Drømmen om Kongo
Hva gjør du når du er tretti, har reist og opplevd masse, har en jobb du tjener godt på men ikke trives helt med, og ikke vet hva du vil ha ut av livet?
Hvorfor ikke fly til Afrika, finne deg en så farlig elv som mulig, og prøve å padle ned elven i en pirog med trusler om kannibaler, uvær og sterke strømmer, krokodiller og flodhester, robbere og ustyrlige soldater i fri dressur.
Det er slik Jeffrey Tayler prøver å møte sin egen trettiårskrise. Han flyr til Brazzaville, kommer seg over til Kinshasa, skaffer seg venner som fikser og trikser for ham, tar en av de utallige lastebåtene som pløyer opp og ned Kongo-elva opp til Kisangani, hvor han kjøper seg en pirog, får med seg en lokalkjent elveguide og en soldat med våpen, og begir seg nedover en av de farligste strekkene i Afrika. Flere har prøvd å gjennomføre denne bragden før, ingen har klart det. To spanjoler ble drept av lokale elvebanditter, en gruppe italienere ble drept av Mobutus soldater. Faren for å forsvinne i mylderet av øyer i elva for aldri å komme tilbake igjen, er stort. Sannsynligheten for at ekspedisjonen skal mislykkes er stor.
Lettlest uten å bli banal, velskrevet uten å briljere. Noen reisebokforfattere blir nok aldri oversatt til norsk. Jeffrey Tayler er en av de. Født i USA, med bakgrunn som fredskorpser, livvakt i den verste oppløsningstiden etter murens fall, korrespondent for The Atlantic Monthly, er han en av de som reiser til verdens trøbbelsteder og skriver artikler og reiseskildringer om det. Facing the Congo er del eventyrberetning, dels reiseskildring, dels beretningen om en trettiårings bearbeiding av egen identitetskrise.
Facing the Congo er først og fremst en personlig reise. Men den gir et godt innblikk i Kongoflodens historie, om de politiske og sosiale forholdene i Zaire, som landet het på 1990-tallet, og om hvordan vestens utbytting av det afrikanske kontinentet preger holdninger selv hos landsyfolk i utilgjengelige områder langt fra moderne storbyer. Det paradoksale er at de største problemene Tayler utsettes for, nettopp skyldes at han identifiseres med en kolonihistorie som han selv ikke trodde seg del av.
Å møte Kongo er å møte seg selv, skal man tro forfatteren. Har du lyst til å ble bedre kjent med livet langs Kongo-elva er ikke dette den dummeste boken du kan lese.
Boken kan du få kjøpt gjennom Africa Book Center.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!