7. mar 2011

Jonathan Raban: Arabia – A Journey through the Labyrinth. En alternativ gjennomlesing

Skrevet av kl. 8:04 am i kategorien Raban, Jonathan

Jonathan Raban: ArabiaMed utgangspunkt i den arabiske «invasjonen» av London på slutten av 70-tallet, en invasjon som sammenfaller med oljeboomen disse landene opplever på denne tiden, bestemmer Jonathan Raban seg for å reise til et knippe arabiske land for å skaffe seg et annerledes bilde av disse menneskene enn det fordomsfulle inntrykket han får ved å se de flytte inn i britiske forsteder og kjøpesentre.

I løpet av noen få måneder besøker han Qatar, Bahrain, Emiratene, Jemen, Egypt og Jordan, og bildet som tegnes er samtidig overraskende og helt som ventet. Drømmer man om arabiske sandørkenere, får man i stedet moderne byer i spenningen mellom det gamle og det nye, og forventer man en eksotisk annerledeshet, får man bekreftet det bildet som etterhvert har tegnet seg av Arabia de 30 årene siden boken ble skrevet. Det slår meg at det Dubai Raban besøker er det samme Dubai jeg ferierte i ved årtusenskiftet. Og spenningene du møter på Tahir-plassen i 1978 er de samme spenningene som foranledinger 25. januarrevolusjonen i Egypt. Alt er altså ved det gamle.

Hadde jeg ikke lest mange reiseskildringer fra før, hadde jeg blitt overveldet av denne boken. Nå er jeg så velbelest innen denne sjangeren at det skal mye til å overraske meg og gi meg eksistensielle leseropplevelser. Spesilet når så mye av boken finner sted i bilder, på hoteller og i cocktail-selskaper. Men interessant er den, og tretti år etter at den ble utgitt er den betimelig lesing for de som ønsker å få et enkelt med interessant innblikk i det Arabia vi fremdeles behanlder som et mytisk sted.

Hvis du ikke er vant med sjangeren, anbefaler jeg denne boken sterkt. Men hvis du som meg har lest mange reiseskildringer, kan en mer sakprosarettet bok gi et bedre bilde av det moderne Arabia enn det Arabia: A Journey through the Labyrinth gjør.

Forlag: Picador
ISBN: 0-330-30058-X
Utgivelsesår: 1987

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Uke 9: Sitatet – Night Train to Lisbon
Neste innlegg:
Jon Swain: River of Time
 

9 kommentarer

9 kommentarer på “Jonathan Raban: Arabia – A Journey through the Labyrinth. En alternativ gjennomlesing”

 1. Beateden 30. jun 2011 kl. 9:06 am

  Har bare en liten etterlysning. Hvor blir du av?

 2. Ståleden 4. jul 2011 kl. 9:00 pm

  Godt spørsmål, Beate. Vi vet vel egentlig ikke selv. Kanskje vi finner ut av det en gang 🙂

 3. Geir Isaksenden 3. jul 2011 kl. 9:49 am

  Hei. Hvor er det blitt av Brødrene Brothers ?
  Stiller du/dere opp til blogg-intervju ? (Dipsolitteraten intervjuer andre bloggere om bøker.)

 4. Ståleden 4. jul 2011 kl. 9:01 pm

  Brødrene Brothers er i Skrift-sammenheng litt nede for telling for tida. Kanskje et intervju kan gjøre noe med det – eller hva syns du brodern?

 5. Geirden 7. jul 2011 kl. 11:35 pm

  Geir: Brødrende Ståle og Geir er langt fra nede for tiden, men vi har for mye å lese til å skrive akkurat nå. Jeg stiller gjerne opp på det jeg har å bidra med, og gjør det med glede.

 6. Geirden 7. jul 2011 kl. 11:57 pm

  Beate: Vi kommer nok tilbake, begge brødrene liker å skrive i rykk og napp, og formidlingskløen dukker nok opp etterhvert. Men begge har hatt en spesielt travel forsommer, noe også leselistene våre viser. Men jeg har tre bøker som snart skal omtales her inne.

 7. Geir Isaksenden 8. jul 2011 kl. 8:55 am

  Da sender jeg dere et knippe spørsmål iløpet av dagen !

 8. Geir Isaksenden 8. jul 2011 kl. 9:59 pm

  Men det er jo sant; – jeg trenger en mail-adresse å sende spørsmålene til. (Hvis dere er interessert, da? Vi kan godt drøye det en stund. Det er tross alt 4 mndr siden deres siste innlegg.)

 9. Geirden 8. jul 2011 kl. 10:06 pm

  Prøv geir@ertzgaard.net eller staale@ertzgaard.net. Og når vi først er inne på det: Ryktene går om to nye anmeldelser bare i kveld 😉 Så vi er klare som egg for spørsmålene dine.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge