Femten land på femten dager

Jeg tror vi har satt rekord. Femten land på femten dager. Turboferie på høygir i en tolv år gammel bil med slitte dekk, gammel olje og med de eneste rustflekkene mellom Hirtshals og Venezia. I tillegg tretti grader i skyggen og åpen takluke som eneste ventilasjon med unntak når det gikk så fort i svingene at luftmotstanden forstyrret all kjørekomfort og hørselsevne. Opp klokka åtte, i seng klokka tolv. Ingen planer lagt, ingen hoteller bestilt, reiseruta en vag fornemmelse i fars fremre hjernelapp. Hai hai, ferie er gøy. Her er en reiseskildring fra Europa primo juli 2009.

Danmark – Det fins en bensinstasjon i Øden som selger Europas beste potetchips. Hamburg er en lang bilkø fra nord til sør, og du må halvveis til Bremen for å ta av mot Berlin. Potsdam en sen søndagskveld er en spøkelsesby helt til du er tilbake på motorveien og plustelig befinner deg i Berlin, som var en mur og som nå er en lang promenade.I Praha har de kleskjeden New Yorker. Strekningen mellom Praha og Brno har Europas dårligste motorvei. Slovakia er et skogkledd land der det tordner og lyner, mens hovedstaden Bratislava er firefelts.og har et grønt slott som kan skues fra Ulan Bator. Minst. Balaton er en sjø noen mil etter et stort benediktinerkloster, og med mange tyske turister som har tatt tidlig sommerferie. Blodpølse og mårpølse må ikke forveksles. Kroatia er det eneste landet i nærlige Europa der de sjekker passet ditt. Det er minst én bensinstasjon i Zagreb. Hvis Slovakia er skog, så er Slovenia skog med åser, men uten lyn og torden. Ljubliana er en forstad til Drammen, men det lysner mot Trieste, hvor kinarestaurantene holder åpent for folk som kommer og banker på klokka halv tolv om kvelden. Et sympatisk trekk. Vi sov godt i Trieste. Hvorfor vi dro til Lido de Jesolo visste vi ikke da, og vi vet det ikke nå heller. Venesia er stedet du reiser til tidlig på formiddagen og blir, ikke sent på kvelden rett før det begynner å regne og alle skal ta samme taxibåt som deg for å flykta fra tordenværet. Gardasjøen er vakker, og slik Mjøsa burde vært. Folket der er rasister og voldelige, og slåsskamper på fortauet klokka to om dagen er en fin måte å få tiden til å gå mens man nyter en Spagetti Carbonara. Bolzano er Ikea og Dachs-fly som lander i rundkjøringen. Østerrike er Europas Telemark. Det er en grunn til at jeg alltid kjører raskt gjennom Telemark. Liechtenstein er en parkeringsplass, og Vaduz en forstad til Ljubliana (Se Ljubliana). Sveits er et laken som ligger der for å bli kjørt forbi, og Interlaken må ikke forveksles med Kyoto. Strasbourg stenger restaurantene like før kunder skal bruke de, og man tar kvelden på tom mage. Luxembourg er om de vil innrømme det eller ikke en del av Belgia, som igjen er en satelitt til Nederland. Maastricht er et glemt sted som ikke bør glemmes. mens veinettet i Holland er et fiskesnøre som har knotet seg. Stengte veier fra Aklmaar til Groningen gjør omkjøringer til Nordsjøen interessante og spennende, og forlenger reisetiden med flere timer. Hamburg er fremdeles et veikryss der biler står i kø, og Danmark er faktisk deilig land også når man kjører om natten. Visste du at Hirtshals kai er et fint sted å sove?

Er du interessert i å prøve samme tur selv? Du må fylle bensin i Hirtshals, Potsdam, halvveis mellom Brno og Bratislava, Zagreb, Venezia, et sted i Østerrike, Strasbourg, Amsterdam, Bremen, og fylle på litt ved Århus. Her har du reiseruta.


View Den store Europareisen in a larger map

6 replies
 1. majann
  majann says:

  jeg kjenner at jeg LETT kunne tatt turen, og har kjørt deler av den flere ganger…store deler faktisk! hørtes dog noe hektisk ut…håper det var tid til å nyte litt og!

  En gang når jeg blir voksen og får sommerhus på Sandum Brygge, og jobber som forlagsillustratør i Cappelen Damm, og er lykkelig med familie og stasjonsvogn og en hund og to katter som må plasseres på sommerpensjonat, så skal jeg og reise på ferie i Europa uten å ha reiseruten noe annet sted enn i hodet. Nemlig!

  Svar
 2. Yngve Thoresen
  Yngve Thoresen says:

  Og vi som synes det blir masete når vi nå skal møte foreldrene mine et sted i Danmark, og må kjøre til Gøteborg for å ta ferje derfra til Fredrikshavn, for så å kjøre videre…. 🙂 Men det er kanskje mest på grunn av vesla.

  Hvis turen gikk i samme tempo som denne posten virker det som om det ble hektisk nok for dere, men helt sikkert en flott opplevelse.

  Svar
 3. Geir
  Geir says:

  Masete er bare forbokstaven, Yngve. Påfølgende bokstaver forteller at dette er en av de morsomste, sprøeste og rasende festlige opplevelsene jeg noen gang har hatt. Det kan sammenlignes med å stå på taket av en traktor som kjører over Tyinfjellet i 40 km/t med munnen vid åpen og med vinden imot. Majann: Det er ingen ting i veien for å bare dra på måfå nå, selv om du ikke er forlagsillustratør i Dappelen med hund/katt i kjøleskapet og fire barn i sommerpensjonat. Stikk før det er for seint!

  Svar
 4. Inger Johanne
  Inger Johanne says:

  Litt av en tur!
  Det meste jeg har klart er liten rundreise innom fire land på noen timer… Belgia, Luxembourg, Tyskland og Nederland. Et lite «tjenesteoppdrag» den gangen jeg bodde og arbeidet i Brussel. 😉

  Svar
 5. vibeke
  vibeke says:

  Hvis mange tyske turister hadde tatt tidlig sommerferie på samme tid og samme sted – der oppe i Balatonsjøen – kunne du vel ikke se sjøen, kan jeg tenke meg. En mølje av tykke mager, seilbrett, seilbåter, kanoer, kajakker, baderinger, bademadrasser, fisketenger, robåter and you name it. Og sjøen full av vannrotter, som du ikke oppdager før du har svømt over sjøen, i den grad du har klart å svømme over, der du må forsere disse tykke magene. Og så må du svømme tilbake, for på land auler det også av tykke mager, seilbrett, seilbåter, kanoer, kajakker, baderinger, bademadrasser, fiskestenger, robåter………….

  Svar
 6. Geir
  Geir says:

  Det var bare på en skole i en forstad til Wiesbaden de hadde tatt tidlig ferie, så det gikk bra.
  Ellers setter jeg pris på din fordomsfrie og uvanlig presise beskrivelse du gir av tysk turisme, som jeg jo selvsagt fullt og helt støtter.
  Når det gjelder Balatonsjøen, så er det riktig at vi ikke kunne svømme over. Men det gikk bra. Vi brukte de solbrente ølmagene som trampoliner.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.