En nasjons historie i kortformat

Nigeria ble selvstendig nasjon i 1960. Da hadde landet i flere tiår vært britisk koloni. De tre store (og 197 mindre) folkegruppene er alle større en Skandinavia til sammen og med hver sin historiske bakgrunn som ble behandlet som en britisk provins. I nord det muslimske hausa-folket, de kristne Yorubaene i sør-vest, og i sør-øst jordbruksfolket Ibo. De tre stammene hadde hver sin stolte historie å se tilbake på. I 1960 ble de med et pennestrøk ført sammen til én nasjon.

Dette førte til uoverkommelige motsetninger. Biafrakrigen huskes fremdeles som noe av det verste som har skjedd Afrika og verden de siste hundre årene. I borgerkrigen mellom Yorubaene og Hausaene på den ene siden, og Iboene som ville ha sin egen stat Biafra på den andre, ble 1,5 millioner drept i krigshandlinger og tørkekatastrofer.

Nigeria preges fremdeles av dette. I Igbo-land kunne vi enda se rustne vrak, sammenfalte bygninger og den utarmede jorden etter denne grusomme krigen. En hel generasjon unge menn lærte seg ett yrke, soldatens. Volden i Lagos og kriminaliteten over hele landet har mange grunner, men en av dem er at det finnes en generasjon menn i Nigeria som ikke kan annet enn å bære våpen.

Det var Biafra-krigen som for første gang viste oss hungerskatastrofenes Afrika, Biaframager har blitt et begrep, og Elias Berge gjorde Kirkens Nødhjelp til en stor aktør innen nødhjelp og bistand.

 

1 svar
  1. Ståle
    Ståle says:

    Hmmm. Hvordan legge til rette for framtidige kriser og elendighet. Kanskje det kunne vært en god undertittel på koloniseringen og frigjøringen av Afrikanske land?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *