Close

Instatrusselen?

Skjermbilde 2013-11-17 kl. 00.51.33I morra drar jeg på tur igjen, og i den anledning måtte jeg forberede reisebloggen til klassen jeg har med meg på tur. Vårens tur til Kambodsja gav meg nemlig noen nye opplevelser i forhold til foto jeg ikke var helt forberedt på. Fotoklasse på tur betyr ivrig bildetaking av alt det spennende Kambodsja har å by på, men det utstyret som var mest framme i løpet av hele turen var diverse smartphones. Speilrefleksene ble liggende i bagene til folk, mens iPhones og sPhones gikk varme.

Jeg likte ikke det jeg så. I et frustrert lite øyeblikk kladdet jeg også ned en tekst med tittelen «Instagram killed my Photo Class». Instagram-bilder spys ut i et sett, som små ildfluer som blaffer litt i mørket for så å forsvinne for all framtid i den store skyen av skviste øyeblikk. Kort sagt: Det enkelte bildet og den historien det forteller blir bare en umerkelig strøm – i følge mine teorier.

Men: Aldri før har elevene tatt så mange bilder som de gjorde sist mars. Det er verdifulle bilder, på samme måte som Instamatic- og Polaroidbilder var det. Ja, kanskje flyktige øyeblikk, men samtidig er det uttrykk for noe vi har lett for å glemme: Behovet for og evnen til å fange det umiddelbare. Vårt dyrere utstyr kan være en belastning for oss. Alt skal være så bra; som teknisk produkt, som kompositorisk uttrykk, som fotohistorie. Jeg vet om flere enn en som lammes av jakten på det perfekte bildet. Instagram letter deg for denne byrden. Man lammes ikke av Instagram. Man har det gøy med det. Man nærer leken og fotogleden. Bildene blir på tross av sin flyktighet sett – mer enn de tusenvis av bildene som blir liggende på datamaskiner og aldri rekker lenger enn å bli en mulighet for noe bra.

Tilbake til turen og reisebloggen, eller nærmere bestemt fotosidene. Jeg har gitt Instagram rett. På foto.globalvillage.no vil det komme teknisk, komposisjonnelt og fortellingsmessig flotte bilder og bildeserier. Men det vil også komme en strøm av instagrams. Bilder som elevene har tagget #GVFOTO13ASIA. Om det er lettest som fotolærer å bli stolt av blinkskuddene, forteller disse hashtaggede bildene like mye om oss selv og den verden vi møter som de andre bildene. Og jeg anbefaler deg å følge med.

Teknikk
Jeg fikk hjelp av min gode Twitter-venn Tor Ivan Boine til å sette opp selve instafeeden. Det fins en plugin for WordPress som heter Justified Grid som Tor Ivan selv bruker.  Ved å koble denne enkle pluggen til din eksisterende Instagram-konto, kan du mate sidene dine med bilder fra Instagram blant annet basert på hashtags du selv definerer. Jeg valgte #GVFOTO13ASIA, og resultatet ser du her:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *