Close

Fotografer henger ikke med

Fotografer henger ikke med, og lever i den digitale fortiden.

Ganske påståelig utsagn, ikke sant, med det enorme fokuset det er på tekniske nyvinninger innen fotoverdenen for tiden.

Men det er alt for mye fokus på teknikken, og for lite på målgruppen, dvs. deg og meg som vil se bildene. De aller fleste av oss er ikke i stand til å se forskjell på et bilde tatt med 16 megapixler eller 24, om kameraet har 39 eller 63 fokuspunker, om det kan ta 6 eller 9 bilder i sekundet, om det tåler stormvær eller bare kulingkast, eller om LCD-skjermen har trykkfølsomme flater.  Ikke bryr vi oss heller. Det vi bryr oss om, er å se bildene, og å beskjed om når det kommer nye bilder.

[EXPAND Les mer om hva jeg mener om denne saken.]

Det magiske symbolet Harry B. - og mange fotografer - mangler.

Et konkret eksempel fra i dag. Jeg leste siste nummer av American Photo om Harry Benson, verdenskjent People- og Timefotograf som har hatt stor betydning for moderne kjendisfotografering – først og fremst fordi det var han som gav oss bildene av Beatles.

Benson har egen hjemmeside. Den ser veldig fin ut. Men, og det er et stort men: Sidene hans er lite tilgjengelige. Det tar lang tid å laste inn hovedsiden. Menyene er vanskelige å manøvrere i, og det fins ingen måter jeg automatisk kan følge med Benson. Han må bokmerkes, og jeg må aktivt gå inn på sidene hans for å se om han har lagt ut noe nytt. Og for å se om det har kommet noe nytt, må jeg huske hva som lå der fra før.

Men se på Harry Benson ç Joey Lawrence. Harry B. er en mer kjent fotograf, har hatt et langt større nedslagsfelt enn Joey L. . Men det er Lawrence jeg følger med. Joey L sine sider laster med en gang. Sidene ser fremragende ut og er gode å manøvrere i. Ved et musetrykk kan jeg sørge for å få beskjed når han legger ut nytt stoff. Det skjer hele tiden. Jeg kan se bildene til Lawrence på iPhone, Android, diverse padder og nettlesere. Benson er ikke eksludert fra nettbrettene og smarttelefonene, men fungerer dårlig, dermed ekskluderer Benson seg selv fra mange brukere.

Benson henger ikke med, Lawrence gjør det. Harry B er bare et eksempel. Alt for mange profesjonelle – og kjente – fotografer velger samme løsning. Hvorfor?

Fordi de ser vakre ut og framstår som estetiske? Fordi de har dårlige rådgivere? Fordi de frykter tilbakemeldinger? Jeg vet ikke, men dagens utfordring er gitt: Vil dere at folk skal se bildene deres og stadig komme tilbake til dere? sjekk om dere henger med. .[/EXPAND]

5 Comments on “Fotografer henger ikke med

Simen S.
25. mai 2012 at 1:13 pm

Veldig enig med deg Geir, selv om jeg ser at jeg selv også synder.. Det hele handler om interaksjonsdesign og brukervennlighet, som faktisk er egne fag. Fokuset er ofte på hvordan kan fotografen få vise bildene på den måten som han/hun ønsker, heller enn å tenke hvordan brukeren (og kanskje kjøperen) tenker og ønsker at ting skal presenteres.

Jeg prøver å ha brukerfokuset med meg når jeg lager sider og gallerier, men ofte så er det den tekniske løsningen og/eller mine kunnskaper som setter grensenfor hvor godt jeg lykkes. Hadde jeg bare hatt nok penger…

«Ekte» fotografer mener jeg vi må forvente mer av. Det verste jeg ser er gjennomgående flashbaserte gallerier. Jeg har enda ikke vært borti slike sider som er gode. Nei, da er det egentlig mye bedre med rene html-gallerier!

Svar
Geir
7. juni 2012 at 8:51 pm

Ja, vi er nok enige, Simen. Jeg merker nok sjøl fristelsen til å forvirre meg inn i det tekniske når det eneste jeg bør se på, er at ting kommuniserer bra. Jeg pleier å høre med folk som jeg stoler på og som våger å komme med ærlige tilbakemeldinger på hvordan bloggen min ser ut. Det er (desverre) ikke alltid jeg lytter, men det hjelper meg hvertfall til ikke å bli blind på egen blogg.
At fotografer velger det nest beste tror jeg har noe å gjøre med koblingen mellom Adobe-programmene og Flash-baserte nettløsninger. Der heier jeg overraskende nok på Apple, som konsekvent kjører HTML5, og dermed gjør jeg også det.
Syns du lykkes veldig godt med din blogg, den har jeg veldig lite å utsette på, og koser meg hver gang det kommer en oppdateringsmelding inn på Reeder (RSS-programmet jeg bruker) fra deg.

Svar
Yngve Thoresen
25. mai 2012 at 6:21 pm

Jeg er glad i det tekniske. For glad, mest sannsynlig, men jeg skylder på den indre geeken som liker å fikle med knapper og innstillinger. Jeg sikler ofte på nytt kamera, men med unntak av bedre ISO egenskaper er det egentlig lite jeg savner ved mitt eget.

Er så fullstendig enig i det Simen nevner om galleriene til profesjonelle fotografer. De har kanskje ikke det samme «behovet» for feedback som oss dødelige, så at de ikke har kommentarer og slikt er greit nok. Men hvor vanskelig kan det være å ha en feed som forteller leseren om nye bilder? Ja, jeg forstår at kanskje bare en brøkdel bruker det, men det koster ingenting å implementere det heller. Dvs, med mindre man har bestemt seg for å lage galleriet i flott (men fullstendig ubrukelig) flash galleri.

Svar
Geir
7. juni 2012 at 8:54 pm

Om en brøkdel bruker det, så blir det likevel ganske mange treff i løpet av et år hos de mest populære.
En annen sak som jeg ikke visste, var at knapper som linker til Facebook, Twitter, Google+ osv sinker lastingen av sider fordi siden da skal hente ting fra portalene. Derfor har jeg nå fjernet liker-knappene. Er uansett deprimerende å legge ut stoff og stadig se at ingen liker det jeg skriver 😉

Svar
Yngve Thoresen
25. mai 2012 at 6:22 pm

Ja, også liker jeg den feeden som gir meg nye kommentarer på en bloggpost jeg da. Sånn som WordPress har, men typiske «hjemmesnekrede» løsninger mangler. Hvordan skal jeg ellers få med meg når noen svarer på mine kommentarer rundt på utallige nettsider?

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *