Close

Troya – en film å like & mislike

Tirsdag så jeg Troja – med fjørtisen Brad Pitt som Achilles og Eric Bana som Hector, og med min personlige favoritt Sean Benn som Odysevs, som i følge filmen – og sikkert boken – var så heldig å få leve i samme epoke som Achilles, å vandre jorden i samme tid som Hektor.

Ja, det må ha vært fantastisk å være vitne til dumme mannfolk slå hverandre ihjel pga. av æresfølelse og heltedåd.

For det er jo helt naturlig at hele det nysamlede greske statssamfunn går til krig mot særingene fra Troja fordi prins Paris av Trjoja stikker av med dama til kong Whatshisname fra Sparta. Menn av ære elsker teite påskudd for å gjøre dumme ting. Sånn sett er jo Troja en fin måte å fortelle historien om George Dubya Bush på, det eneste som mangler hos George er at han springer rundt med sverd, tunika og læruniform. Skjøtn, George hadde vel aldri våget å gå i bresjen på samme måte som Brad eller Eric gjør.

Hva syns jeg så om filmen? På en måte er den et grandiost epos om store dåder og heidundrende historie, på en annen måte en dårlig kopi av slagsscener fra Ringenes Herre og uttværet pathos fra den langt bedre Gladiatoren. Elendige skuespillerpesetasjoner slår ihjel nydelig filmarbeid, dårlig klipping ødelegger rytmen, og Brad og vennene snakker som i en dårlig norsk søttitallsfilm. Og musikken er som å spille hip-hop til morgenkaffen. Den passer bare ikke inn.
Men så liker jeg filmen likevel. I hvertfall går jeg og tenker på den: På om hvorfor folk gidder å sloss, på hvorfor jeg kan så lite om gresk historie, på om hva det er som gjør at folk ser seg blinde på makt eller gjør teite ting for kjærligheten.
Jeg liker egentlig ganske godt gamle epos, som Ben Hur og Gladiatoren. Så jeg vil like Troja. Men den fortjener filmatisk sett en svak toer. Men dilemmaene jeg sitter igjen med fortjener en sterkt sekser.

Jeg tror jeg lander på en toer. Det er bare så irriterende at Brad som den fjørtisen han er kan trene seg opp til en så spenstig kropp etter noen uker i treningsstudio, mens jeg kan holde på i årtier uten å se antydning til innsenvring av hofteregionen.

Duster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *