28. jan 2010

Ferdinand Protzman: Wide Angle

Skrevet av kl. 11:26 am i kategorien Protzman, Ferdinand

Litteraturkritikeren og forfatteren Ferdinand Protzman har sammen med National Geographic kompetente organisasjon saumfart organisasjonens bildearkiv i forkant av denne utgivelsen, som gir fotografiske glimt inn særpreg fra alle regionene på kloden: Øst- og Sørøst-Asia, Oceania, Sentral- og Sør-Asia, Midtøsten, Sentral- og Øst-Europa, Nord-Europa, Vest- og Sør-Europa, Nord-Afrika, Afrika sør for Sahara, Nord-Amerika, Sentral- og Sør-Amerika og Polarregionene.

Resultatet har blitt en bok hvor hakeslepp-faktoren økes for hver nye side. Ufattelige bilder av mennesker i fest, hverdag, sorg, alvor og glede. Bilder som fanger særegenhet og allmenngyldighet.  Et av de som traff meg sterkest var dette fra India, hvor en hindupilgrimer dusjer i de hellige Kapil Dhara-vannfallene.  Et bilde som i utgangspunktet fanger blikk og interesse på grunn av det eksotiske, men som også formdiler allmennmenneskelig alvor og glede.

Andre bilder tar pulsen på natur- og kulturlandskap, gjerne med spennende vinkler, kreativ komposisjon og gjennomtenkt bruk av farger. Men ogsåpostkortvakre bilder som en i utgangspunktet syns det går 14 av på dusinet. Men se nærmere etter…

Av de som fanget min interesse best, var dette vakre bildet av en flytebrygge som synes å sveve blant skyer. Så enkelt, men likevel så virkningsfullt.

Bildene er bokas egentlige innhold og dens absolutte styrke. Teksten som innleder hvert regionkapittel har ikke den samme kvaliteten, spør du meg. Men den er interessant ut fra bakgrunnsinformasjonen den gir. Likevel blir den ofte lettere pompøs og til tider innholdsløs. Det synes som om Protzman ikke helt vet hva han skal skrive, så han bare skriver noe som faller han inn. Dette er særlig tydelig i kapitlene fra Afrika, hvor han knapt makter å lire av seg noe som helst av innhold som har med kontinentet å gjøre, men ender opp med noe generelt allmennmenneskelig svada.

I kapitlet om Vest- og Sør-Europa treffer han imidlertid litt blink når han skriver om hvor lett vi har for å beskylde fotografer og bildeskapere for «postkortfotografering» og «klisjéknipsing». Her tar han utgangspunkt i et vakkert bilde fra en hytte i bugnende grønn skoge ved en elv. Han forestiller seg at han sitter på terassen på bildet og nyter utsikten og et glass vin. Og så konkluderer han med at, ja visst, det kan godt hende at bildet er klisfebefengt, men, du kritiker, » Welcome to France; Now please get off my terrace.

(Bildene i omtalen er hentet direkte fra National Geographics egen omtale av boka)

Sidetall: 503
Forlag: National Geographic
ISBN: 0-7922-3913-X
Utgivelsesår: 2005

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Markus Zusak: The Book Thief
Neste innlegg:
Gavin Young: Eye On the World
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge