19. des 2008

Vegard Bye og Dag Hoel: Dette er Cuba – Alt annet er løgn!

Skrevet av kl. 2:01 pm i kategorien Bye, Vegard,Hoel, Dag

Vegard Bye og Dag Hoel: Dette er Cuba - Alt annet er løgn!Gjennom Dette er Cuba – Alt annet er løgn! gir Vegard Bye og Dag Hoel en innføring i cubansk historie og samfunnsliv. Boka erbasert på forfatterparets mange besøk til den karibiske øya. Dels reiseskildring, dels fagbok. Men ikke bare. Det er en uvanlig tekst, med både personlige og fag-saklige innslag.

I motsetning til de fleste reiseskildringer, gis leseren en grundig innføring i landets historie, fra den hvite mann finner fram til øya i kolonitiden til de første årene av nåværende århundre. Men ikke bare historie. Også samfunnsforhold, religion og kultur. Som oftest med utgangspunkt i enkeltpersoners historie.

Og det er kanskje dette som gjør boka så annerledes. De mange enkeltstemmene som danner et hele, et inntrykk av landet med en så sammensatt historie, et land som har stått sentralt i så mange sammenhenger, et land vi alle har et forhold til og inntrykk av.

Samtidig som alle disse enkeltpersonene er en så integrert del av leseopplevelsen, er forfatternes stemme så tydelig og nær, som om vi på sett og vis også får bli kjent med dem. Som i innledningen om Fidel Castros vei til makten:

– Cuba slik landet framstår i dag, er et påfunn av Fidel Castro. Det er han som har pønsket ut dette. Det er ikke en stjålet politisk modell. Han har hentet inspirasjon fra andre land og regimer, men en kan si det så sterkt at Cuba bærer Castros identitet – ikke landets egen.

Det er Cándida som analyserer Cubas sjel og finner at den har veket for Fidels ånd. Dette sier hun med etterpåklokskapens beklagelse. Hun er fortvilet over tingenes elendige tilstand. Men hun er ikke anklagende. Fidel har hatt de beste hensikter, og hun har vært revolusjonens oppofrende tjener. Nå ser hun at mange ting burde ha vært gjort annerledes.

Vi sitter på en veranda med råttent golv. Det er hull i myggnettingen som hegner om oss. Huset er et bilde på forfallet i dagens Cuba. Det trenger desperat et malingstrøk, men det røper fordums storhet med sin størrelse og klassiske bungalow-stil i edelt tre. Vi er i sukkerlandsbyen Banes, midt i United Fruit Companys tidligere imperium ved Nipebukta øst på Cuba.

Jeg leste Dette er Cuba – Alt annet er løgn! i forkant av en reise til Cuba, og tror ikke jeg kunne valgt en bedre bok for å gi et engasjerende og interessevekkende innblikk av landet. De personlige stemmene og de mange velpresenterte faktaene, vurderingene av landet og den tydelige respekten for menneskene som befolker det, gjør dette til en unik bok.

Derfor, skal du til Cuba eller du bare er interessert i dette spennende og sørpregede landet, er dette ikke det verst tenkelige sted å begynne. Jeg kan ikke annet enn å anbefale varmt.

Sidetall: 338
Forlag: Spartacus
ISBN: 82-430-0336-3
Utgivelsesår: 2005 (omarbeidet 4. utgave)

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Mark Haddon: A Spot of Bother
Neste innlegg:
Stieg Larsson: Menn som hater kvinner
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Vegard Bye og Dag Hoel: Dette er Cuba – Alt annet er løgn!”

 1. Alter Egoden 20. des 2008 kl. 1:40 am

  Er det samme Dag Hoel som er kunstmaler? I saa fall liker jeg fyren… Har veldig lyst til aa dra til Cuba foer Fidel doer, men saa var det det med tid/penger/prioriteringer. Lett er det ikke.

  Jeg leser nemlig ei bok om The White Nile for tida, om «oppdagelsen» av Great Lakes-distriktet i Afrika via Zanzibar/oestkysten. Fascinerende og skremmende og oppklarende, alt paa samme tid.

  Alter Egos siste bloggpost..Røtter

 2. Ståleden 20. des 2008 kl. 4:16 pm

  Jeg vet rett og slett ikke, jeg, Alter Ego, om det er samme mann. Har funnet dette bildet av han, og at han er manusforfatter og filmprodusent. At en mann som er så kreativ også er kunstmaler, er ikke utenkelig, men se det vet jeg intet om.
  Jeg anbefaler en tur til Cuba, hvis du klarer å finne mulighet for det. Det er trolig et land som kommer til å oppleve enorme endringer de nærmeste tiårene. Og å få med seg noe av det før forandringene tar til for fullt, er neppe det dummeste en kan gjøre.
  Boka du leser, høres virkelig interessant ut. Hva heter den? Hvem er forfatteren? Slike bøker fanger både meg og min gode broder.

 3. Alter Egoden 20. des 2008 kl. 8:28 pm

  Jeg maatte selvfoelgelig gugle litt, og fant ut at jeg syns hand du skrev om saa litt for ung ut. Og ganske riktig, maleren heter ‘Hol’ uten ‘e’ i etternavnet. Jaja.

  Boka jeg leser er ‘The While Nile’ av Alan Moorehead, utgitt paa Hamish Hamilton i London i 1960. Den er illustrert med blanke bildesider i tillegg til all teksten. Han sier i forordet at fokuset for boka er begrenset til 1856-1900, men inkluderer en kortfattet historie om elva fra ca tidenes morgen og frem til dag foer han gaar loes paa historien. Er ikke ferdig med den enda, men veldig fascinerende lesing! Han skriver om forskjellene paa Zanzibar og ‘fastlandet’ rett innenfor, om prisene paa slaver og forskjeller paa innlands- og kystslaver, og … veldig bra 🙂 Anbefales aa lese om du faar tak i den f.eks. via nett. Selv fant jeg min i en bruktbutikk.

  Alter Egos siste bloggpost..Stille natt, hellige natt

 4. Ståleden 21. des 2008 kl. 11:45 am

  Hei igjen. Jeg får ta å gugle litt på Mr. Hol, jeg også, så får jeg se om smakene vre er felles når det gjelder bildekunst 🙂
  Og så skal jeg på nett for å se om jeg finner «The White Nile». Hjertelig takk for tips. Tror det kunne være noe både for min gode broder og meg selv.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge