1. mar 2008

Niccolò Ammaniti: Steal You Away

Skrevet av kl. 9:11 pm i kategorien Ammaniti, Niccolò

Niccolò Ammaniti: Steal You Away

I den lille byen Ischiano Scalo i Toscana bor 11 år gamle Pietro Moroni, en spjæling av en gutt som blir plaget av medelever som ikke utstår at han er bestevenn med den snertne lille Gloria. Et ypperlig mobbeoffer som aldri tar igjen. En stekende varm sommer returnerer Graziano Biglia hit til hjembyen. Han er en middelaldrende Casanova som går i giftetanker etter å ha levd et utsvevende liv med store mengder piker, vin og sang.

Pietro er sønn av en alkoholisert pappa og en kuet mamma og med en noksagt av en bror. Ingen av disse stiller opp for spjælingen, så livet går slag i slag, for å si det slik. Selv om han på ingen måte er en dumskalle, er Pietro den eneste eleven ved skolen som strøk til eksamen denne sommeren. Og det er dette som danner ryggraden i Pietros del av fortellingen.

Graziano er en langhåret kjekkas av en levemann. Han elsker flamenco og forguder Gypsy Kings. Hans drøm om å flytte hjem, gifte seg og åpne en jeanssjappe er, ihvertfall i hans eget sinn, i ferd med å bli realitet. Hans utkårede er den pur unge skjønnheten av en go-go-danserinne, Erica. Vakker som få, dum som et brød, med et ego like stort som Russland og en ubegrunnet selvtillit stort som hele Asia. Kjekken får fyken av Erica, selvfølgelig. Hennes planer er aldeles ikke å bli mamma til ungene av en halvgammel utdanka Don Juan i et gudsjammerlig kjedelig høl Gud glemte og djevelen ikke fant det bryet verd å oppsøke, eller som Ammaniti skriver:

There’s nothing to do here — no houses to rent, no air-conditioned hotels, no esplanade to walk along, no cafes to sit in drinking of an evening. In the summer the plain gets as hot as a gridiron, and in winter an icy wind stings your ears.

Så hva gjør Graziano da? Han som har skrytt hemningsløst av den skjønne tilkommende til gamle venner? Han sjekker opp den jomfruelige og selvoppofrende Flora, Pietros lærerinne og forfører henne grundig i et offentlig bad utenfor Ischiano Scalo. Og blir selv totalt hekta.

Mens Graziano roter seg totalt bort i kvinnehistorier blir Pietro tvunget av sine plageånder til å delta i innbrudd og grovt hærverk på skolen. Han vil ikke, men er altså ikke av typen som setter ned foten for noen.

Og ut fra dette spinner Ammaniti en tragisk og humoristisk fortelling. Gjerne begge deler samtidig. Glitrende fortalt med utallige krumspring som tilsynelatende ikke hører hjemme verken her eller der. Men stort sett bygger disse krumspringene opp under et plott som får en desperat ulykkelig slut. Den som ser livet som urettferdig får bekreftet dette i Steal You Away.

Jeg kommer til å lese mer av Niccolò Ammaniti. Takk til Grøftekanten for tipset!

Originalens tittel: Ti Prendo e ti puorto via
Sidetall: 405
Forlag: Canon Gate
ISBN: 978 1 84195 932 0
Utgivelsesår: 2007

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Bill Bryson: Notes From a Small Island
Neste innlegg:
Thomas Boberg: Americas
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Niccolò Ammaniti: Steal You Away”

 1. grøftekantenden 1. mar 2008 kl. 9:57 pm

  Du kan se fram til å lese hans siste bok: Hvis Gud vil 🙂 Spesielt er jeg begeistret for seansen hvor de stjeler en bil… eller ihvertfall prøver på det.

 2. Ståleden 1. mar 2008 kl. 9:59 pm

  🙂 Jeg gleder meg allerede!

 3. Chrisden 29. apr 2009 kl. 12:19 pm

  Heisann. Jeg har lest «Jeg er ikke redd» og «Hvis Gud vil». Fantastiske bøker begge to. Og kanskje kommer jeg til å lese «Steal You Away».

  Men: Ganske dumt at du slipper slutten i anmeldelsen din. Jeg har ikke noe problem med ulykkelige slutter, men jeg foretrekker å oppdage at det ender ulykkelig – ja, nettopp – på slutten. Når jeg er i ferd med å lese ferdig boka, altså. Ikke på slutten av en bokanmeldelse.

  Chris

 4. Ståleden 1. mai 2009 kl. 4:36 pm

  Heisann Chris
  Jeg har de to nøkene du nevner stående i bokhylla, og skal nok ta dem fram om ikke så lenge. Ser fram til det.
  Mulig at jeg ikke skulle røpet den ulykkelige slutten, men jeg håper jeg ikke har skrevet for mye om hva slags ulykkelig slutt…
  Takk for at du stikker innom – og lykke til med «Steal you away» 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge