Close

Med Pen og iPad på tur

Forfatteren på Gardermoen med snop i bagasjen. En Olympus PEN EPL-2 og en iPad med eksternt tastatur. Foto: Øyvind Hyldmo

Jeg sitter på Gardermoen, klar for en ny tur. Denne gangen til Kambodsja og Borneo, steder jeg kjenner ganske godt fra før etter flere turer dit. Det er alltid gøy å reise på fototurer, men denne gangen gleder jeg meg ekstra.

Fotosekken min har nemlig et helt annet innhold enn tidligere turer. Mens jeg på forrige Asia-tur hadde fyllt sekken til randen med tunge kameraer, laptops, objektiver og andre ting man tror er nødvendig på tur, har jeg denne gangen med meg skikkelig snop i bagasjen.

Etter forrige tur var iPad og m4/3-standarden det store samtale-emnet. Kanskje ikke i samme ordvending, men på hver sine områder. Fotoentusiastene så at en ny dør åpnet seg for høykvalitets fotografering for mennesker med høye krav til kvalitet, et systemkamera i rangefinder-tradisjonen for det digitale menneske. Apple hadde klart å knekke nettbrett-koden og en hel internett-verden gikk og ventet på å få kloa i brettet som skulle forandre den portable hverdagen.

Jeg for min del kom hjem med stive skuldre og betennelsessymptomer i hver overarm og albue. Tennis-armer kaller de det på andre områder, jeg vet ikke om jeg har funnet på begrepet fotografskuldre, men det dekker noe jeg har opplevd mer for hver gang jeg har reist. Det tar på kroppen å ha med seg så mye utstyr som man mener å trenge på en fototur. Med en gang så jeg mulighetene for hva denne kombinasjonen kunne utrette for meg. Et brett som dekket de vitigste behovene jeg har på reise: E-post, enkel tekstbehandling, opplasting og lagring av bilder, samt blogging. Dernest et kamerasystem som gir så høy kvalitet at selv de mest kresne kan si seg fornøyd samtidig som det tar så lite plass at du knapt merker det på totalvekten.

Nå, et år etter, er jeg klar. Takket være Olympus Norge reiser jeg nå tilbake til Asia med et Olympus PEN EP-L2 med 17mm f2.8-objektiv og et 14-42 f.3.5-5.6-objektiv som tilsammen tar mindre plass en standardobjektivet til den langt mer voluminøse E3-en. iPaden kan jeg forøvrig ikke takke andre enn jobben for, men sammen er spørsmålet om disse to utgjør den reisefotografiske dynamitten jeg håper det skal være. Faktisk vil jeg si det så sterkt: Jeg håper at en Pen og en iPad skal forandre min reisefotohverdag.

Hva jeg håper å oppnå
Jeg skal være tre uker på tur. I løpet av disse ukene er målet å ta best mulig bilder fra flest mulig steder, laste de opp på iPaden, blogge bildene ut på bloggen min, arkivere bildene og laste de opp på Smugmug-kontoen for backup, og i størst mulig grad gjøre dette så i sanntid som mulig. Geotagging kan jeg bruke iPaden til, og ellers teste ut om dette er den kombinasjonen jeg håper den skal være.

Med iPaden har jeg en kortadapter og en usb-adapter til opplasting av bilder, samt et eksternt trådløst tastatur. Av Apps har jeg installert Photogene (takk til @urke for tipset), BloggPress og SmugShot for henholdsvis redigering, blogging og backup av bilder. Og så må man ikke glemme de tre bøkene og utallige eMagasinene jeg også har lastet ned som erstatning for lesestoffet jeg ellers har fyllt sekken med.

Jeg savner nok allerede en søker til Pen-kameraet. Jeg er av den gamle skolen, og sliter med å venne meg til LCD-skjermen, og en søker ligger nok i bagen før jeg har har forlatt landet. Ellers har jeg det jeg trenger kameramessig.

Til slutt en takk til Olympus som lar meg prøve ut dette systemet. De har ikke lagt noen begrensninger på meg, jeg kan skrive hva jeg vil, men jeg håper jo at det vil vise seg at en Pen og en iPad er en uslåelig kombinasjon for den reisende fotograf som er opptatt av høy kvalitet og lav vekt.

– med Pen og iPad på tur

Location:Norge

0 Comments on “Med Pen og iPad på tur

Silje
15. februar 2011 at 2:10 pm

Heeey!

God tur mann! 😀

Har selv planer om å reise med iPad’en til Asia denne gang, og med mulighet til å overføre bilder og kunne se på dem om kveldene. Kanskje til og med blogge hvis ferien blir kjedelig. 🙂

Har kjøpt meg et bittelite Canon-kamera med undervannshus, og har enn så lenge bare forsøkt det i badekaret. Det ble ikke bilder av noe som tåler dagens lys med ikelite’n lekker i hvert fall ikke på 10 cm dypt.

Har du noen gode tips om hvilke apps jeg burde laste ned ang bilderedigering og lysbildefremvisning på iPaden? Jeg er ikke helt på nett med den enda, skjønenr du. Don’t get me wrong. Jeg _elsker_ den like hemningsløst som iMac’en og MacBooken, men den sier så mye rart (kombinasjonen av touch-tastatur og FikleSilje gir helt sinnsyke stavefeil).

Ser frem til å høre mer om turen! Toodilidooo!

Og, sånn helt på tampen: Her er et bloggtips til deg!
http://thisbubblecalledhome.wordpress.com/

Svar
Silje
15. februar 2011 at 3:12 pm

bare rister oppgitt pa hodet av meg selv…Du sa Photogene og SmugShot ja…

Ja, jeg skal ikke skryte på meg å ha lest altfor nøye daaaah…Sukk og stønn

Kan jeg skylde på at jeg var mentalt opptatt med å skrive huskeliste til morgendagens safari?

Svar
Ståle
16. februar 2011 at 9:28 pm

Så stilig! Er spent på erfaringene dine, jeg også. Har jo gått en litt annen vei enn deg. Valgt mini PC i stedet for iPad, og satser på at Olympus sin E-620 gjør nytten. Men «baktanken» er den samme. reise lett og komme lett på nett. Jeg regner vel med at jeg går over til iPad når jeg får nok av Windowsbaserte maskiner…
God tur, bruttern! Fotografer og blogg masse! Ihvertfall mer enn de sedvanlige to postene fra turene – en på vei ut og en på vei hjem… 😉

Svar
Nord Norge Bilder
17. februar 2011 at 8:50 am

God tur!

Tror du blir fornøyd med bildene fra EPL2. Jeg er veldig fornøyd med EPL1, men ja jeg savner søker og et ekstra kontrollhjul for å styre shutter speed og f-stop.
Men bildekvaliteten er topp. Jeg er spesielt fornøyd med at det tar gode bilder på høye ISO verdier (spesielt i forhold til mitt gamle Olympus E500) siden jeg har startet en blogg hvor jeg anmelder spisesteder. Mange av bildene her er tatt med EPL1: http://spisioslo.no/

-Thomas

Svar
Marcie
17. februar 2011 at 11:49 pm

What a fun trip!! And – how lucky that you are being given equipment to ‘play’ with. Can’t wait to see the images you return with!

Svar
Fotograf Jan Ivar Vik
20. februar 2011 at 11:10 am

Seks dager og fortsatt ingen oppdateringer. Har du husket laderne? 😉

Ha en fortsatt gooood tur!

Svar
Geir
20. februar 2011 at 12:11 pm

Jeg har det for travelt med å ta bilder til å få lagt de ut, Jan Ivar. Men jeg kan love deg at en Pen og en iPad er en meget interessant løsning for reisende fotografer som vil spare på vekten. Du kan f.eks. ta turen over til http://www.galeogglobale.no og se at vi faktisk gjør noe;)

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *