16. feb 2008

Alexander McCall Smith: The Finer Points of Sausage Dogs

Skrevet av kl. 1:52 pm i kategorien McCall Smith, Alexander

Alexander McCall Smith: The Finer Points of Sausage DogsProfessor Dr. Moritz-Maria von Igelfeld, den distingverte forfatteren av det eminente tyske akademiske språkfaglige storverket Portuguese Irregular Verbs, troner som det ubestridte midtpunkt i denne samlingen av korte (og noen noe lengre) noveller om de vederkvegelser tilværelsen byr på for verdens store tenkere. Et eksempel er møtet med de nærmest utallige giftekåte rike enkene og ugifte fruentimmerne på et cruiseskip på ferd over Middelhav. Eller hans noe uheldige irettesettelse av paven i dennes eget bibliotek i Vatikanet. Eller den lille misforståelsen som oppstod da han ble invitert til til en liten by i Ozarkfjellene i Arkansas i USA. For å holde et gjesteforedrag om portugisisk språk, trodde stakkars Moritz-Maria. Problemet var bare at vertene trodde de hadde invitert den kjente Igelfold, professor innen veterinærmedisin. Med dachshund som spesialfelt.

Jo da. Den godeste Moritz-Maria evner å rote seg borti lassevis av mer eller mindre umulige situasjoner. Stort sett kommer han rimelig velberget gjennom det meste – noe som ikke nødvendigvis er tilfelle for de som er så «heldige» å komme i kontakt med professoren. Aller mest går det nok utover kollegaen Unterholzer, et usmakelig vennlig menneske som innbiller seg jevnbyrdig med von Igelfeld. Og verre enn det: får andre til å tro det også. Vemmelig!

Historiene er fornøyelig skrevet med en passelig giftig penn. Totalt useriøs. Akademisk korrekt i form, om enn ikke i innhold. Og med en porsjon varme, utrolig nok.

Jeg la fra meg de snaue 130 sidene med hjertelig humring. Bare på ett eneste punkt ble jeg litt uvel. Og det gjaldt den noe ublide skjebne den godeste Unteholzers stakkars lille dachshund fikk som følge av at han kom i hendene på Moritz-Maria. Men der er det nok dachshundeierhjertet mitt som taler. Ikke elskeren av lette humoristiske bøker.

Forlag: Polygon
ISBN: 0-9544075-8-x
Utgivelsesår: 2003
128 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Christina Lamb: The Africa House
Neste innlegg:
Knut Nærum: Krig!
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge