Hva bør en god fotoblogg inneholde?

Ja, spørsmålet går direkte ut i bredbåndssfæren. Som noen har forstått, havarerte fotobloggen min denne helgen og er faktisk helt uopprettelig. Et års arbeid rett vest, og mange hyggelige og konstruktive tilbakemeldinger har fløyet ut et eller annet sørvervindu.

Men det gjør egentlig ikke så mye, for jeg har lært masse av dere som har vært innom White Zulu og gitt meg tilbakemeldinger på bildene mine. Dessuten har jeg lengte tenkt at jeg må finslipe White Zulu og få luket ut noe av ugresset både innholdsmessig og designmessig og sørget for en fotoblogg med konsistens både i utseende og hva slags bilder jeg legger ut der.

Så nå spør jeg dere som er opptatt av slike ting: Hvordan bør en god fotoblogg være? Hva skal til for at en fotoblogg fortjener livets rett og folks oppmerksomhet? Jeg er takknemlig for inputs and utbrudd om innhold, design osv.

Og dere som har savnet bildene mine eller lurer på hva jeg har å bidra med mens vi venter på en ny dag for White Zulu, kan ta en tur til fotoalbumet mitt på Fra Verdal til verdens ender.

7 replies
 1. Erik Drabløs
  Erik Drabløs says:

  Det en fotoblogg selvfølgelig må inneholde er bilder det er verdt å se på, men det som skiller en fotoblogg fra et hvilket som helst galleri er teksten og kronologien. Likevel er det vel kanskje der det skorter på mange fotoblogger.

  Teksten kan man utnytte til å fortelle litt om hvordan bildet ble til, enten det som er interessant er historien til motivet, fotograferingen eller redigeringen. Har du tatt et flott bilde er det alltid interessant å høre noe om det.

  Kronologien kan gjøre noe for enkeltbildene ved at man kan returnere til samme motiv flere ganger, dele prosjekter etter hvert som de utvikler seg og dele av seg selv mens man selv og livet rundt en utvikler seg.

  Det er kanskje ikke alle punktene jeg er like flink til å leve opp til selv, men det er nok noe å ha i bakhodet når man fotoblogger. Hva man kan vise og hva man fortelle.

  Burde kanskje legge denne kommentaren som ett innlegg på min egen blogg. 😛 Blir spennende å se hvordan fotobloggen din blir etter oppstandelsen.

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  God idé, Erik. Det er jo et eget tema som jeg har lest lite om. Håper derfor på flere tilbakemeldinger fra folk som har interesse av en slik diskusjon.

  Jeg tror jeg er enig med deg i det med teksten. Uten tekst kan man jo bare bruke Smugmug eller Flickr. Selv syns jeg det er veldig interessant å lese de tingene du skriver om dine bilder. Det lærer jeg masse av. Men kan du presisere hva du mener med å «dele prosjekter»? Tenker du på knoppskyting, eller at prosjektet er noe man deler med omverdenen?

  Svar
 3. Erik Drabløs
  Erik Drabløs says:

  Når folk driver med prosjekter som 100 strangers eller personlige prosjekter er det spennende å følge med på. Personlig er jeg ikke så flink til å følge opp prosjekter jeg starter på, men jeg synes det er spennende å følge med på folk som gjør det.

  Svar
 4. Simen S.
  Simen S. says:

  Hei Geir! Spennende spørsmål du stiller!
  Jeg mener at en dedikert fotoblogg skiller seg vesentlig fra en skriveblogg, med at hovedfokuset er bildet- og ikke teksten.

  Jeg mener en god fotoblogg er en blogg som:
  * bildet er i fokus og det er få andre forstyrrende elementer på siden (bildet bør tilpasses skjemoppløsningen)
  * Nøytrale bakgrunnsfarger
  *Viser ett og ett bilde om gangen
  * Har god mulighet for å søke og se andre bilder, inkludert rask navigering.
  *Exif info kan være med, men ikke ligge i front

  Mange fotobloggere bruker templates/skall som egentlig er til tekst, gjerne for å få plass til flere bilder i ett og samme innlegg. Personlig er jeg ikke så glad i å forholde meg til mange bilder samtidig; det blir vanskelig å få fokus på ett og ett bilde, samtidig som at kommenteringen blir en utfording (f.eks. «mange fine bilder her…»Bilde nr 3,4,9 og 11 likte jeg godt. Flotte farger! Godt fokus på bilde 9! Bilde 2 og 7 var litt blass i fargene, ,ems bilde 1,5,6,8 og 10 er en fin begynnelse») For meg mister jeg lysten på å kommentere når jeg blir servert et koldtbord med bilder.

  Jeg har «vinglet» mellom mange ulike presentasjonsmåter, men har nå falt ned på Pixelpost. Mange WordPressbloggere er negative til Pixelpost, men som dedikert fotoblogg er den helt super! Jeg vil anbefale seg å ta en titt på Photoblogg community; der er mange gode eksempler på gode blogger! Kanskje du også skal vurdere å betale noen kroner for et skall som er tilpasset ditt behov..?

  Lykke til!

  Svar
 5. eilif
  eilif says:

  Helt enig … Ett bilde om gangen. Minst mulig støy rundt. Bildeserie går også bra, om den henger sammen.
  Exif-info er fint for oss som vil lære litt. Litt info om hvordan man har tenkt, hvordan bildet ble til.

  Svar
 6. Geir
  Geir says:

  Takk for tips så langt, folkens. Den konklusjonen jeg trekker fra disse tilbakemeldingene og fra en prat med broderen, er at en fotoblogg skal inneholde ett bilde om gangen, og at tekst om bildets tilblivelse eller historie hører med.
  Ellers er det hyggelig om dere stikker innom White Zulu og kommenterer i vei om utviklingen av bloggen, godt og ikke godt.

  Svar
 7. Geir
  Geir says:

  Nå har jeg fått tenkt litt. Om det hjelper får vi jo se, men jeg har i hvertfall konkludert med at de tre vesentligste tingene med en fotoblogg er at
  1) Bildene vises på en fin måte
  2) Teksten harmonerer med og underbygger bildene
  3) Organiseringen av thumbnails og arkiv er så fint at folk glemmer alle andre fotosider og blir sittende og se på mine bilder.

  Jeg regner med å lykkes, spesielt med punkt tre 😛

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *