26. des 2012

Merethe Lindstrøm – Dager i stillhetens historie

Skrevet av kl. 10:05 pm i kategorien Lindstrøm, Merethe

De beste leseopplevelsene er overraskelser. Derfor var utgangspunktet ganske godt med denne boken. Jeg hadde aldri hørt om boken før, men tittelen var interessant, og en bok om våre hemmelige liv er alltid interessant. Det jeg ikke fikk med meg var at dette ikke handlet om et (relativt) ungt par, men godt voksne mennesker som har passert middagshøyden. Hun (fortelleren) har tydeligvis noe å skjule, og mannen har tørket inn og snakker ikke mer. Hva han skjuler fra sin fortid er det ikke lenger mulig å få ut av hans munn, og denne stillheten holder på å ta vettet fra henne.

Overraskelsen? At det jeg fikk var en bok om et eldre ektepar som hadde sluttet å snakke sammen. Jeg trodd edet handlet om et yngre par som hadde hemmeligheter å skjule – og kanskje se disse bli avdekket etterhvert som boken skred fram. Jeg fikk også enda en overraskelse: Dager i stillhetens historie vant Nordisk råds litteraturpris i 2012. I noens omtaler enn thriller, hos andre et mesterverk det var umulig å legge fra seg.

For min del fikk jeg historien om et par der hun i tidlig voksenalder adopterer vekk gutten sin og vil ikke ha noe mer med ham å gjøre. Ektemannen får ikke vite om dette før etter at de har giftet seg, og vil gjerne at kvinnen prøver å finne barnet. Mannen er av jødisk opprinnelse, og har opplevd at nesten hele familien forsvant i nazistenes gasskamre under krigen. Begge har historier de ikke har sagt alt om til hverandre. Dette preger forholdet, men ugjennomsnakket som det er, får det bli liggende uten å prege samlivet deres for mye.

På sine gamle dager får de en hushjelp fra Latvia. De vil egentlig ikke ha henne, men føler seg presset av barna til å ansette henne. Men etterhvert blir de avhengig av hushjelpen, et nært vennskap oppstår, men hun blir til barnas forferdelse en dag sagt opp og forsvinner ut av deres liv, men ikke ut av deres tanker. Det besynderlige er at samtidig som hushjelpen forsvinner, stilner mannen hen og slutter å snakke. Hvorfor?

Stillheten ligger der med sine ufullendte fortellinger, og dette påvirker hele livet til paret. Hvorfor ble det sånn? Hvordan klarer særlig hun å leve med det? Hvorfor måtte de gi sparken til en kvinne de begge satte høyt? Hva skjedde egentlig i ungdommen?

De beste leseopplevelser er overraskelser. Men de beste opplevelsene slukes også på kort tid. Jeg brukte et par måneder på boken. Jeg er av den oppfatning av at en bok aldri er bedre enn den mentale tilstanden til leseren. Jeg har hatt fokus på mye annet i det siste, boken har blitt lest i korte drag over lang tid uten at jeg fikk den store flyten i den. Det tok kanskje brodden av den viktige spenningen jeg tror må være i enhver bok. Stilistisk er det veldig vakkert skrevet, temaet er interessant for de aller fleste. Men en bok må ha en nerve som får meg til å bla om sidene også når jeg egentlig må gjøre noe annet, og det klarte ikke Dager i stillhetens historie.

Om jeg anbefaler den? For deg som liker sakte, dvelende refleksjon uten de store høydene er nok dette bra. Tittelen reflekterer innholdet. Den var verd å plukke med seg fra bokhandelen på Stavanger Lufthavn. Men foreløpig ikke noe mer. Kanskje når jeg har fordøyd den og tenker tilbake på den  – om et års tid?

Om den fortjener Nordisk råds litteraturpris? Ikke i min verden.

Sidetall: 219
Forlag: Aschehoug
ISBN: 978-82-03-35247-8
Utgivelsesår: 2011

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Har blogging litterære kvaliteter? Paul Theroux og litterær skravling
Neste innlegg:
Christie Watson – Tiny Sunbirds far Away
 

7 kommentarer

7 kommentarer på “Merethe Lindstrøm – Dager i stillhetens historie”

 1. Solgunnden 27. des 2012 kl. 11:25 am

  Jeg begynte på Dager i stillhetens historie, men måtte legge den bort etter å ha lest førti, femti sider. Jeg ble altså ikke helt begeistret, men jeg SKAL lese den (en gang), bare ikke akkurat nå, for den frister ikke. Og denne fine, men ikke så fristende anmeldelsen gjorde ikke at boka kom lenger frem i køen. God jul!
  Solgunn recently posted..Årets litterære høydepunktMy Profile

 2. Geirden 27. des 2012 kl. 1:22 pm

  Alltid greit å kunne bidra til avklaring. Kanskje en bok å lese når livspartneren begynner å surre?

 3. Melusineden 27. des 2012 kl. 5:30 pm

  Godt skrevet! Denne boken satte jeg opp på leselisten nettopp fordi den vant Nordisk råds litteraturpris og fordi jeg leste en svært positiv omtale av den. Jeg fikk inntrykk av at boken var det du kaller «sakte, dvelende refleksjon uten de store høydene» og har ikke prioritert den – men det er en historie jeg har veldig lyst til å lese, ikke minst pga språket som skal være så bra.
  Melusine recently posted..Revolusjonen etter Jane EyreMy Profile

 4. Geirden 27. des 2012 kl. 11:31 pm

  Det er jo fælt å ta fra folk leselysten når man skriver om ei bok. Men er det språket og stemningen som er viktigst tror jeg du har funnet en bok vel verd å investere tid på. Lykke til!

 5. StineMaden 30. des 2012 kl. 4:22 pm

  SV: Flott at du også vil donere til et veldedig formål! 🙂 Tulle mindre på sosiale medier ville nok gitt meg noen flere bøker på «har lest»-listen også *kremt*
  Historiske romaner er nok ikke min store favoritt, så jeg kjenner ikke til Conqueror-serien (måtte Google den nå), og tror nok ikke den havner på leselisten min heller 😉 Men kanskje et tips til mannen i huset?!

  Og angående Lindstrøms bok som du omtaler her, så kommer den neppe på leselisten min. Jeg leste novellesamlingen «Gjestene» i 2009 og den ødela (desverre?) min interesse for å lese mer av forfatterens skriverier.
  StineMa recently posted..Litteraturmål for 2013My Profile

 6. Geirden 30. des 2012 kl. 4:40 pm

  Er det ikke fint hvordan vi kan være med og fraråde hverandre bøker? Tror kanskje Iggulden er for lesere med hår på brøstet, men jeg drives nok mest mot boken fordi den handler om de mongolske stepper og Djengis Khan. Det kan hende den er tøys og fanteri.

 7. StineMaden 30. des 2012 kl. 10:44 pm

  SV: Så sant, så sant! Man får både tips om det som er verdt å få med seg, og det som ikke er så mye å rope hurra for. Og hemmeligheten min er naturligvis dobbelkommentering :p
  StineMa recently posted..Litteraturmål for 2013My Profile

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge