26. feb 2009

Philip Marsden-Smedley: A Far Country

Skrevet av kl. 3:19 pm i kategorien Marsden-Smedley, Philip

På slutten av 1980-tallet reiser Philip Marsden-Smedley i Ethiopia Landet preget av hungersnøden tidligere i 10-året og krig med nabolandene, først og fremst med det som den gang var en borgerkrig med de som kjempet for et fritt Eritrea. Men mest av alt er landet preget av sin særegne historie. En historie som fortsatt lever i landet.

Marsden-Smedley finner at landet med den flertusenårige historien, det første kristne riket, er et magisk og sammensatt land, både kulturelt og geografisk. Her ligger kilden til den Blå Nilen og Edens have skal etter sagnet ha ligget her. Paradis på jord. Et av få land i Afrika som aldri har vært underlagt en europeisk kolonimakt, men som likevel alltid har vært i brytning mellom ulike kulturer. Islam har stått mot kristendom, den etiopiske ortodokse kirke mot kristne tradisjoner fra Europa, Haile Selassies kongedømme mot marxist lenisnistisk kommunisme anført av Mengistu Haile Mariam – som siden Marsden-Smedly var der, igjen er erstattet av et flertpartidemokrati. Et land med egen tidsregning – som ligger åtte år etter vår gregorianske kalender, hvor døgnet begynner med soloppgang, ikke ved midnatt.

Marsden-Smedleys reise tar han gjennom de fleste deler av dette store landet. Fra Gondar i nord, til Bale i sør. En del av tiden tilbringes i og rundt hovedstaden Addis Ababa. Han utforsker landets historie og kultur, både gjennom ekspedisjoner og i møte med mennesker. Siden besøkene til landet foregikk i en tid med kommunistisk styre og mens landet var i borgerkrig, møtte han mange byråkratiske hindringer i sine forsøk på å komme seg rundt i landet, et byråkrati hvor målet syntes å være å fraskrive seg ansvar heller enn å løse utfordringer eller styre.

A Far Country er blitt en svært personlig bok, hvor forfatterens frustrasjon over motgang en sjelden gang dominerer for mye. Men først og fremst er det et fascinerende innblikk i et spennende land. På sitt beste formidler Marsden-Smedley stemninger, landskap, møte med mennesker og opplevelser så levende at jeg føler at jeg er med han på reisen. Til tider blir skildringen for monoton og livløs. Slik sett er dette en ujevn bok. Men for den som er interessert i ethiopisk historie og kultur, er dette en liten gullskatt, og en fabelaktig introduksjon til verdens 27. største land etter areal.

Sidetall: 204
Forlag: Century Travellers/Arrow Books
ISBN: 0-09-984690-X
Utgivelsesår: 1991

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Stieg Larsson: Jenta som lekte med ilden
Neste innlegg:
Jesper Huor: Sista resan till Phnom Penh
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Philip Marsden-Smedley: A Far Country”

 1. Lille søsterden 26. feb 2009 kl. 8:44 pm

  Takk for tipset! Jeg er født i Etiopia, og synes jeg bør kunne litt mer om mitt fødeland (ikke fedreland/mødreland), så tittelen er notert.

  Lille søsters siste bloggpost..Per Haddal

 2. Ståleden 27. feb 2009 kl. 10:42 pm

  Født i Etiopia? Da tror jeg den boka vil være noe midt i blinken. Deilig bok – når den først kommer i gang. Tar littegranne tid før det skjer. Men det skjer 🙂

 3. Geirden 13. apr 2009 kl. 9:23 am

  Høres ut som en bok som må inn på lista mi. Monotone reiseskildringer forekommer meg ikke som en skremmende betegnelse, da det kanskje beskriver en tilstand man befinner seg i når man er på reise. Hva jeg mener med det? Det lurer jeg også på.

  Geirs siste bloggpost..Østlandsscener

 4. Ståleden 13. apr 2009 kl. 6:38 pm

  Jo, denne er vel verd å lese. Den er på et vis monoton, men den er også stappfull av informasjon og flotte skildringer av landet, folket og de menneskene den godeste Philip treffer. Så hvis du har plass på lista over de få bøkene du rekker å lese før du logger av (som nå vel nærmer seg 290 bøker), så vil ikke dette være bortkastet tid, tror jeg…

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge