Verdens landnavn: Ø

I serien «Verdens landnavn» har vi kommet til bokstaven Ø, og på FN’s liste over medlemsland, er det to land som begynner på denne bokstaven.

[singlepic id=1118 w=100 float=left]Østerrike (Austria) – Det norske og østerrikse navnet på landet har gammeltysk opprinnelse, mens den engelske og latinske har en helt annen betydning. Navnet «Østerrike» kan spores tilbake til et offisielt dokument fra 996, der det som i dag utgjør landet blir omstalt som «Ostarrichi». Dette gammeltyske ordet betyr «det østlige området». Dette har holdt seg inn i det moderne navnet «Österreich», og det offisielle navnet er «Republik Österreich». Navnet «Austria» er en feilaktig latinifisering av Österreich, i det «Austria» har samme opprinnelse som «Australia», ordet «auster» som betyr sønnavind. Det er bare i latinsk og engelsk språkdrakt at dette er landets betydning.

Men hvis man trodde at man nå hadde en enkelt og grei forklaring på navnet, kan man vise til den østerrikske historiekren Friedriech Eer, som skriver at både Ostarrichi og Auster spiller på et eldre keltisk begrep for landområdet som i dag utgjør Østerrike:

…both resulted from a much older term originating in the Celtic languages of ancient Austria: More than 2,500 years ago, the major part of the actual country was called Norig by the Celtic population (Hallstatt culture); No- or Nor- meant East or Eastern, whereas Rig is the related to the modern German Reich; realm (among other things). Accordingly, Norig would essentially mean ostarrîchi and Österreich, thus Austria. The Celtic name was eventually Latinized to noricum, when the Romans conquered and Romanized the country that later became Austria. The name of Noricum was then used to designate the Roman province.

Dagens navn, republikken Østerrike, er fra 1918 1. verdenskrig, da keiserdømmet opphørte og den første østerrikske republikk ble opprettet.

[singlepic id=1117 w=100 float=left]Øst-Timor – Fra 1515 het landet Portugisisk Timor, hvor «Timor» kommer fra det malayiske Timur, som betyr «øst». Det portugisiske navnet var Timor Leste, mens navnet på det offisielle Tetum-språket er Timor Lorosae, som også betyr «Øst-Timor». Indoneserne kaller landet Timur Timur, eller Tim-Tim, Det østligste av de mange øyene som strekker seg mot øst i det indonesiske arkipelet.

6 replies
  1. vibeke
    vibeke says:

    Så Paul Auster heter Pål Sønnavind? Hm.

    Ellers var Tim-Tim et søtt navn. Skal tro om Morten Harket hadde kjempet for frigjøringen av Tim-Tim, hvis det var det offisielle navnet.

    Svar
  2. Geir
    Geir says:

    Ståle: Det unyttige er ofte det mest interessante. Men dette kan vi bruke neste gang vi møter en fyr i passkontrollen. Ser for meg følgende situasjon.

    – Ståle: Hei på deg, passkontrollør
    – Passkontrollør: Heellooooee, welcoeeeme to Timor Lorosae.
    – Ståle: Tusen takk for at jeg er velkommen til Timor Lorosae. Visste du forresten, passkontrollør, at det første navnet på Øst-Timor var Portugisisk Timor?

    Vibeke: Det tror jeg ikke Paul Auster er klar over heller. Men kanskje vi skal sende ham en e-post og spørre? Ellers ser jeg heller ikke for meg at Harket hadde harket fram mye støtte til Tim-Tim. Men Ravi eller Gustav Skolmen hadde nok gjort det, tror jeg.

    Svar
  3. Larko
    Larko says:

    Intressant nog att det finska namnet Itävalta är en direktöversättning av Österreich eller Österrike medan landet på estniska heter just – Austria. Finska och estniska har annars mycket av gemensamt ordförråd, t.ex Sverige heter Ruotsi på finska och Rootsi på estniska.

    Det där med Norig var också intressant. Man undrar om det nynorska ordet Noreg har något sammanhang med det.

    Svar
  4. Geir
    Geir says:

    Larko: Ja. dette ble faktisk mer interessant enn jeg først tenkte. I alle år har vi trodd at navnet på Norge handlet om veien nord, men nå kan det like godt bety landet i øst…
    Vi får se. Det kommer vel flere overraskelser i løpet av serien;-9

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *