En liten etisk nøtt: Papp eller plast?

Hvorfor ikke starte helgen med en liten etisk nøtt?

Her er dilemmaet: Hva er mest ressurs- og miljøvennlig. Resirkulerte plastposer til 1 kr. pr. stykk eller miljøvennlige papirposer til 1,50?

Jeg gjorde helgeinnkjøpet i dag, og stod der atter en fredagskveld uten medbragt bæretøy, og med det opplagte dilemmaet: Skal jeg kjøpe fire plastposer, eller er Madla Handelslag sine miljøpapirposer best for miljøet?

Hva mener dere, og hvorfor?

19 replies
 1. Eugenie
  Eugenie says:

  Irriterende at miljøvenlige poser er dyrere enn plastposer. HAr lenge irritert meg over det der, og at mange butikker automatisk slenger ned et par plastpose dersom man handler mye… Det skal sies at jeg oftere og oftere får spørsmål om jeg skalha pose, men der er enda de som tar det forgitt at man må ha pose, og i tillegg tar seg betalt for dem.
  Selv bruker jeg nylonposer som ikke tar noe plass i jakkelomma.

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  Grunnen til at jeg skrev om denne saken, er for det første at jeg faktisk hver eneste fredag stiller meg det samme spørsmålet, og lurer på hvorfor jeg ikke velger alternativ tre.
  Den andre grunnen er at arbeidsplassen vår satser på å bli Grønn skole, En av kollegene mine foreslo at vi skulle bli plastposefri. Et glimrende forslag, tenkte jeg og gikk rett etter og hentet med meg hjem enda et par poser.
  Men på den andre siden. Hva skal jeg da ha søppelet i, hvis jeg ikke tar med plastposer hjem fra Madla?

  Svar
 3. Erik Drabløs
  Erik Drabløs says:

  Ja, jeg ser ikke vanlige plastposer som noe stort problem, særlig ikke hvis de er resirkulerte attpåtil. Da er det verre med alle de små ubrukelige posene man ender opp med på butikker som f.eks. platekompaniet hvis man ikke har med seg sekk eller noe slikt. For det er poser som aldri blir brukt til noe det. Rent overflødig søppel.

  Svar
 4. Malene Kleive
  Malene Kleive says:

  Det er vell hipp som happ om man kjøper papir eller plast så lenge man resirkulerer begge deler. MEN for min del bruker jeg å ha med meg tøyposen min om jeg husker det. «TØYPOSE ER DET NYE ROSA».

  Svar
 5. Geir
  Geir says:

  Kanskje vi skal klare oss uten emballasje i det hele tatt. Da hadde vi spart en del bæreposer også, tror jeg. Vel, kanskje ikke til melk og sånt, men tenk på alt det andre vi drasser hjem i disse bæreposene som vi hadde klart oss fint uten hvis vi vi la igjen all emballasjen på butikken.
  Men jeg er enig med Erik og Malene. Er det resirkulerbart og brukes fornuftig, så er det jo det.

  Svar
 6. Eugenie
  Eugenie says:

  Ja, hva skal vi ha søppelet i? 🙂
  TIl denslags kjøper jeg avfallsposer som er mye tynnere enn «vanlige handleposer» og brytes dermed raskere ned.
  De store svarte søppelsekkene kommer vi vel ikke utenom med det første.

  Svar
 7. Ståle
  Ståle says:

  Jeg har stort sett alltid en ryggsekk hengende på skuldrene, jeg. Det hører liksom med når jeg skal til eller fra med sykkel – i mangel på sykkelvesker. Men når sekken ikke holder, er jeg miljøvestring og kjøper plast… 🙁

  Svar
 8. henrik lindegaard
  henrik lindegaard says:

  Det er elementært kære Geir. Du skal selvfølgelig opføre dig som en homo economicus – et rationelt, egennyttigt, optimerende individ – og tænke på at maksimere din egennytte ud fra dit budget.

  Det er selvfølgelig bedst for din privatøkonomi at købe den billigste pose, givet at poserne er nøjagtigt ens, for så kan du købe for 50 øre mere af alt muligt andet.

  Hvis du gør som homo-economicus – og regeringen samtidig sætter afgifterne på plastic-poser (eller subsidier på papirsposer) sådan at den billigste pose også er den mest miljøvenlige – så ville du kunne bruge tiden på at tænke på hvor du skulle sætte dit kryds ved næste valg… (og de halvtreds øre kan du spare sammen til en hybrid-bil)
  🙂

  Svar
 9. Geir
  Geir says:

  Herlig, Henrik!
  Men du glemte et annet alternativ, som har blitt nevnt tidligere her og som kan sørge for at jeg får meg hybrid-bil enda raskere: Ta med ryggsekken, og bruk sykkelen til butikken. Da sparer jeg 2o kroner hver gang, til glede for meg og sorg for Staten ;-).

  Svar
 10. henrik lindegaard
  henrik lindegaard says:

  …men du spilder også 30 minutter (?) på at transportere dig selv på cykkel, som du ellers kunne have omsat i fritid med kone og børn (som sikkert har en værdi der overstiger 20 kr? [svar varsomt, alt afhængigt af hvem der læser med]).

  Meeen, selvfølgelig får du også motion ved at cykle, og det forøger din forventede levetid med, say, 2 år, og det var vel også en eller anden værdi (som afhænger af om det bliver gode eller dårlige år).

  …og sådan blev et simpelt spørgsmål om plast eller papir til et kompliceret sæt af muligheder. 🙂 Så lad den miljø-økonomiske intuition råde og spring på cyklen med en rygsæk.

  Svar
 11. Joakim
  Joakim says:

  Hvis vi tar utgangspunkt i en livsløpsanalyse (LCA) for begge produktene er det ikke nødvendigvis papirposen som kommer best ut. Termoplast, som de fleste plastposer er laget av, består av polyeten (polyetylen) som lett resirkuleres på lik linje med papir.

  Jeg tror ikke hovedproblemet er hva vi velger, men hvordan vi tar oss nytte av det vi har valgt. En «miljøvenlig» tøypose som for eksempel bare blir brukt en gang er langt fra miljøvenlig.

  Svar
 12. Geir
  Geir says:

  Du har helt rett, Joakim. Men når jeg står ved kassa og skal velge, ser jeg for meg både plastposer som flyter rundt over alt og regnskoger som forsvinner i røyken fra papirposebålene våre.
  Gjenbruk er nok tingen.

  Svar
 13. Zhivago
  Zhivago says:

  Pappa bruker slike hundeposer som er biologisk nedbrytbare, akkurat slik som innholdet. Og at man kan bruke slike småposer fra apotek og lignende til det samme. Men ALTID plukke opp.
  Og så bruker vi egenproduserte tøyposer fra nettbutikken min. Vel egentlig ikke, den har vi bare til pynt. Men man får jo slike slengt etter seg her og der??
  Og ellers sier han at poser strengt tatt ikke er nødvendig siden jeg prøver å tømme de lenge før vi har kommet hjem. Egentlig burde han bare slippe meg inn i butikken.

  Svar
 14. eilif
  eilif says:

  Nå er det vel ikke regnskog som brukes i papirposeproduksjon. Dessuten er det slik at dess mer vi forbruker av en ting, desto mer vil noen forsøke å fremskaffe for å dekke etterspørselen. Hvordan fremskaffe mer papir? Ved å plante flere trær. Så derfor: Plant et tre, kjøp en papirpose!

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Forfriskende vinkling, Eilif. Dessuten har du vel et poeng i at regnskog har liten sammenheng med papirposene på Obs. Fra nå av tror jeg at jeg kjøper papirposer hver gang.;-)

   Svar
 15. Zhivago
  Zhivago says:

  Nå er det vel og slik at verdens største fotosynteseproduksjon foregår i havet? Og ikke regnskogen? MEn så var det andre da, med arter og medisiner og slikt…..

  Svar
 16. Geir
  Geir says:

  Det stemmer vel, Zhivago. Da er det lite betryggende med meldingen jeg leste for ikke så lenge siden om at det midt i Stillehavet befinner seg en slags søppelfylling på størrelse med USAs fastland med avfall fra de fire kontinenter som omgir havet.
  Personlig vil jeg gjerne bevare både regnskogen og Stillehavet, og ofrer gjerne både papirposer og plastposer for å bidra til det.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *