Feil fotografer gjør

Vanlige feil fotografer gjør med WordPress-bloggene sine

 

Feil fotografer gjør

Klart jeg vil promotere bloggen min

Graph Paper Press, produsenten av det temaet jeg bruker på denne bloggen, har skrevet en artikkel med tittel Ten common mistakes by photographers using WordPress. Nå syns jeg slike tipunktslister egentlig er en overfladisk og billig, til tider intetsigende måte å skrive artikler på, som regel er det ikke annet enn synsing fra en skribent som vet akkurat like mye eller lite som deg om et tema. Men akkurat denne gangen kan det være verd å høre på hva de sier, i og med at GPP er en av de fremste produsentene av fotobaserte tema til WordPress og brukt av mange av de fremste fotobloggerne rundt omkring. Heller ikke alle punktene på GPP sin liste er like interessante, men jeg henter fram noen som jeg faktisk syns det kan være greit å si noe om – først og fremst fordi jeg ikke har tenkt så mye på det selv, men ser at det de skriver kan være nyttig.

[EXPAND Les resten!]1. Ikke-lesbare bildefilnavn: Vil du at folk skal finne bildene dine, bør filnavnene inneholde beskrivende nøkkelord som f.eks. thailand_hai_spiser_apekatt.jpeg i stedet for DSSC_99023490.jpg. Innlysende, men enkelt å glemme. Jeg glemmer det hele tiden.

2. Tomme og -atributter: Når du legger inn et bilde i WordPress, kan du velge om du skriver inn en tittel på bildet, samt en alternativ tekst som kommer opp hvis det tar tid å laste inn et bilde. og gjør det enklere for søkemotorer å tolke hva bildet ditt handler om.

3. Skvisa bilder ved temaskifte: Noen ganger, kanskje alt for ofte, skifter vi tema på bloggene våre. Det vi glemmer, er at mange fototema krever bestemte bildeproposjoner. Disse proporsjonene endres ikke automatisk. Derfor kan det være lurt, ja, du må faktisk bruke innstikk som f.eks. Regenerate thumbnails, som automatiserer hele prosessen. Veldig greit når du har 800 bilder som må omformateres.

4. Ikke-cacha websider: Hæ? Ja, dette visste jeg ikke. Men hvis du har mange bilder på bloggen din, kan det ta lang tid å laste opp alt sammen hvis du ikke har en cacha versjon av siden. GPP anbefaler et innstikk som heter W3 Total Cache. Jeg har ikke prøvd det, men skal gjøre det nå. Men hvis dette stemmer, kan det forbedre brukeropplevelsen av bloggen din betraktelig, GPP nevner inntil 10 ganger raskere innlasting enn vanlig. Dette høres smart ut spesielt hvis du har mange store bildefiler på bloggen din, og/eller hvis bloggen din ligger hosta på en amerikansk sørver.

5. Vanskelig å få tak i deg: Kanskje ikke et stort problem for de fleste av oss, så tilgjengelige som vi er hele tiden. Men vil du at folk skal bruke deg som fotograf, eller at de skal kjøpe bilder du har tatt? Ta på deg en annens hatt og sjekk hvor vanskelig det er å hyre deg.

6. Endre størrelse på bilde før opplasting: Bilder i full oppløsning og med 100% kvalitet kan lastes ned. Hvis du er redd for at bildene dine skal misbrukes må du passe på å ikke legge ut versjoner som er større enn temaet ditt krever. Temaet mitt på denne bloggen krever at bildene skal kunne vises i max 950×950 oppløsning, ergo laster jeg ikke opp bilder i større format enn det, og kan være helt trygg på at at ingen av bildene mine kommer til å bli brukt som billboards på Times Square uten at jeg har godkjent det.

7. Glemme å velge fremhevet bilde: Nytt i WordPress 2.9 sånn cirka, så kan du velge å fremheve ett av bildene i en artikkel, og mange tema bruker denne funksjonen for å lage gallerier. Hvis du lurer hvorfor du ikke får til å lage gallerier f.eks., så er dette muligens grunnen. I temaet mitt har jeg en thumbnail-slider. Bildene derfra er bilder som jeg har markert for fremheving. Uten fremevede bilder hadde slideren sett ganske stygg ut. Comprendo?

