Eye On the World

Gavin Young, erfaren krigsreporter, forfatter og reiseglad – nesten -avhengig – har i Eye On the World samlet bilder og minner fra et langt liv rundt omkring i Arabia, Asia og Afrika – og med en liten avstikker til Alaska. resultatet er ikke blitt et mesterverk av en bok, men noe som de av oss som gjerne skulle ha kjent mannen koser oss med.

Gavin Young begynte så smått å smake på «verdenseplet» da en kamerat inviterte han med som dekksgutt ombord i et skip som reiste fra Hull til Antwerpen. En annen, mer spennende, verden ga han slik en smakebit som bare gjorde reiselysten større. Unge Gavin holdt på å bli arrestert på vei hjem. Politiet mente
han hadde vært skjødesløs i å reise ut av landet i det tidsrommet han kunne bli innkalt til å avtjene militærtjenesten. Men han slapp unna med en advarsel.

Militærtjenesten ble stort sett avtjent i Palestina. Her møtte han Wilfred Thesiger, en annen velkjent reisende engelskmann, som inviterte han til å besøke sump-araberne, en invitasjon han tok imot med begge hendene.

Mot slutten av femtitallet tok Young jobb som krigsreporter etter å ha blitt anbefalt av Ian Fleming (Jepp, James Bonds «pappa») å søke en ledig stilling i The Observer. Hans første oppdrag gikk ut på å dekke frigjøringskrigen i Tunisia. Etter dette førte jobben han til Sentral-Afrika, Nagaland i India, Kurdistan, Jemen, Zambia, Zimbabwe, Vietnam, Kambodsja og Iran.

Bildene og minnene fra disse oppdragene er til dels sterk kost, og opplevelsene han hadde gjorde at han til slutt valgte å slutte i jobben. Krigen hadde påvirket han for mye. Han hadde sett for mye elendighet.

Men reiselysten – trangen – varte ved. Inspirert av Paul Theroux’ bok The Great Railway Bazaar, satte han ut for å oppdage verden på sitt vis. Ikke med tog, men med skip. Denne reisen har han fortalt om i bøkene Slow Boats to China og Slow Boats Home. Og det er gjennom disse deilige reiseskildringene brødrene Ertzgaard først ble kjent med Gavin Young.

Gavin Young døde i begynnelsen av 2001. Eye On the World er sånn sett en mulighet til å få et litt annet inntrykk av denne spennende mannen og hans liv enn det som gis i reiseskildringer og andre bøker. Det er hjertevarmende lesning for en som har blitt glad i reiselegenden Gavin Young. For de som ikke kjenner han enda, vil jeg heller anbefale bøkene fra sirkumnavigasjonen hans – og så plukke med deg denne etterpå.

Forlag: Penguin Books Ltd.
ISBN: 0-140-25116-2
Utgivelsesår: 191998
176 sider

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *