Hun smiler beskjedent og hilser med en slapp hånd, Abigail, i det hun ønsker meg velkommen på besøk til det lille huset hun deler sammen med moren og søsteren i Ngwenya Compund utenfor Livingstone. Den lille familiens hjem kan vel kanskje være drøyt 15 kvadratmeter stort, bygd av sammenpressede jordsteiner og omgitt av en gårdsplass på størrelse med en halv håndballbane eller så. Hverdagssyslene foregår, ihvertfall nå i den tørre tida av året, ute på den omhyggelig rengjorte plassen. Knapt et blad er å se på den røde sandjorda.

Roseline, Abigails mor, byr meg plass i den vaklevorne røde plaststolen som de har hentet til meg. Selv setter hun og datteren seg på den flettede stråmatten ved siden av. De kikker respektfullt ned, og jeg føler meg litt uvel. Tenker at jeg bare er en besøkende i denne fattige bydelen, nærmest for en armodsturist å regne.

Skjønt, i dag har jeg tross alt et lite mål for den ublue kikkinga mi. Jeg har blitt invitert av organisasjonen Response Network for å treffe Abigail og fortelle litt av hennes historie.

Abigail og hennes mor

Abigail er 14 år og har nettopp rykket opp til 9. klasse på nærskolen, Namatema Basic School, en skole med ca 1200 elever og 3 paraleller på hvert av de ni klassetrinnene. Her har hun slitt seg oppover alle trinnene, og er dermed blant de eldste eleven på skolen. Mamma Roseline forteller at Abigail er en «slow learner», så mor og datter må begge legge mye arbeid i utdanningen. Det er 45 elever i klassen hennes, så det er begrenset hvor mye oppfølging enkeltelevene får, men Abigail syns stort sett at lærerne hennes gjør en god jobb. Hvis hun kunne forbedre noe, sier hun, ville det vært at skolen fikk rene toaletter, at de slitte skolebenkene kunne bli byttet ut og at de fikk glass i klasseromsvinduene.

Roseline forteller at hun selv ikke har fått noen utdannelse. Hun er derfor veldig glad for og stolt over at begge døtrene får denne muligheten. Men hun hadde ikke klart å gi dem dette på egenhånd. Hun jobber deltid som syerske for organisasjonen Kwenuha, og det var gjennom dem at hun fikk vite om det tilbudet om utdanningsstøtte som organisasjonen Response Network formidler til jenter og unge kvinner i Livingstone og nærliggende områder.

Familiens hjemi ... Compound

 

Støtten virker kanskje ikke stå stor sett med norske øyne, men med 450 kwacha i året (røft regnet 460 kroner) kan de betale skolepengene, en utgift Roseline ikke hadde maktet med det hun får betalt. I tillegg gis Abigail støtte til uniform, bøker, en skolebag, skoleutstyr og kostnader til prosjekter de måtte hå i undervisningen. Totalt er den årlige støtten på et sted mellom 700 og 800 kroner. Det virker kanskje ikke som så mye, men det gir altså den unge jenta en mulighet hun ellers aldri ville fått.

Og hva vil hun så gjøre når hun om et års tid er ferdig med Basic School? Håpet er å kunne klarer å passere kravene som stilles til å gå videre til Secondary School, tilsvarende videregående, og deretter utdanne seg til å bli sykepleier. Men da må hun bestå mange vanskelige eksamener, smiler hun. Men mamma Roseline tror at hun skal klare det. At de sammen skal klare det. Forutsatt at Abigail fortsatt kan få støtte fra Response Network.

——–

Om Response Network

Response NetworkResponse Network formidler i dag økonomisk støtte til 920 jenter og unge kvinner for at de skal kunne få seg en utdannelse. Ingen av de som får slik støtte ville klart å ta utdannelse uten denne hjelpen. Tilbudet som den ikke-statlige oorganisasjonen formidler er delvis finansiert gjennom private givere, bl.a. fra Norge, fra ulike bistandsorganisasjoner, samt noe offentlig støtte. I tillegg til å bidra til at jenter og unge kvinner kan få utdanning, bidrar organisasjonen til at lokalsamfunn i hele Zambia, men med hovedfokus på søndre del av landet, kan få hjelp til å hjelpe seg selv under  headingen «Self Help Facilitation».

Hvis du er interessert i å lære mer om Response Network eller ønsker å bidra til deres arbeid i Zambia, finner du informasjon om dem på nettsidene deres, www.responsenetwork.org og på Facebooksidene deres.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *