Ute dirrer lufta i heten som ligger som et teppe over den gamle handelsbyen langt ute i den persiske gulfen. 45 hete grader holder turistmengdene unna og brorparten av lokalbefolkningen inne. Noen skarve besøkende peser seg mellom de luftkondisjonerte kjøpesentrene. I soukhene frister også salgshungrige kjøpmenn med sine varer og avkjølte butikker. Og de få som har funnet veien dit lar seg villig vekk friste til noen minutter borte fra varmen, om enn ikke nødvendigvis av vareoppbudet.

Uansett temperaturer og vær er det likevel hektisk aktivitet langs Dubai Creek som deler  byen i to. Tradisjonelle små vannbusser, abraer, skysser tilreisende og lokale fra Deira til Umm Hurair eller omvendt. En forfriskende og  fascinerende smak av den gang da for den nette sum av 1 dirham, tilsvarende knappe 2 kroner. Turen frister til gjentakelse igjen og igjen, og farkostene suser av gårde så snart de er fulle..

Tidløs og flyktig

Langs vannveien ligger tradisjonelle dhower ankret mens de losser eller laster før de igjen setter kursen mot Iran, India, Pakistan eller hvor de ellers måtte finne sine mål. Slik de har gjort i århundrer. Men lasten er nok delvis annerledes enn den som ble fraktet på samme typer kjøl i forgangne tider. Kjøleskap, mikrobølgeovner, flatskjerm-TVer og den slags er stablet ombord sammen med bl.a. nøtter, krydder, klær og salt. De anvendelige farkostene holder ut i konkurranse med jumbojetene og Airbus 380ene som til stadighet passerer over hustakene på vei inn til landing på Dubai International Airport, ei halv mil øst for sentrum.

Møtet mellom det varige og det flyktige oppleves knapt tydeligere enn det gjør her. Hvor øst møter vest og gammelt nytt.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *