26. jan 2008

Gunnar Staalesen: 1900 Morgenrød

Skrevet av kl. 1:13 pm i kategorien Staalesen, Gunnar

Gunnar Staalesen: 1900 MorgenrødEn sjelden gang blir jeg fanget av bøker, uten mulighet til å legge dem fra meg før de er ferdig leste. Og 1900 Morgenrød, er en slik bok. Som første bind i Gunnar Staalesens trilogi om Bergen på 1900-tallet danner den opptakten til en fascinerende fortelling om byen mellom de sju fjell og folkelivet i den. Staalesens kjennskap til Bergen er overveldende og hans evne til å smelte en imaginær fotelling sammen med denne byens historie er intet annet enn imponerende.

Grunnlaget for romanen er mordet på konsul Carl August Frimann natten til 1. januar 1900, et mord som angivelig får sin oppklaring i løpet av første bind – eller? Denne mordsaken er utgangspunktet for at Staalesen lar leseren bli kjent med et et stort antall mennesker som en får et nært forhold til gjennom de 532 sidene. Noen av dem føler du medlidenhet med, andre avsky for, men det er vanskelig å være likegyldig til noen av dem – akkurat som det er nærmest umulig å stille seg likegyldig til Norges flotteste by (og når dette sies av en trønder kan du jo selv undre deg over byens magiske kraft).

Mens jeg leste 1900 Morgenrød ble jeg overveldet av de enorme endringene som de første 20-30 årene av forrige århundre bød på. Avstandene innad i Norge – og mellom landene ble på kort tid veldig reduserte. På begynnelsen av århundret kunne det ta døgnet å bevege seg fra Bergen sentrum til Sunnhordaland. På 20-tallet var Kristiania/Oslo plutselig innenfor rekkevide av hvermansen. De tekniske nyvinningene som så dagens lys – elektrisitet, biler, busser, tog, radio osv. endret befolkningens levesett radikalt. De store endringene i bybildet som følge av bybranner, katastrofer og teknisk utvikling var også enorme og fascinerende. De politiske bevegelsene som steg fram og konfliktene som disse avstedkom hadde likeledes en utrolig innvirkning på byen og dens befolkning.

Staalesen forteller så malerisk at det er en smal sak for leseren å befinne seg midt i hendelsene. De personlige oppturene og tragediene skildres med innlevelse og nærhet. Menigmanns slit og gleder, sosietetens maktkorridorrer og ekstravaganse og forskjellen mellom by og land skildres så en nesten kunne tro at Staalesen var til stede som flue på veggen. Det er tydelig at mannen er glad i byen sin!

Det eneste jeg ikke liker med 1900 Morgenrød er Staalesen sin ekstreme sexfiksering. Jeg er ingen puritansk herremann, men til tider opplever jeg de seksuelle skildringene som nærmest pornografiske – uten at det tilfører boka noe. I stedet trekker de inngående beskrivelsene av kjønnslivet til noen av de som befolker romanen oppmerksomheten bort fra selve historien – og det irriterer.

Men når jeg likevel var særdeles glad for at 1900 Morgenrød bare utgjorde den første av tre bind, og jeg midt i sommerferien nesten ikke kunne vente med å komme meg hjem og få begynt på bind to – da har den godeste Staalesen ihvertfall gjort noe riktig…

Forlag: Gyldendal
ISBN: 82-05-25271-8
Utgivelsesår: 1997
532 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Carsten Jensen: Jeg har hørt et stjerneskudd
Neste innlegg:
Gunnar Staalesen: 1950 High Noon
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge