Sola har nettopp tippet over åskammen. Morgendisen henger tykt over ruinene ved Great Zimbabwe. Alene her med det magiske lyset, bortsett fra en familie bavianer som klatrer på det flere århundrer gamle byggverket og en flokk puklede kyr som beiter i det åsdekkede landskapet. Morgenglade fugler kvitrer uvante sanger. To ørner speider fra langt der oppe. Jeg er endelig her. Over tjue år etter at jeg bestemte meg for å besøke de største ruinene i Afrika sør for Sahara.

Godt over et døgn har det tatt å komme hit. Med skrangletog fra Victoria Falls i Zimbabwe til Bulawayo. Derfra med buss som klarte kunsten å skrangle enda mer.  Pakket med bygdefolk og alskens varer disse har med seg fra storbyen. Forlater bussen på småsteder eller i det som angivelig ser ut som ingensteds. Heiser kjøpene på hodet eller ryggen og vandrer videre. Mot hvor vet bare de selv.

Morgen ved Great Zimbabwe

Great Zimbabwe ga i 1980 navn til den nye selvstendige staten som erstattet Ian Smiths Rhodesia, den gang landet hadde en lovende framtid, og ble erklært et verdensarvsted av UNESCO seks år etter. De imponerende byggverkene ble reist av Shonafolket i perioden fra 1200-tallet og hadde på høyden en befolkning på 11-20 000 innbyggere. Innen utgangen av 1500-tallet ble denne, en av datidens fremste hovedsteder, forlatt av befolkningen.

Den største og mest imponerende delen av ruinene er massive ”The Great Enclosure”, bygd i granitt, uten bindemiddel. Elleve meter i høyde, med ytre og indre murer med inntil seks meters bredde. Et kjegleformet tårn, ti meter høyt og fem meter i diameter, er av de mest imponerende strukturene her.

De hvite som først så ruinene hevdet hardnakket at dette beviste at de ikke var de første fra Europa til å bosette Afrika. Den lokale befolkningen kunne jo ikke ha utført noe så praktfullt, selvsagt.

Historiens sus denne morgenen i august, altså, der jeg rolig vandrer og imponeres av kanskje Afrikas viktigste historiske monument. Jeg tenker for meg selv at dette var minst like overveldende som Egypts pyramider.

1 svar
  1. Morten
    Morten says:

    Steintøft bilde! Du som itj eie tålmod, men klare å skrangle dæ helt frem! Godt å sjå og læs at du vart fornøyd med opplevelsen! Du tok nok flere enn det ene bildet skull æ tru!
    Tale care kompis!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *