Storebror ser deg? Foto Geir Ertzgaard©

Det er vel bare storebrødre som ikke har vokst opp med storebrødre. Desverre er det mange av dem som opparbeider seg en kompetanse ene og alene ved å være eldst i søskenflokken, og dermed også albuer seg til samme posisjoner i samfunnet. Storebrødre som passer på, plukker på deg, oppdrar deg, viser deg hvordan du skal gjøre ting uten først å spørre. Gode storebrødre bryr seg, men det er en grunn til at det henger noe ubehagelig fast ved uttrykket «Storebror ser deg». Når storebror ser deg og passer på deg med feil blikk får du mest lyst . Jeg vet alt om dette, som midterst i søskenflokken har jeg vært utsatt for storebror, og jeg har vært den storebroren som har utsatt lillebror.

I disse dager skrues det til, og regjeringen gjør seg klar til å innføre det nye datalagringsdirektivet, et nytt regelverk for håndtering av informasjon om nasjonens borgere og deres bruk av de nye digitale kommunikasjonsmidlene som visstnok er en trussel mot rikets sikkerhet i feil hender. Det er mange motiver for å innføre DLD, som det heter blant de som faktisk bryr seg om dette:  Å passe på rikets sikkerhet, statens anliggender og med det våre alles anliggender. DLD er et direktiv som få av oss har hørt så veldig mye om, og enda færre skjønner hva det egentlig handler om. Stavanger Aftenblad har skrevet en del om dette de siste dagene, og har laget en oversikt over hva slags informasjon det nye datalagringsdirektivet vil lagre om  deg. Her er oversikten hentet fra Aftenbladets egen hjemmeside

MOBILTELEFONI:
• A-nummer: oppringers telefonnummer.
• B-nummer: telefonnummer til den som blir oppringt.
• C-nummer: telefonnummer til videresendt abonnement.
• de internasjonale IMEI/IMSI identiteter for A-, B- og C- nummer:
• abonnent-/brukerdata og registrert bruker/identitet for eier av A-, B- og C-nummer.
• dato og tidspunkt ved start og avslutning av kommunikasjon.
• informasjon om hvilken kommunikasjonstjeneste som er benyttet
• lokaliseringsinformasjon ved start og avslutning av kommunikasjon

INTERNETTAKSESS:
• brukers IP-adresse
• abonnentinformasjon, registrert brukerinformasjon
• dato og tidspunkt for pålogging og avlogging av internettjenesten
• type internettoppkobling
• informasjon som identifiserer brukers kommunikasjonsutstyr eller kommunikasjonsanlegg

E-POST:
• avsender og mottakers e-postadresse og IP-adresser
• abonnentinformasjon og registrert brukerinformasjon
• dato og tidspunkt for pålogging og avlogging til e-posttjenesten

Kanskje ikke så farlig i ved førstse inntrykk, men satt i system over lengre tid vil Staten ha ganske stor tilgang til informasjon om mine kontakter, mitt livsmønster og mine preferanser. Men staten vil vel neppe bruke dette mot meg, lovlydig samfunnsborger som jeg er? Jeg er ikke så sikker. Det er noen som sitter med makten, og de som sitter på makten har en selvforståelse av at de har en kulturgitt autoritet til å kunngjøre og hemmeligholde hva den vil i rikets navn. Har ikke Wikileaks vist oss nettopp dette de siste dagene?

Hvis du studerer oversikten fra Aftenbladet, og skriver opp det DLD vil vite om deg bare for i dag, vil du kanskje ikke være så fornøyd? Eller når du samler tilsvarende informasjon over seks måneder, som DLD gir adgang til? Da virker det ikke så festlig allikavel. Er det den slemme storebroren som er på farta?

Jeg er ikke DLD-ekspert, og anbefaler at du tar turen over til Martin Bekkelund på www.bekkelund.net og ser hva han skriver om dette temaet.

5 replies
  • thelippern
   thelippern says:

   RT @GeirErtzgaard: Vil du at storebror skal se deg? – Verden og vestkysten ser på datalagringsdirektivet og skjelver i e-posten – http:/ …

   Svar
 1. Ståle
  Ståle says:

  Jeg vet ikke, jeg. Kjenner faktisk for lite til dette til å ha en veldig kvalifisert mening. I utgangspunktet tenker jeg vel som så at hvis storebror vil se at jeg ringer deg eller modern, så må han da få lov til det. Det kjenner jeg ikkenoe sted i det hele tatt. Men så er det dette med å sette i system over tid og å ha for mye informasjon som kan misbrukes.

  For meg er det et langt større tankekors at folk som driver med lovlige sysler, sysler storebrødre likevel ikke liker, skal overvåkes. Jeg vil ikke dithen at samfunnet kan opparbeide seg en stor informasjonsmengde om grupper eller personer det av en eller annen grunn ikke liker, bare av ren paranoia. Slik som i rimelig stor grad ble gjort under den kalde krigen. Og nå er vi inne i en tid hvor svartmaling av mennesker fra en rekke andre kulturer er hverdagskost. DLD kan være med å åpne for noe vi fort vil kunen andre på om få år.

  For min egen del er jeg nok ikke så redd for det dagens storebrødre kan finne på, selv om jeg kanskje burde være det (kanskje fordi jeg som lillebror er så vant til å ha storebrødre over meg…?). Jeg er laaaangt mer skeptisk til hva mulig kommende storebrødre som jeg liker dårligere vil kunne finne på med den informasjonen de etter hvert vil ha til rådighet.

  Eller noe slikt…

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Jeg er faktisk litt usikker selv også. Men jeg tror det er for viktig til at vi bare ignorerer det. Men jeg tror nok at jeg er imot automatisk overvåkning uten forhåndsgodkjennelse. Vi har et rettssystem som skal sikre dette, og kanskje man heller skal finne ordninger som gjør at man har rask saksbehandling ved mistanke om snusk av diverse sorts.
   I praksis er det jo få av oss som har så veldig mye å skjule, så vi har ikke så mye å være redde for, men samtidig noe litt ubehagelig ved tanken på at alt det rølet jeg presser ut av tastaturet eller kjeften skal ligge lagret på kontoret til Jens i et år.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *