Den skadelige arrogansen

Har du spist pølse nå igjen, Bjarne Håkon

Har du spist pølse nå igjen, Bjarne Håkon? Foto: Stjælt fra en annen blogger som har stjælt det et annet sted.

Bjarne Håkon Hansen må få sparken. Selvsagt må han det. Han har jo gitt seg ut med åndseliten, og da fortjener han ikke bedre. Nå har han rakkern meg i et fortvilt øyeblikk – eller det kan vel ikke ha vært et øyeblikk, kolikk er vel en mer langtvarende ting, etter å ha prøvd de tingene man har lært av jordmor, bestemor og Anna Wahlgren – ringt en mann i Snåsa som gav ham noen godord på veien, og så sluttet ungen til Hansen å skrike. Jeg vet ikke hvordan varme hender virker på telefonen, men det har vel med telefonkabelen å gjøre. (Samma det, det var en avsporing.) Ikke nok med at Hansen søker andre metoder når vitenskap svikter, nei han vender seg til tro og håp og annet fanteri med ønske om at ungen hans skal få det bedre. Og så forteller han om det! På TV! Helseministeren! At det er vanskelig å forklare alt med fornuften, og at ikke alt passer inn i vitenskapelige kategorier, analyser og aksiomer. Auda!

Vel, han sa ikke at han støttet all slags kvakksalveri. Han påstod visstnok ikke at det ligger garantier for helbredelse og helse hos Snåsamannen og hans likesinnede. Han og hans komrador Ballo ga rom for placebo-effekten. Han sa vel ikke at amerikanske vekkelsespredikanter med dollar alene i blikket var noe å ty til. 

Men hvordan skal det ende da, hvis alle som i desperasjon, angst, fortvilelse, tro, vender seg utover det rasjonelle med et håp om at det kanskje  ligger en lindring der? Det kan jo hende at de får det bedre. Enda verre, det kan jo hende de går den vanlige legevitenskapen i næringen og gir noe som den ikke kan gi når den ikke strekker til i møte med liktorner, kolikk og uhelbredelige sykdommer. 

Vi kan jo risikere at folk tenker selv og er i stand til å ta sine egne avgjørelser, at en innrømmer at det fremdeles fins en viss snev av selvbevissthet og kritisk fornuft i den norske folkeligheten. Nei, finner folkeligheten ut at kan det jo undergrave autoriteten til alle de vel utdannede legene og forskerne som i vitenskapens navn fremdeles ikke har funnet en kur for grønn stær, tilbakevennende liktorner og vedvarende kolikk. Nei, underminerer man autoriteten til tankepolitiet bærer det galt av sted, må vite.

Nei, Bjarne Håkon Hansen må få sparken. Han oppfordrer til kvakksalveri! Vel, det var kanskje ikke akkurat det han sa, men det taler ikke akkurat til hans fordel at fyren spiser pølser!

Det er trist når de som forsvarer det fargerike fellesskapet tenker så svarthvitt. Det er synd at de som forvarer kunnskap og forståelse viser slik en fullstendig mangel på innlevelse. 

Det er trist når åndseliten bruker sin arroganse til å rive ned i stedet for å bygge opp, det er er betenkelig når norske bloggere med kompetanse på nivå med videregående bytter ut forstand med uforstand. De som representerer blomsterengen der tusen blomster blomstrer. Men det er vel bare ei eng som passer for en viss type blomster, det da. Løvetenner? Man må jo for all del ikke tråkke utenfor den rasjonelt definerte virkelighet – slik som Bjarne Håkon Hansen har gjort.

Den arrogansen som utvises i denne saken er mer ødeleggende og nedbrytende for folk enn en eneste av de telefonene som har blitt ringt til Snåsamannen de siste årene. Men hvis meningen med livet er å ta håpet fra folk, så er det vel kanskje sånn det skal være?

Jeg takker Spindellett for det eneste fornuftige innlegget jeg har lest om denne saken, og det innlegget som fikk meg til å skrive dette i full fart, engasjert og harm, og langt fra rasjonell. Men det er ment som et forsvar for den sunne fornuft fra en som aldri ville ha ringt Snåsamannen selv.

Helt til slutt: Hvis Jens nå finner på at han skal gi Bjarne sparken pga denne saken, så kommer AP til å miste en stemme ved valget til høsten.

13 replies
 1. eilif
  eilif says:

  ALT har grånyanser hvis vi ser etter. Selv om jeg ikke tror det ene eller det andre, og Bjarne Håkon kanskje ikke påstår noe som helst. Hva så. Det er tabloidene som skaper motsetninger og konflikter.

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  Det er tabloidene som skaper motsetninger og konflikter, men det er vi andre som hiver oss på. Vi kan ikke skylde på media når vi selv er med på å forenkle virkeligheten.

  Men, ja, jeg er helt enig med deg. Det meste har flere gråtoner enn vi aner.

  Svar
 3. Simen S.
  Simen S. says:

  Dette er nok grunn for at regjeringen går av. Lite gjennomtenkt av Bjarne. Det finnes tross alt ikke viktigere ting å fokusere på.

  Her snakkes det om gråtoner. Men jeg ser ikke gråtoner, bare mange fine farger som sammen danner livets regnbue!

  Svar
 4. grøftekanten
  grøftekanten says:

  Ja, litt på kanten 🙂 Men jeg har tro og håp om at Bjarne kan greie å få gjennomslag for det. Jeg lever i troen 😉

  Sånn dønn ærlig lissom…. Jeg har stooooor respekt for Bjarne HH. Jeg syns han gjør en god jobb. Spesielt likte jeg fokuset han ga de narkomane. Han viser at han er et menneske som ikke bare tenker svart/hvitt. Han er en mann med flere tanker og refleksjoner i hodet, og det liker jeg. Så jeg heier på Bjarne HH 🙂 Det er gromgutten sin det!

  Vi er vokst opp i et samfunn hvor vi er innprentet med klare grenser. Vi er melket opp på at vi ikke skal tro på kvakksalveri. Men hvor går grensa for kvakksalveri? Jeg tror vi er på vei til å innse at det finnes mer der ute vi ikke kan forklare i dag. Men kanskje i morgen… Selv om vi ikke kan gi en forklaring i dag så er det ikke nødvendigvis slik at det er tullball. Et lite stykke på vei er vi kommet i utviklingen fordi vi ikke lenger fengsler eller brenner mennesker som prøver å vinkle litt annerledes. Bjarne HH viser en menneskelig side. En side som gir rom for det litt utradisjonelle (skjønt healing har vært en stor tradisjon i mange århundrer egentlig).

  Jeg har forresten lært å heale… selv om jeg ikke akkurat praktiserer det. Har gått eit healarkurs ein gong 🙂 Utrolig spennende å interessant på mange måter. Jeg liker å dykke litt i det «utradisjonelle». Må finne ut av ting som folk har masse fordommer mot.

  Svar
 5. Ingrridr.
  Ingrridr. says:

  Geir, jeg er helt uenig i det du skriver.
  Healing er ikke nødvendigvis en motsetning til
  legevitenskapen. Begge deler er alternativ vi
  kan benytte oss av. Jeg synes det er bra at
  HH tenker litt utradisjonelt. Give it a try 🙂

  Svar
 6. Geir
  Geir says:

  Ingrid:Er du helt sikker på at du har lest artikkelen min med de rette brillene på? Jeg tror nemlig vi er mer enig enn du tror. Jeg har som Grøftekanten sansen for Bjarne H, både at han våger å tenke som vanlige folk uten blygsel, og at han våger å tenke ut over de faste sporene.
  Jeg har ikke gått healer-kurs, men i legevitenskapens øyne, er vel teologistudiet et slags healerkurs: Vi lærer jo tross alt å be for folk, og det er jo like uforklarlig og metafysisk som Snåsamenn og Pølse-Bjarner.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *