25. okt 2009

Agatha Christie: Cat Among the Pigeons

Skrevet av kl. 8:02 pm i kategorien Christie, Agatha

Agatha Christie: Cat Among the PigeonsHandlingen i Cat Among Pigeons foregår hovedsaklig på den velrennommerte pikeskolen Meadowbanks, men begynner i Midt-Østens fantasiland Ramat. Det er like før en revolusjon bryter løs, og prins Ali Yusuf ber sin pålitelige pilot Bob Rawlinson om å ta vare på noen verdifulle juveler som skal smugles ut av landet. Piloten skjuler de verdifulle stenene i sin søsters bagasje, men en ukjent kvinne ser han gjemme dem. Etter at prinsen og Rawlinson forulykker i en flyulykke forsøker mange å snuse opp de kostbare smykkesteinene. Etter hvert fokuseres deres interesse om Meadowbanks.

Ved skolestart har Miss Bulstrode, skolens ubestridte leder, mange tanker i hodet, som seg hør og bør. I tillegg til å stable et nytt år på beina, planlegger hun sin egen avgang. Men hun er usikker på hvem i personalet som hun ønsker å overlate skolen til. Sin evige og trofaste nr. 2, Frøken Vansittart eller det mer ubeskrevne bladet Frøken Rich, skolens engelsklærer. Disse vurderingene får en brå slutt når Miss Springer, skolens nye, og høyst usympatiske, kroppsøvingslærer blir funnet myrdet i skolens nye gymnastikkanlegg. Og i tur og orden følger flere mord og intriger. Og til slutt ordner Hercule Poirot opp, selvsagt

Cat Among Pigeons er, etter min vurdering, så absolutt ikke en av Agatha Christies beste bøker. Ikke fordi den er dårlig skrevet, men kanskje fordi den er litt utdatert? Eller kanskje fordi jeg rett og slett ikke klarer å opparbeide noen nevneverdig interesse for livet på en kostskole for overklassepiker?

Ikke sånn å forstå at det er kjedelig lesning. Hadde den det vært, ville jeg neppe ha lest den ferdig. Men den virker litt uinspirert, littrutinepreget, ja kanskje rett og slett litt kjedelig. Men en kjedelig Agatha Christie er mye bedre enn en del anna makkverk jeg har lest. Ei grei nok bok, altså.

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Romeo Dallaire: Shake Hands with the Devil
Neste innlegg:
Henning Mankel: Comédia Infantil
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Agatha Christie: Cat Among the Pigeons”

 1. Ainaden 25. okt 2009 kl. 8:59 pm

  Einig i at dette ikkje er av dei sterkaste romanane, men det er jo Agatha Christie – som du påpeika.

 2. Ståleden 27. okt 2009 kl. 7:47 pm

  Aina:
  Ja, Agatha Christie er nå Agatha Christie uansett. Du vet hva du får, og at det holder en rimelig høy kvalitet – selv om denne ikke akkurat slo til for min del. Men det er langt mellom de jeg ikke er så glad i. Kanskje er jeg enig med Karin i at Poirot ofte kan gjøre seg bedre på film enn i bokform. Men jeg er ikke sikker.

  Karin (og litt til Aina):
  Kanskje du har rett. Hun skrev jo så mye at det burde komme en bok som ikke helt nådde opp til vanlig standard. Og for meg var dette nok akkurat den boka 🙂
  Så filmatiseringen av denne på TV for ikke så lenge siden. Syns faktisk den var bedre enn boka. Og jeg tror, som jeg har skrevet til Aina, at jeg er enig med deg i at Poirot kanskje er bedre på film. Miss Marple i ny tapning er så som så. Grei tidsfordriv, men ikke så mye mer – selv om jeg elsker den skuespillerinnen som spiller henne. Har ikke sett Hickson-utgavene på mange år, men syns å huske at de hadde et hakk mer nerve i seg enn den siste tapningen.
  Velkommen hit, forresten 🙂

 3. Karinden 26. okt 2009 kl. 9:48 am

  På et tidspunkt må vel kanskje Agatha Christie også bli litt rutinepreget? Det er en relativt ny filmatisering av denne boken som er ganske god. Det er nesten slik at Poirot er hakket bedre på film, mens Miss Marple bøkene er best å lese.

 4. Ainaden 27. okt 2009 kl. 5:41 pm

  Har du sett Miss Marple-filmane med Joan Hickson i hovudrolla, Karin? Viss ikkje: sjå dei!
  .-= Aina´s last blog ..Mine stormfulle, stormfulle, stormfulle år =-.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge