Close

Stabilt sideleie

Som mange vet, og enda flere har opplevd, er lang lukkertid og skarphet fotografiets Knoll og Tott. Lang lukkertid betyr uskarpe bilder, skarpe bilder betyr lukkertider på minst 1/100 sekund. Ble motivet for mørkt, måtte lukkertiden økes, og skarpheten tok raskeste vei ut vinduet. Løsningen på dette var i antikken (predigital tid) raske filmer med høye ISO-tall, i den digitale tidsalder å skru opp ISO-en på kameraet. Begge med de uheldige ringvirkninger at man fikk kornete bilder, og og det er det bare kunstfotografer som vil ha.

I den digitale tidsalder har ISO imidlertid vært en ubehagelig nesekvise, og først de siste årene har teknikken blitt så bra at man kan skru opp ISO-en til større høyder uten å få uskarphet i bildene. Men noen kameraprodusenter har valgt å løse skarphetsproblemet på en helt annen måte. Enter bildestabilisatorer – tekniske løsninger som motvirker mekaniske bevegelser og som sørger for at objektivene (Canon, Nikon, Panasonic) eller kamerahuset (Sony, Olympys) blir holdt i vater så lenge som bildet blir tatt eller videoen blir filmet.  Njæææ, sier fullformatsfolket, de med store, tunge kameraer med så bra støyhåndtering at de kan ta bilder på ekstrem ISO uten at det går merkbart ut over bildekvaliteten. Men for alle andre har dette betydning. Jo lavere ISO et bilde blir tatt på, dess bedre blir bildekvaliteten både skarphetsmessig og fargemessig.

Men folk vet ikke om dette – de bruker det hvertfall ikke. Selv har jeg valgt et kamerasystem som har slitt med å levere gode bilder på høy ISO. Fullformatsfolket har bare ledd av meg når jeg stotrende og forsiktig har prøvd å foreslå at det går an å ta bilder med Olympus-kameraer. Men nå har jeg hatt gleden av å bruke et Olympus OM-D EM5 (ja, prøv å si det fort) siden november, og ekspertene hevder at dette er verdens beste og mest effektive bildestabiliseringssystem. Jeg er enig, og har gjort en test. Bildene nedenfor viser forskjellen på å ta bilder med og uten stabilisering. OM-D-en stabiliserer etter fem (5) akser, og tilbyr tre forskjellige modi: 1. Horisontal, 2. Vertikal og 3. Video. Jeg har tatt bilder og filmet i alle tre modiene samt uten stabilisering, og nedenfor ser dere resultatene. Se bildeteksten for beskrivelse av hvert bilde.

Som man kan se av bildene, er det viktig å merke seg at man må bruke riktig stabiliseringsmodus. Det er forskjell på å bruke horisontal og vertikal modus når kameraet holdes horisontalt. I tillegg merker jeg også at jeg med et kamera kan holde håndholdt i et relativt mørkt rom og ta bilder på 1/6. sekund og likevel få (tilnærmet) skarpe bilder på laveste ISO. For folk som trenger å ta bilder under mørke forhold og samtidig ivareta bildekvaliteten er dette en gavepakke som jeg tror alt for mange ikke er klar over. Prøv å ta dette bildet med ditt eget kamera på 1/6 sekund, ISO 100 og se hva slags resultat du får – bildestabilisator eller ei.

1.6 sekund, Blender 1.8, ISO 100.

1.6 sekund, Blender 1.8, ISO 100.

Stabilisering horisontalt på 1/6 sekund, blender 1.8. ISO 100.

Stabilisering horisontalt på 1/6 sekund, blender 1.8. ISO 100.

1/6 sekund, blender 1.8, ISO100.

1/6 sekund, blender 1.8, ISO100.

Lukkertid 1/6 sekund, blender 1.8, ISO 100.

Lukkertid 1/6 sekund, blender 1.8, ISO 100.

Filmeksempel på bildestabilisering finner du påBildestabilisering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *