Close

Hvor ble det av den gode, gamle RSS-leseren?

Nå når Google har ditcha RSS-lesertilbudet sitt Google Reader har det vært et lite slit å finne en god måte å abbonere på nyhetsstrømmer, og spesielt løsninger som lar deg synce strømmen mellom Macen, nettbrettet og glupetelefonen din. Det første og hyppigste svaret jeg fikk da jeg fikk panikk den 1. juli da jeg oppdaga at streamen min ikke lenger var tilgjengelig, var å vende nesa mot Feedly. En flashy, smidig og lekker nettbasert løsning som mange tydeligvis har latt sin elsk på.

Skjermbilde 2013-09-07 kl. 11.38.22

Feedlys index-side. Som sagt, lekkert å se på og flashy. Men tungvindt å manøvrere.

Feedly fungerer fint på min iPhone, og nettbrettløsningen er ikke så verst bortsett fra at den krasjer hele tiden på min innovative iPad v1. Men jeg er av den (utdøende?) sorten som liker å gå gjennom nyhetsstrømmen på Macen min. Stor skjerm, oversiktlig arbeidsbord, tastatursnarveier og speedbruk er ting man bare kan drømme om på mikroplatene vi bruker tid på til daglig.

Til det duger ikke nettleseren – hvertfall ikke på en måte jeg forstår meg på. Det hjelper ikke at det sier «svisj» hvis jeg må trykke og trykke for å komme fram til de nyhetene jeg vil lese.

Google Readers død var også døden for synkroniserende RSS-lesere som Apple-favoritten «Reeder». Feedly har (enda) ikke en offline-løsning. Det er produsenten bak Feedly for små til, i følge produsenten bak Feedly.

Og her kommer reklamen. Programmet ReadKit gir meg det jeg trenger: Et program som ikke krever at du må være online for å lese nyhetsstrømmen, den gir deg mulighet til å abbonnere på en rekke RSS-løsninger, som Feedly, NewsBlur, FeedWrangler, Fever og Feedbin  som gir deg til å synke mellom flere brukssteder. Manøvreringen: Enkelt og greit – det er bare å trykke på piltasten i den retningen du vil, og du har rask tilgang til de enkelte artiklene du abbonnerer på. Og hvis jeg ønsker å lese feeden min på min iPhone? Da er det bare å bruke Feedly-appen, som bare henter fram de artiklene jeg har ulest. Akkurat som jeg vil ha det – og sikkert du også som savner Reeder og vil ha tilbake den enkle og smidige måten å lese nyheter på.

7 Comments on “Hvor ble det av den gode, gamle RSS-leseren?

Cathrine
7. september 2013 at 7:13 pm

Hmm, det høres lurt ut. Tror jeg også må skrive en «livet etter Google Reader»-post!

Svar
Geir
15. september 2013 at 12:32 pm

Det er en post jeg gleder meg til å lese. Tror det er mange små frustra-historier der ute.

Svar
Yngve Thoresen
9. september 2013 at 11:14 am

Google Reader var på mange måter perfekt til mitt bruk. Den var rask, pålitelig, og hadde ikke et tonn av funksjoner ekstra. Det var en lettvekter. Etter at Google meldte at de skulle avlive min desidert mest brukte nettside måtte jeg, som all eandre som elsker RSS, finne noe nytt.

Jeg testet mange. Til slutt endte jeg på Feedly. Den virket mest pålitelig og var egentlig ganske lik Google Reader om man satte den opp til det. Stort sett. Men etter en måneds tid gikk jeg lei alle bugs. De to verste: artikler dukker opp igjen som ulest og alt i «Saved for later» forsvinner etter 30 dager (selv om de visstnok ikke skal gjøre det – men jeg var ikke alene om dette).

Min søken etter en god erstatter for Google Reader gikk videre. Til slutt fant jeg et verktøy som jeg er blitt veldg glad i: Tiny Tiny RSS (http://tt-rss.org/). Det kjører på mitt eget domene, så jeg slipper å bekymre meg for at noen skrur det av. Det er open source, og mange gode bidragsytere. Jeg kan tilpasse bortimot hva jeg vil. Egen app har det også.

Svar
Geir
15. september 2013 at 12:35 pm

Vi er i samme båt: Hva erstatter den optimale løsningen? Jeg ser også problemet med Feedly, som jeg ikke er helt fortrolig med. Nå får jeg meldinger som «Failed to mark items as read», jeg vil ikke bruke tiden min på feilmeldinger.

Tiny ser interessant ut, spørsmålet er om det krever mye fikling før jeg får det til. Viktigst for meg er at jeg kan bruke programmer som ReadKit til å lese strømmen, og at den er i sync med telefonen min.

Svar
Yngve Thoresen
16. september 2013 at 8:18 am

Jeg syntes det gikk veldig greit å sette å sette opp. Installering gjøres omtrent på samme måte for WordPress, via ftp og en enkel Wizard. Jeg gjenbrukte eksisterende MySQL som jeg har til WP. TT legger seg pent inn med eget prefiks, så den ikke til tabeller og struktur på databasen min.

Det som var noe knot var å få inn feedsene. Husker jeg rett var det litt trøbbel med eksporten fra Feedly, men de fra Google Reader (som jeg har tatt vare på) fungerte.

For å få TT til å oppdatere seg automatisk har jeg bare satt opp en fane med TT på jobben. Ellers må jeg kjøre et script på server via Daemon eller Crontab. Jeg har ikke sjekket om jeg har tilgangen til det. Mer omd ette her: http://tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki/UpdatingFeeds

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med TT, og synes den fungerer vel så fint som Google Reader gjorde. Og jeg slipper å bekymre meg for at noen skrur den av.

Svar
Jarle Hammen Knudsen
18. september 2013 at 6:40 pm

newsblur.com er utmerket!

Svar
Geir
18. september 2013 at 7:50 pm

Nytt godt tips. Takker! Men vil en egen App kunne bruke Newsblur på Macen?

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *