Koh Lanta – Chill-Out Zone

Vel tilbake til Norge, og svenskesjokket er bearbeidet. Koh Lanta viste seg å være mye mer enn svensker med barnevogn og gulblå solnedgang.

Koh Lanta er egentlig et arkipel, bestående av en rekke større og mindre øyer, hvor Koh Lanta Yai er hovedøyen og den som er mest utbygd med tanke på turister, mens Koh Lanta Noi har administrasjonssenteret for øyene. Lanta Yai er 3 mil lang og ca 7 km bred, og består av hvite sandstrender og klipper på vestsiden og leire og mangroveskog på østsiden. Så vet du det. I innlandet er det noen høyder og skog, enkelte fossefall og grotter man kan gå seg vill i. Sør på øya er det en nasjonalpark, der slutter også den asfalterte veien og skal man reise videre inn i parken må det skje på katastrofale jordveier.

I løpet av våre seks dager på øya rakk vi å kjøre på alle de asfalterte veiene med unntak av en liten stripe ned til stedet der man tar ut på mangroveturer – noen kilometer sørøst for Saladan, eller Sala Deng som jeg fremdeles insisterer på at hovedbyen nord på øya heter.
Hva gjør man så på Koh Lanta i seks dager? De som sier at dette er stedet hvor man chillern, har helt rett. Lange og kortstrakte sandstrender mot vest egner seg som badeplass for folk med unger. Vil du ri på elefant, kjører du noen kilometer opp i lia, og der står både Sambo og Mambo og venter på deg. Et sted oppe i høyden kan du gå på grottevandring. De advarer deg på forhånd om at du kan ripe deg opp. Brosjyrene snakker om en to timers tur i mørke huler, vertinnen på stedet sier «en halv time».
Ellers kan du dra på jungetråkk i nasjonalparken helt sør på øya, dra på båttur gjennom mangrovelandskap, eller besøke sjøsigøynerne i landsbyen helt sør på østkysten. Sjøsigøynerne har sagt tydelig fra at de ønsker å leve uavhengig av turistene på øya, men tar gjerne i mot besøk av enkeltpersoner som stikker innom. Selskapene som tilbyr halvdagsturer med innlagt stopp i fiskerlandsbyen gjør det mot sjøsigøynernes vilje. Hvorfor sigøynerne er så skeptiske? Noen hevder at det skyldes den dårlige behandlingen den samme folkegruppen fikk på Koh Phuket da denne øya ble utbytd som turiststed på 80-tallet.

Ellers kan man samle på viewpoints. På høydedragene har ivrige entrepenører bygd utkiktspunkter der man kan skue ut over det lantiske arkipelet. Mot øst mange småøyer, mot vest Koh Phi Phi med flere. Og øyene er attraktive utfartsmål. Hver dag går det et titalls speedboats på four islands trips, dykkerturer til rev og øyer lenger ut i havet, snorkling på Koh Ruk eller strandhogg der det måtte passe. Prisene er tilpasset vestlige turister, en dagstur koster 1400 THB, ca. 250 kroner, egentlig ikke galt når du betaler for drivstoff og får drikke, lunch og snorkleutstyr inkludert i prisen.

En av de bedre ekskursjonene er et besøk til det gamle administrasjonsstedet Lanta Old Town. Et gammelt kinesisk handelssted og vernehavn for båter på vei fra India til Singapore og Kina mot havstormene som herjer her mellom juni og oktober. Har du litt fantasi kan du se sjørøverne hjemme seg blant de ulidelig vakre øyene i området, og kinesiske djuker sette seil. Landa Old Town er et vakkert sted.

Saladan er Lanta-øyenes shoppingmekka. Her holder backpackerne, souvernirbutikkene og dykkersentrene til. Herfra går også båtene til Krabi, Ao Nang, Phuket og Phi Phi flere ganger om dagen. Restaurantene ligger på rekke og rad ut mot sundet som skiller Lanta Yai og Lanta Noi. Maten er god, betjeningen sure. Helena fra Söder i Stockholm fortalte at alt man kan få kjøpt på Phuket også selges i Saladan.

På vest ligger strendene på rekke og rad, med små tettsteder inærheten. Ikke alle er like fine. Oppe i skråningene ligger leiligheterog sommerhus klar til å motta skandinaver som vil tilbringe vintrenesine i varmere strøk. For strandopplevelsens del kan man like gjerneforbli på Klong Dao, den første og beste stranden sør for Saladan.

Ingen steder i Thailand er det flere svensker pr. kvadratmeter enn på Koh Lanta. Dette har vi jo vært inne på før. De er der for å chille ned, småbarnsfamilier på pappapermisjon, journalister og forfattere som kan jobbe hjemmefra tar med familien og lar barna gå på en av tre svenske skoler på øya. Folk kommer på långsemester og tar barna ut fra skolen hjemme, andre kommer for å utvikle parforhold eller for å knytte den ytre reisen til en indre reise. Svenskene finner på mange grunner for å reise hjemmefra for å tilbringe uker eller måneder her. Mottoet synes å være

Thaimout med Travel Insight

som en reisearrangør annonserer med på en plakat på veggen på Southern Lanta Resort – vårt hem på Koh Skåne.

Men det viser seg å være mer enn svensker her. Saladan er nevnt med sine backpackere og dykkere fra hele verden. Charterselskapene slipper av turister i bølger, onsdager drar svenskene, danskene kommer inn torsdag. Britene klarer seg selv, mens franske dykkere ikke klarer å la være å klaske thailandske spa-arbeidere på rompa – eller ta dem med seg på reisen videre til neste sted for den saks skyld. Vi treffer en tysk dame som har reist i Afrika, først og fremst Ghana. Datteren er mørk i huden, moren foretrekker å ta datteren med til Thailand for sikerhetens skyld.
Koh Lanta ble ikke hardt rammet av tsunamien, i følge den offisielle historien. Ingen liv gikk tapt og skadene på eiendom og mark var betydelig mindre enn andre steder. Den uoffisielle historien er annerledes. En av den thailandske kongens sønner har store investeringer i turistnæringen på Koh Lanta. For at han ikke skulle tape på katastrofen, ble informasjon fra disse øyene holdt tilbake og turistene skulle fortsette å strømme til dette hvilestedet sør i Andamansjøen. Derfor ble aldri menneskelivene som gikk tapt på Koh Lanta nevnt i rapporter, i følge den uoffisielle historien. Hva som er sant er det opp til andre å vurdere. At bølgene også traff Koh Lanta kan du se ved å ta et lite søk på «tsunami» + «Koh Lanta» på YouTube,

Koh Lanta ligger i sør. Befolkningen er stort sett muslimer med malayisk herkomst, eller sjøsigøynere som har befolket Andaman i årtusener. Noen mil lenger inne, på fastlandet, foregår det en konflikt som har kostet over 1000 menneskeliv de siste årene. De økonomisk velbestående men etnisk undertrykte thai-malayene fra sør ønsker å innlemmes i den malayiske federasjon. Historisk sett tilhører de Malaysia, for noen hundreår siden var dette området del av et stort rike som strakte seg fra Java og langt opp i Siam-bukta. Religion og rase skiller disse folka fra thaiene. Gjennomsnittsinntekten her i sør er på 2000 kroner måneden, ti ganger så mye som i nordøst. Nå ønsker de større herredømme politisk og økonomisk. Thailand er lite imøtekommende. Terroraksjoner har til nå rammet buddhistsentre, skoler og administrasjonsteder i de tre sørligste provinsene. Nå truer terroristene med å angripe turistmål. Koh Lanta er det stedet som ligger nærmest.

Men foreløpig og forhåpentligvis i lang tid framover er Koh Lanta et fredelig sted der de som ønsker å senke pulsen og ta livet med en ro man ikke trodde fantes, kan gjøre det i lange, seige drag.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Fotosider 644 treff 2.  En døråpner til den amerikanske iTunes-butikken 456 treff 3.  Koh Lanta – Chill-out Zone 379 […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *