Borneo neste: En reise til landet under vinden

Sabah, regnskog, hodejegere og japanske turister.Rykket det i reisefoten? Kjente du luftfuktigheten slå mot deg? Begynte du å svette da du lestse navnet? Da er du som meg. Borneo vekker assosiasjoner, og ord som eventyr, oppdagelser, hodejegere, orangutanger dukker opp. Joseph Conrad og Gavin Young, Almayer’s Folly og En utstøtt fra øyene.
Neste mandag sitter vi på flyet dit, og en av barndommens drømmer er i ferd med å gå i oppfyllelse.

Jeg vet ikke hva som venter der, selv om jeg er godt forberedt. Googling og Flickring har vist meg at Borneo generelt, og Sabah spesielt ikke er et vanlig reisemål for nordmenn. Jeg har bladd gjennom de norske reisemagasinene mine, og foretatt søk hos National Geographic, og jeg har bare kommet over tre gamle artikler fra 80-tallet. Borneo spesielt og Sabah spesielt har blitt oversett, eller kanskje det ikke har blitt oversett, bare forbigått fordi det faktisk ikke er så interessant? Hvem vet. Men det jeg har fått med meg, er at verdens fremste orangutangreservat fins der, at Mt. Kinabalu, på UNESCOS verdensarvliste pga sitt mangfoldige økosystem er en hovedattraksjon, at folk drar til Sabah for å oppleve «home stays», overnatting hjemme hos folk i landsbyene. Jeg har også fått med meg at en av verdens viktigste regnskoger befinner seg på Borneo og er i ferd med å oppleve samme skjebne som regnskogen i Amazonas, den forsvinner i menneskets jakt etter profitt.

Det er i havområdet mellom Sabah og Filippinene «verdens farligste havområde» befinner seg, av den enkle grunn at ingen steder i verden fins det flere pirater enn akkurat i øyene som danner bro mellom Borneo og Mindanao, den største øya på Filippinene, kjent for sine politiske konflikter og frigjøringsbevegelser.

Neste tirsdag er jeg i Kota Kinabalu. Vi lander ved midnatt, omtrent når dere går hjem fra jobb her hjemme. Vi skal tilbringe fem dager her, og vi skal på jungeltråkk, overnatting på teplantasjer, inn til Kinabalu-parken, og overnatte to netter hjemme hos folk. Hvor og når kan jeg jo komme tilbake til.

Jeg reiser med jobben denne gangen også. Som vanlig har jeg store tanker om at jeg skal skrive hjem om det jeg opplever. Men det å være på jobbtur med elever krever en del. Folk sier jeg er heldig som får reise så mye. De har rett, selvsagt. Men jeg er der først og fremst for å sørge for at ting går bra. Mine egne ønsker og preferanser får vente, elevenes behov må dekkes først. Så får vi se hva vi får tid til.

Jeg gleder meg uansett. Dette blir en opplevelse litt utenom det vanlige, og for en nordmann litt utenfor opptråkkede stier. Jeg håper jeg har noe å melde hjem om, og at du tar deg bryet og følger meg på turen.

7 replies
 1. Chi
  Chi says:

  ÅH!
  JA, det rykker i reisefoten. Virkelig.
  For mange år siden bodde jeg et halvår på Bali. Og tilfeldigvis fikk jeg muligheten til å reise litt mer rundt enn de fleste av de norske studentene som er der et semester. Jeg ønsket meg til Borneo, eller Kalimantan . Deretter til Molukkene. Uheldigvis fikk jeg ikke de ønskene oppfylt, det ble Java og bittelite av Sumatra istedet. Så Borneo er fremdeles der…på listen over steder jeg vil se… Riktig god tur!
  *Litt misunnelig selv om jeg nettopp har kommet hjem selv*

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  Misunnelse er bieffekten av å reise. Jeg var misunnelig da du var i Thailand, og kommer til å være misunnelig på alle som reiser når jeg «må» være hjemme. Jeg pleier å starte skoleåret med å si til elevene mine at hvis de skal gå på den linja jeg har ansvar for, så blir de ødelagt for livet. Har du først begynt å reise, klarer du aldri slå deg til ro igjen.

  Java og bittelitt av Sumatra høres jo ikke verst ut det heller da. Jeg kjenner faktisk at jeg blir litt misunnelig:-P

  Svar
 3. Ståle
  Ståle says:

  Så ufattelig kult at du skal dit. I Gavin Youngs fotspor. For det er faktisk han som først og fremst gir meg Borneoassosiasjoner. Håper turen blir alt du håper på. Gleder meg til å se bilder når du kommer hjem. Har forlengst slutta å håpe på at du skal formidle noe fra reisene underveis… 😉

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Takk! You might be suprised.
   Gavin Young bare forsterket lysten min til å reise dit. Joseph Conrad var nok den første som skikkelig tente Borneofeberen i meg.

   Svar
  • Geir
   Geir says:

   Ledige jobber er det langt mellom for tiden, men du kan jo ringe VIken eller Toten og høre om de vil ha en lærer som kan drive en fotolinje med tekstsnekring og viseverksted attåt. Det er alltid motagelige for gode ideer.
   Når det gjelder reportasjer så er jeg faktisk ganske innbitt innstilt på at denne gangen skal det bli noe. Håper du ikke blir skuffa;-)

   Svar
 4. Ane
  Ane says:

  Hei!

  jeg vil bare ønske deg god tur! – Og det stemmer at man blir ødelagt for livet av å gå på Global, men det er så verdt det.

  jeg har forresten begynt å planlegge turen vår.. Men er midt oppe i eksamensperiode igjen, og det tar på. Jeg vet at jeg er treg, og at ting tar tid! Dessverre.. 🙂

  Har forresten sjekket gale og globale sidene deres, og turen dere skal på nå ser jo helt fantastisk ut! Turene blir bare bedre, og bedre for hvert år nå.

  Håper du får det veldig fint!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *