Stjæler noen bildene dine?

Kanskje du ikke tenker på mye på det i det daglige, men hvor kjipt hadde det ikke vært hvis noen stjal bildene du har brukt tid og krefter på å fotografere, redigere og publisere på nettet? Om du tenker på det eller ikke, det fins verktøy som ikke hindrer åndsverktyveri, men som kan fortelle deg hvis bildet du har lagt ut har blitt misbrukt på noen måte. Selv bruker jeg et nettsted som heter TinEye. TinEye er en tjeneste som er gratis for ikke-kommersielle fotografer som meg, og skremmende enkel å bruke. Du registrerer deg, installerer en plugg i din favorittnettleser – som helt sikkert er Safari – som lar deg høyreklikke et bilde, velge fra en sprettoppmeny å søke nettet for kopier av bildet ditt.[EXPAND Les resten og se bildeeksempel]

Høyreklikke TinEye
Høyreklikke i kampen mot netttyveri
Her har jeg valgt ut bildet «Den vakreste jenta i Nairobi», høyreklikka for å få opp alternativet TinEye, som tråmer nettet for å finne duplikater av favorittbildet mitt, og visp, dukker utalligeeeeeh… linker til sider som misbruker bildet mitt.

Den vakreste jenta i Nairobi
Den vakreste jenta i Nairobi - hvorfor er det ingen som vil stjæle dette bildet?
Til nå har jeg oppdaget hele 0 misbruk av mine bilder, helt sikkert fordi ingen tørr stjæle fra meg, det har hvertfall ingen ting med bildekvaliteten å gjøre…

Det fins helt sikkert andre slike tjenester, men er du like paranoid som meg, er ihvertfall TinEye en måte å sørge for at all verdens fotoskurker ikke beriker seg på dine mesterverk.[/EXPAND]

7 kommentarer til «Stjæler noen bildene dine?»

  1. Jeg har vært utsatt for tyveri av et par bilder jeg har lagt ut. Tineye har jeg vært en stor tilhenger, men den har ikke klart å finne noen av disse bildene mine som er misbrukte. Det har derimot Google klart.

    Første gang jeg fant et bilde var det rett og slett ved tips fra en som kjente igjen bildet mitt på en annen side og tipset meg. På bakgrunn av dette testet jeg TinEye (som jeg tidligere trodde fortalte nok av sannheten når den kunne rapportere nuil treff) og senere Google Image Search. Google Chrome (den beste nettleseren by far ;)) har den samme funksjonaliten som TinEye ved å kunne søke med høyreklikk innebygd. Forskjellen, ihvertfall i mitt tilfelle, er at den faktisk finner noe.

    Bildet jeg har tatt av Absolut Vodka flasken er fortsatt å finne på noen nettsider, deriblant en som selger sprit og en som driver med mobilbakgrunner. Jeg har fått fjernet den fra et par andre ved å sende noen Cease and Desist brev.

  2. Dette vet du mer om enn meg, Yngve. Men jeg har prøvd å bruke Chrome til dette uten å finne ut hvordan det gjøres. Kanskje fordi jeg bruker Mac-versjonen?

  3. Ja, Mac igjen er ikke mitt sterke felt. 🙂 På min Chrome (på Windows) kan jeg høyreklikke på et bilde og velge «Search Google with this image». Om du bare skal teste tjenesten, kan du gjøre det litt mer manuelt ved å gå til https://www.google.com/imghp og trykke på det lille kameraet i søkefeltet. Da kan du søke via enten url eller opplastet bilde. I motsetning til TinEye, som har fokus på å finne det samme bildet, vil Google også finne lignende bilder. Disse ligger da lenger ned på listen, slik at de like er i fokus.

    1. Artikkelen din berører jo mest kameratyveri, men det er nyttig uansett. Nå er TinEye bare et eksempel på hva du kan gjøre, og det dere andre skriver utfyller jo bildet, og ingen ting er bedre enn det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *