HD

Photo by Hindsite @ Flickr

Jeg vet det ikke gjelder akkurat deg, men mange slurver med backup og sikring av egne datamaskiner, spesielt bærbare laptops. Men selv om det ikke gjelder deg, kan det likevel være smart å få med seg en fire-fem tips for å gjøre hverkvelden lysere for folk som er redd for å havarere laptopene sine.

1. Alle bruker laptopen sin på senga, bare innrøm det. Men visste du at når den ligger rett på dyna, så blir laptopen varm, og det første som da ryker, er harddisken. Det har skjedd med flere jeg kjenner den siste uken.

Råd: Ikke legg laptopen rett på dyna. Skaff dere en dataplate a la denne: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/10086654/

2. Mange springer rundt med åpne skjermer på laptopene sin. Det er ulurt. Så lenge skjermen er åpen, jobber fremdeles harddisken og da er den utsatt for støt. Støt ødelegger harddisker. Hvis dere lukker skjermen, settes harddisken i dvale. Det skjer i praksis ved at lesehodet løfter seg fra harddisken og går i standby-modus. Hoppende lesehoder er en hovedrunn til at harddisker ryker.

Råd: Slutt å løpe rundt med åpne skjermer. Lukk den før du beveger deg.

3. Virus kan ta knekken på harddisker. Jeg vet at en del av dere ikke bruker virusprogrammer. For Mac anbefaler jeg ClamXav, for Windows er AGV Free et bra alternativ i jungelen av antivirusløsninger.

Råd: Installer antivirusprogram.

4. Alt for mange av har bare backa opp mot én harddisk uten å la (bilde)-filene ligge på selve laptopen. Jeg har flere ganger vært nødt til å gå med datadødsbudskap til folk som trodde at den eksterne harddisken var et sikkert nok sted i seg selv. For å være sikre, må dere ha sikkerhetskopi på minst to steder, enten én ekstern harddisk og en online backupløsning som www.sugarsync.com eller www.jotta.no, eller to eksterne harddisker. Ryker det ene, har du alltids det andre.

Små bærbare harddisker ryker ti ganger så ofte som de store skrivebordsharddiskene. Bruk små harddisker bare til å flytte filer, skal du sikkerhetskopiere er stor alltid et must. Det fine er at harddisker ikke må være dyre eller ha masse lagringsplass. 1 terrabyte holder for de fleste av dere som ikke driver med foto eller film. Her er en liste over harddisker som vil fungere bra for deg som ikke gidder betale for mye, men som likevel har lyst til å sikre gullet ditt.

Fornuftige harddisker til en rimelig penge.

Onlineløsnigner kan være bra. Problemet er at det tar astronomisk lang tid å laste opp filer. Du må regne 14 dager på å laste opp 50 gigabyte første gang. Det tar også tid å laste ned filer igjen.

Råd: Hvis du ikke har backupharddisk, skaff deg to stykker, eller en harddisk og en online backupløsning.

Jeg sier ingen ting om backupstrategier her. Det har Jan Ivar Vik skrevet mer enn godt nok om i en artikkel på bloggen hans med tittel Guide til sikkerhetskopiering av bilder. Den bør du lese når du har lest denne artikkelen.

Sånn, nå har du ingen unnskyldning neste gang du mister data fordi du ikke hadde orden på backupsystemet ditt.

 

7 replies
 1. Geir
  Geir says:

  Takk for det, Jan Ivar. Sant nok skriver jeg lite om rutiner for backup, der er din artikkel veldig bra, så jeg anbefaler andre som sniker seg innom her å ta en titt på din artikkel. Tror jeg skal legge inn en link til deg om det i teksten også.

  Svar
 2. Yngve Thoresen
  Yngve Thoresen says:

  Fine punkter, Geir. Jeg foretrekker Microsoft Security Essentials over AV, men dette er sikkert smak og behag.

  Noe av det første gjør med ny laptop er forøvrig å skru av dvale/hvilemodus når lokket legges ned, hos meg skal det skje nøyaktig ingenting. Mye av grunnen til at jeg valgte å gå for SSD disker på jobb, siden jeg til stadighet bærer på laptopen…

  Jeg skulle så gjerne ønsket at jeg hadde bedre backuprutiner… For tiden er det to eksterne disker, men jeg vil ha noe som går automagisk. Alt som er manuelt vil feile på det verst tenkelige tidspunkt, sånn cirka når jeg ikke har tatt backup en uke. 🙂

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Det er sikkert mange og bedre antivirus-løsninger for Windows der ute, og det er et område jeg virkelig har liten oversikt over. Men jeg har brukt AGV hos folk jeg har hjulpet litt, og det har fungert helt ok. Men på Windows er du eksperten.

   Hva er begrunnelsen for at du skrur av dvale? Jeg forstår det hvis du bruker ssd, men på vanlige harddisker? Me no comprendo.

   Automatisk backup er fantastisk, og her er det ingenting jeg har vært borte i som fungerer bedre enn Apple’s Time Machine. Det fins helt sikkert tilsvarende kloneløsninger på Windows, men her må jeg henvise til Google. Men har du Mac, er det bankers, akkurat som Jan Ivar sier.

   Når feiler en backup? Som regel den dagen du endelig får kjøpt deg en ekstern harddisk og kobler til for å ta backup. To ganger har det skjedd med folk jeg kjenner, de har mistet sine bilder for alltid.

   Svar
   • Yngve Thoresen
    Yngve Thoresen says:

    Ja, jeg har sett litt på diverse løsninger som går av seg selv. En løsning jeg vurderer er å sette opp backup mot en disk i routeren fra min og konas pc, som igjen backes opp mot en pc hos bror eller mine foreldre. Foreløpig har jeg funnet et par programmer som skal kunne brukes, så lenge jeg hacker litt på noen settings i Windows for å støtte nettverksdisker. 🙂

    Alle manuelle løsninger har en større risiko for feil, som oftest på grunn av latskap i mitt tilfelle. Har allerede mistet en del bilder fordi jeg trodde jeg hadde backup før jeg tok en repartisjonering av pc’en. Det feilet, og jeg satt igjen med masse korrupte data, og en backup som viste seg å være en måned eldre enn jeg jeg trodde… På den positive siden har jeg blitt mer disiplinert etter det, og fått testet restore av backup.

    Grunnen til at jeg ikke vil at pc’en skal gå i dvalemodus når jeg legger ned lokket/skjermen er fordi jeg ofte har oppgaver gående, filer som blir lastet ned eller bruker pc’en som server. Jeg har kun hatt laptop siste 5 årene, så da får den alle jobbene jeg tidligere brukte en stasjonær til.

    Svar
    • Geir
     Geir says:

     Jeg merker at du er litt nerd, Yngve. For de aller fleste av oss vil slike løsninger være personlige månelandinger, og derfor noe vi helst ikke vil ty til. Jeg ville anbefalt folk å google «TimeMachine Windows Equivalent» eller noe i den dur, samtidig som jeg nå ser at Jotta-løsningen jeg bruker i tillegg faktisk fungerer veldig bra – bare jeg passer på å time det til backup på nattestid, den sluker båndbredde.

     Dvale-tankegangen din er interessant. Så lenge du har sdd-disk er jo det greit, men jeg ville likevel holdt fast på regelen.

     Svar
     • Yngve Thoresen
      Yngve Thoresen says:

      Jeg er nerd. 🙂

      Dvalegreia er først og fremst bare at jeg ikke ønsker å måtte ha lokket oppe mens pc’en fungerer som en server eller gjør jobber i bakgrunnen.

      Personlige månelandinger er litt av moroa for min del. Å finne en løsning som fungerer perfekt for meg, og en ekstra bonus hvis jeg har fått jobbe litt for å få det som jeg vil. Det finnes mange løsninger som sikkert fungerer ypperlig. Jeg har testet noen demoversjoner på programmer som gjør jobben, men ser at prisene er høyere enn for løsninger som lar meg lagre all data på nett.

      Da frister det å finne noe som fungerer semilokalt (off-site er viktig ved brann/innbrudd osv), og som ikke koster for mye. Samtidig ønsker jeg egentlig ikke en egen server, selv om den hadde fått nok å drive med ellers også… Hmmm.

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.