8. Bruk av Flash: Flash kan se ganske fancy ut, men som regel er det både tungvindt å lage, ustabilt, og sinker bloggen din. Noen av de store fotografene bruker Flash og det ser veldig flott ut. Det betyr ikke at det er en god løsning for deg. Dessuten er det ikke mulig for søkemotorer å finne info fra Flash-sider, så for deg som sikler etter å få trafikk på fotobloggen din, så bør du droppe Flash. Nå har jeg stælt fælt fra GPP, men for å gjøre det godt igjen: Dra over til de og les den opprinnelige artikkelen i sin helhet. Der er det noen punkter til i tillegg. Jeg har forresten registrert bloggen min på Bloggurat.[/EXPAND]

4 replies
 1. Simen S
  Simen S says:

  Fine regler å ha med seg. Er dog uenig i at det er vesentlig å ha lesbare filnavn, viss man bruker metadata til å merke bildet. Jeg har aldri hatt behov på en blogg for å søke etter enkeltbilder.

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Takk for det, Simen. Det er nok uvesentlig for sånne som deg og meg som ikke lever eller har store ambisjoner om å selge bildene våre. Men mange vil gjerne selge bildene sine, og da er lesbare filnavn faktisk et ganske godt poeng, spesielt når man kobler det sammen med smart tagging av bilder og artikler.

   Svar
 2. Yngve Thoresen
  Yngve Thoresen says:

  Finfin liste. Jeg ble faktisk litt overrasket av at jeg fulgte listen netesn til punkt og prikke, kanskje med unntak av cahcing. Jeg har forsøkt caching tidligere, men fikk problemer med bugs, så ble det med det. Til mitt bruk tror jeg uansett ikke cahcing gir den største gevinsten, med tanke på at jeg har et veldig bevisst forhold til filstørrelse (i px og MB) og har gjort nok tester til å vite at samtlige sider ikke krever for mye linje. Men skulle jeg havne på forsiden av reddit/diggit, får jeg sikkert noen issues. «Heldigvis» er det liten fare for det om dagen… Jeg har knat tatt i kamera siden nyttår. Sukk.

  En annen ting ang filstørrelse er det faktum at stadig flere bruker mobil/tablet til å surfe med (nesten 15% på http://yngvethoresen.com forrige måned), og gjerne uten trådløst nett. Da er det greit å både ha en mobiltilpasset side (som lett kan skrus av – mange ønsker desktop versjon også på mobil) og fornuftige filstørrelser.

  Hva gjelder lesbare filnavn er jeg enig at dette er uvesentlig på lokalt system, der er både plassering (jeg bruker dato tatt og ingen beskrivende tekst) og filnavn uten spesiell verdi, da jeg bruker metadata og tagger for å finne frem uten nevneverdige problemer. Men på web er det en helt annen sak, da gode filnavn også bidrar til bedre SEO og gir flere treff hos f.eks Google. Hos meg utgjør dette en pen liten del av besøkende, nettopp fordi det har blitt treff på bilde. Nå tror jeg Google gir treff på alt og title taggene uansett (og kanskje metadata også?), men mange søkemotoroer er nok ikke like gode på dette.

  Beklaer den lange kommentaren, Geir. Jeg tror det er et tegn på at jeg burde ta opp bloggingen igjen. 🙂

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Jeg syns det er helt ok med lange kommentarer, Yngve. Det som ikke er ok, er at du blogger og legger ut lite med bilder for tiden;).
   Akkurat dette med caching (fins det et godt norsk ord for det) var vel det mest overraskende og nye for meg, og jeg tror du har rett. Det er nødvendig hvis bildefilene blir for store, og/eller du har svære sider med masse informasjon. Dette med filstørrelser og mobilformatet har jeg ikke tenkt på, men det er vel kanskje den viktigste grunnen både for å cache og for å laste opp mindre filer – i tillegg til behovet for å beskytte filene.

   Men som jeg sa til Simen: Dette er jo først og fremst tips for folk som ønsker å være seriøse med fotograferingen sin, og da inkluderer jeg dere, og eksluderer meg selv;).

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar