29. sep 2009

Bohumil Hrabal: Closely Observed Trains

Skrevet av kl. 8:02 pm i kategorien Hrabal, Bohumil

Milos Hrma er en ung lærling ved en liten, men strategisk viktig jernbanestasjon i Bohemia helt på slutten av andre verdenskrig. Dagene ved stasjonen er fyllt av det som for den unge mannen er store begivenheter. Togene med nye rekrutter skal ledes mot østfronten mens vognlaster isønderskutte soldater skal ekspederes vestover.

Men for han er andre hendelser på og ved stasjonen langt viktigere. Sitt eget ønske om å kvitte seg med sin bekymringsfulle uskyldstilstand, stasjonsmester Lánskýs store ambisjoner om å stige i gradene innen jernbaneverket, og kanskje viktigst av alt, ekspeditør Hubickas sjokkerende og høyst klanderverdige bruk av offisielle jenbanestempler på telegrafist Virginia Svatás smukke bakende. Til sammenligning blir Milos’ del i Hubickas planer om å sprenge et tog fyllt med ammunisjon for en uvesentlighet å regne.

Tsjekkiske Bohumil Hrabals lille fortelling er full av deilige små skildringer av livet ved en landsbystasjon i en mørk tid i Europas historie. Det er en bok full av småsvarte humoristiske øyeblikk og  absurditeter. Om selvhøytidelighet og banaliteter. Hvor maktmenneskers store planer drukner i «små» menneskers bekymring om hverdagslige forhold. Hvor formaliteter veier tyngre enn vesentligheter.

Closely Observed Trains er både en humoristisk og alvorlig bok som kan og bør leses på mange plan. For meg blir et av hovedbudskapene hvordan mennesket både overlever og lever i en situasjon da verden rundt egentlig ramler sammen. Togene med soldater til og fra fronten dominerer hverdagen der de passerer forbi og stopper ved den lille stasjonen. Men i virkeligheten får de ingen innvirkning på livet til de som betjener dem. De følges nøye, men har lievel knapt noen betydning. Ihvertfall ikke før de plutselig blir et spørsmål om liv og død.

Hrabal skriver lett, humoristisk og usentimentalt. Han skaper liv med sine korte setninger uten store viderverdigheter. Jeg anammer et lunt smil lurer i bakgrunnen av de lett absurde situasjonene som beskrives. Det er en kort liten sak på vel 90 sider. Og mer trenger han ikke for å skape god litteratur. Ja kanskje til og med stor litteratur.

Sidetall: 91
Forlag: Abacus
ISBN: 0-349-10125-6
Utgivelsesår: 1990-96

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Donna Leon: A Sea of Troubles
Neste innlegg:
Romeo Dallaire: Shake Hands with the Devil
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Bohumil Hrabal: Closely Observed Trains”

  1. KariEden 11. okt 2009 kl. 10:03 pm

    Så fint at du likte den. Flott omtale. Håper den frister flere lesere 🙂
    .-= KariE´s last blog ..Misery, Stephen King =-.

  2. Ståleden 24. okt 2009 kl. 9:18 am

    Takk for det, Kari. Jeg har lest noe av Hrabal tidligere, og har tenkt meg tilbake til hans verden igjen 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge