg i sekken.

 

 

 

 

 

 

 

Pumba på nært hold.

Vorta

Fridager og ingen preserende oppgaver som må løses. Da går det fint å grave litt i arkivet og se om det ligger noen bilder der og modner. I dag fant jeg dette vortesvinet fra Chobe i Botswana. Chobe er en fantastisk park på den rette tiden av året. Kommer du dit i slutten av august eller begynnelsen av september bader du i elefanter og flodhester, dyrene trekker ned mot Chobeelven pga tørken ellers i området, og muligheten for å se hele bøtta av dyr parken har å tilby er stor. Jeg har vært der flere ganger på forskjellige tider av året, dette  var der litt seint på året i 2012, og «bøtter av dyr» er vel å ta litt sterkt i. Er du på jakt etter de fem store når du går inn i regntiden, er det kanskje en liten nedtur, men hvem kimser av en skikkelig Pumba på nært holdt når anledningen byr seg?
Read more

På vei mot historiens vestkyst? Elefanter i Chobe, Botswana.

Om en av de virkelig store – RIP Peter Matthiessen

6975-2Det fins noen forfattere som går utenpå og langt forbi det aller meste annet som fins – spesielt på bestselgerlistene. Forfattere som både gjennom sin egen livshistorie og det de skriver om nesten blir et univers i seg selv, og som har en så stor betydning at vi neppe er helt i stand til å forstå det. Noen av disse er kanskje ikke så mye lest i dag, og mange av dem er godt oppe i åra, om ikke de allerede har avsluttet reisen mot vest, for å snakke Magnus Grønneberg-språk*. Det er ikke så rart, da det tar tid å bygge seg opp en livshistorie og å skrive bøker som rører oss med sin klokskap og livserfaring. Jeg ble minnet på det i dag, da BBC kunne opplyse om at Peter Mathiessen er død. «Peter Matthiessen?» spør du gjerne. Søk på Norli.no og Bokkilden.no viser at det ikke fins noen bøker av ham på norsk for tiden.  Et søk på bokblogger.no gir meg følgende resultat:

We’re sorry, but the page you’re looking for isn’t here. Read more

giraffen-kåre

Bilder til stueveggen?

Nei, jeg skal ikke selge bilder – hvis du da ikke absolutt insisterer. Men jeg driver gjerne litt markedsføring for gode venner når det de leverer er av høy kvalitet. Denne gangen er det Jan Ivar som har bestemt seg for å legge ut noen av sine bilder til salgs, og det til en skremmende lav pris for bilder du ikke finner andre steder. Som Jan Ivar selv sier:

Nå kan du få kjøpt unike fotografier til å ha på veggen hjemme – bilder som ikke alle andre har :)

Jan Ivar er mest kjent som bryllups- og portrettfotograf, men innimellom har han brukt tiden på å ta andre typer bilder som jeg selv mer enn gjerne kunne hatt på veggen, som f.eks. dette bildet av min venn giraffen fra Masai Mara.

giraffen-kåre

Du finner flere av bildene som Jan Ivar har lagt ut til salg på hjemmesiden hans.

0571279805.01._SX140_SY224_SCLZZZZZZZ_

Med rett hode i feil kropp

Du vet at du er deg, men du er den eneste som vet det. Du har alle minnene dine, følelsene og tankene som du alltid har hatt. Men når du oppsøker de menneskene som alltid har betydd noe for deg, blir du først avvist, så tvangsinnlagt for så å bli stemplet som psykisk ustabil. Egentlig ikke så rart, i og med at selv du innser at kroppen som bærer sjelen din er en helt annen enn den du definerer som din egen – og helt fremmed for de menneskene du fram til nå har omgitt deg med.
Read more

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afrikansk mars – med sand i sandalene og te i koppen

Mandag er det klart for ny tur. Denne gangen er det kjente Zambia (og litt Zimbabwe) med en av Afrikas turistnav, Livingstone og Victoria Falls på planen, og for meg helt nye Namibia. Denne gangen reiser vi i tre uker, den første uken tilbringes i Livingstone, de to siste ukene stort sett på fargen gjennom det jeg forventer å bli en temmelig tørr, men fargerik opplevelse.

Hvilke mål har jeg for turen? Selv om det høres lenge ut er ikke tre uker så veldig mye. Men jeg har satt meg to mål for turen – det øker sjangsen for suksess ganske betraktelig,  og går det ikke, blir ikke skuffelsene så mange.
Read more

Lukkertid 1/6 sekund, blender 1.8, ISO 100.

Stabilt sideleie

Som mange vet, og enda flere har opplevd, er lang lukkertid og skarphet fotografiets Knoll og Tott. Lang lukkertid betyr uskarpe bilder, skarpe bilder betyr lukkertider på minst 1/100 sekund. Ble motivet for mørkt, måtte lukkertiden økes, og skarpheten tok raskeste vei ut vinduet. Løsningen på dette var i antikken (predigital tid) raske filmer med høye ISO-tall, i den digitale tidsalder å skru opp ISO-en på kameraet. Begge med de uheldige ringvirkninger at man fikk kornete bilder, og og det er det bare kunstfotografer som vil ha.
Read more

gpp-wordpress-themes

Jeg anbefaler GraphPaperPress

Joda, jeg vet at dette smaker av reklame. Ja, det er faktisk reklame, men for en designtilbyder som jeg kan gå god for. I flere år har Graph Paper Press vært en av mine tre faste designleverandører når jeg har opprettet WordPress-hjemmesider for folk. Read more

Omtale

Hyggelig omtale hos vikfoto.no

Det er alltid hyggelig å bli satt pris på. I går fikk jeg en omtale i derværende kategori av en av de aller fremste norske eventfotografer i Norge, Jan Ivar Vik. Jeg har hjulpet ham med WordPress-installasjonen hans og vært en slags konsulent både for hjemmesiden og i andre sammenhenger (fotoreiser til Afrika).
Read more