14. jul 2010

Jim Courtenay Grimwood: Pashazade – The First Arabesk

Skrevet av kl. 2:20 pm i kategorien Grimwood, Jon Courtenay

Sammen med fantasidyret  «The fox», det eneste trygge holdepunktet i et broget liv, lander Ashraf Bey i El Iskandryia etter at en dame som påstår å være hans tante brøt han ut av et fengsel i Seattle i en, for han, ufrivillig flukt. Tanten påstår at hele hans liv til nå har vært bygd på løgner, men er det nye livet i den nord-afrikanske storbyen mer sannhet?

Vel framme hos tanten prøver Ashraf Bey å finne ut av sitt nye liv – og om dette er det livet han opprinnelig ble født til. Han får etter hvert vite at han er den vordende brudgommen til datteren av en av byens  mektigste, noe som vil sikre både tantes og hans egen framdtid. Naturlig nok faller det i dårlig jord at han ikke takker ja til giftermålet.

Forsøket på å roe gemyttene og søket etter sannheten om sitt eget liv blir vanskeliggjort når den gamle tanta blir funnet drept – og Ashraf blir utpekt som hovedmistenkt. Ashraf er en mann med mange personligheter, og glir lett inn og ut av nye. Dette har gjort at han har klart å overleve til nå, og det kommer til nytte når han må overta formynderansvaret for sin 9 år gamle niese og, sammen med avviste ufrivillig utkårede, begynner en egen etterforskning etter morderen.

Pashazade – The First Arabesk er en annerledes kriminalroman fra første til siste side. Til å begynne med er det en rotete og temmelig uforståelig fortelling. Fantasidyret «The fox» dukker opp i hytt og pine og roter til leserens «verdensbilde» akkurat i det han eller hun begynner å få skikk på det. men sakte, sakte demrer det.

Boka springer mellom yulike deler av Ashraf Beys liv, som ung, voksen, i fengsel, i El Iskandryia osv. Han er en forstyrret stakkar, men også underlig ressursrik. Og denne spenningen mellom alle personligheter og steder skaper en spenning i historien – og et svare kaos.

Det kanskje mest spennende med boka, etter denne leserens syn, er beskrivelsen av de ulike kulturene Ashraf Bey tråkler seg gjennom. Også selve krimfortellingen er god, men langt unna de beste.

Kaoset i boka gjorde at jeg brukte lang tid på å komme i gang, men jeg er nå glad for at jeg holdt ut de første 100-150 sidene. Egentlig litt for lenge å måtte holde ut med en bok på drøye 300 sider.

Om jeg kommer til å lese fortsettelsen i The Second Arabesk? Uvisst. Men den blir ikke prioritert høyt.

Sidetall: 326
Forlag: Simon & Schuster UK Ltd
ISBN: 0-7434-6833-3
Utgivelsesår: 2003

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Ted Simon: Dreaming of Jupiter
Neste innlegg:
Brian K. Vaughan & Niko Henrichon: Løvene i Bagdad
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Jim Courtenay Grimwood: Pashazade – The First Arabesk”

  1. Geirden 19. jul 2010 kl. 8:30 pm

    Dette høres ut som en bok jeg vil like godt;-). Jeg holder enda pusten for å henge med i alle trådene du legger ut.
    Jeg er ikke tilhenger av å blande for mye fantasi og virkelighet. Som regel syns jeg det blir for konstruert, og de eneste som får det skikkelig til er Gabriel Garcia Maruez og enkelte afrikanske forfattere. Nå er jo ikke Jim Courteney Grimwoow afrikansk, skal jeg dømme ut fra navnet, så kanskje jeg ikke skal vurdere for sterkt om boken skal opp på noen leseliste. Men hvem vet?
    Geir recently posted..The LighthouseMy Profile

  2. Ståleden 22. jul 2010 kl. 8:23 am

    Det er mange rare tråder i denne boka, ja, og Courtenay Grimwood nøster dem godt nok sammen. Ingen dårlig bok, men egentlig for rotete for min smak. Men hvis en vil lese en litt annerledes krim fra et annerledes miljø og med noget annerledes rammer og forutsetninger, er ikke dette det dummeste valget.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge