,

Grønn faste? Kul idé, verd å teste ut!

Grønn faste er den kuleste ideen jeg har kommet borti på flere uker.

Jeg kom over – eller dvs. jeg leser fast bloggen til Ida Jackson. Det ferskeste innlegget fra henne handler om miljøet og om den tiden i kirkeåret (kirkeår, kirken har et eget årshjul der de legger inn faste innholdspunkter, tenk jul, påske, pinse, landstreffet for russen osv. osv. ). Nå er vi inne i fasten, en periode der vi skal legge vekk de ytre tingene som tar oppmerksomheten vår, og fokusere på det som vi syns er viktigere in life, som livsgrunnlaget vårt, miljøet, de vilkårene som gjør at vi mennesker ér mennesker. Det Ida ønsker seg, er at vi kan bruke denne fastetiden til å fokusere nettopp på det grønne, på miljø og bærekraft, god et syns jeg er en god idé. Jeg syns idéen hennes er så god at jeg stjeler massivt fra det hun skriver om hvordan en grønn faste kan foregå i praksis.

Hun skriver (og jeg gir min fulle tilslutning):

Regler for grønn faste

Seriøst, jeg er EN person med EN BLOGG, faste er en eldgammel høytid med lange tradisjoner, og alle høytider er personlige. Jeg har ingen rett til å lage noen regler, men jeg gjør det likevel. Følg dem gjerne (eller skriv dem om i en enda lurere variant.)

 • Du må gi opp noe for 40 dager (isj). Det kan være stort eller smått, men hvis du typ har vært veganer i ti år, kan du ikke “gi opp kjøtt” i fasten.
 • Det er ikke sånn at det du gir opp i fasten, må du gi opp for alltid. Du får lov å vende tilbake til det. Du får lov å overraske deg selv med å gi det opp helt. La det være åpent.
 • Ingen har lov til å kritisere det du gir opp, og ingen kan bestemme hva du skal gi opp. Du må gi opp noe du selv opplever som meningsfullt å ogrealistisk å gi opp.
 • Du må engasjere deg politisk. Ikke ved å brase ut i debattene på nett eller å kjefte på naboen for å bruke engangsbestikk, men ved å melde deg inn i det partiet du er mest enig med, finne ut hva lokalpolitikerne dine heter, hva miljøverndepartementet jobber med, lese deg opp på miljøorganisasjonene rundt deg, utforske et standpunkt du er usikker på. Et nytt partimedlem er verdt mer enn 10 000 likes.
 • Du må fjerne fokuset ditt fra en distraksjon og gi det fokuset til jorda vår. Kan du gi opp litt Instagram-stalking eller en TV-serie-episode for å lese noe du ikke har lyst til å lese? Jeg har nesten aldri mentalt overskudd til å sette meg inn i hvordan ståa er når det kommer til miljøødeleggelser. Men dét skal jeg gjøre i fasten: Tenne et lys og ta inn informasjon jeg ikke har lyst til å ta inn. Snakk om oppstandelse!
 • Hvis du er en dreven aktivist: Hjelp, ikke skryt. Er det noe jeg lengter etter, så er det anerkjennelse for at jeg har ikke har brukt en engangstampong siden 2009. Når folk snakker om hva de vil begynne å gjøre på forbruksendringssiden, får jeg behov for å fortelle dem hvor flink jeg har vært det siste tiåret. Jeg vet jeg ikke er den eneste som primært resirkulerer for å føle meg moralsk overlegen. Men denne impulsen er gift for å bygge en folkebevegelse. Derfor er fasten en høytid for å la vær å skryte, og heller fokusere på å hjelpe og lære bort. Ikke si: “Jeg kjøper alltid alt brukt”, si heller: “Lyst til å prøve noen fine bruktklær sammen?”
 • Husk at alle lever veldig ulike liv. Det er veldig lett å tenke at ting er lett fordi det er lett for deg. Jeg blir sur og tverr når folk foreslår at mannen og jeg burde ta toget til Bergen istedenfor å fly, fordi det er mye mindre sannsynlig at noe går galt når du flyr med rullestol enn når du tar tog med rullestol. Jeg tipper at andre føler det samme når jeg sier selvfornøyd at jeg “går overalt”. Jeg bor på Grünerløkka. Nesten hele Norge bor lenger unna alt enn jeg gjør. La oss ha som utgangspunkt at alle gjør så godt de kan.

Jeg snakker lengre om disse reglene på den nye podcasten min, Pinlig pilgrimsreise. Du kan høre på den på Spotify og alle andre steder du hører på podcast. Det kommer en ny episode hver fredag.

Mulige fasteforsetter

 • Spise tom fryseboksen og kjøkkenskapene. Den mest miljøvennlige maten er den du allerede har kjøpt. Billig, og krever ingen bestemt diett.
 • Kutte ut kjøtt. (Tradisjonelt)
 • Kutte ut kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter (du kan kalle det vegansk, men det er også slik den ortodokse faste-tradisjonen ser ut)
 • Kutte ut et måltid eller to hver dag (hvis du er voksen og ikke har noen grunner som forhindrer deg fra å faste. Veldig vanlig praksis i mange religioner. Veldig billig og krever lite planlegging, men fører også til at du ikke lærer deg noen nye oppskrifter.)
 • Ikke kjøpe noe nytt i fasten (shoppestopp).
 • Redusere bilkjøring gjennom å sykle, kjøre kollektivt eller sitte på med andre.
 • Engangsproduktfaste of choice (velg noe du bruker ofte og tror på å gi opp). Min personlige favoritt er å bestille all kaffe til å drikke på kaféen. Da trenger du ikke gruble på hva du skal erstatte engangskoppen med.
 • Tyggisfaste (det er et miljøproblem!)
 • Distraksjonsfaste for å kunne engasjere deg/lese om vanskelige, politiske temaer.

Hvis du googler “Hvordan leve mer miljøvennlig” finner du masse lister med tips. Men helt ærlig: Jeg her helt sikker på at du har tenkt på en ting eller fem helt av deg selv.

Og for å ha sagt det: Dette er ikke noe for spesielt interesserte. Jeg kjenner høyrefolk som kjører forbruksmessig lavprofil og som til og med sykler på jobben, jeg kjenner folk som stemmer på Miljøpartiet de grønne som går god for dette, Audun Lysbakken syns garantert at dette er veldig stilig, og det tror jeg også Erna gjør – selv om hun ikke ville sagt det på akkurat den måten. Poenget mitt: Dette handler ikke om å være på høyresiden eller venstresiden, for eller mot klima, kapitalist eller kommunist: Dette handler om å endre fokuset, og det tror jeg Ida får oss til å gjøre.

Og jeg liker spesielt punktet om tyggisfaste – det er forresten sammen med snus en faste vi godt kunne hatt hele året. Og så syns jeg du skal ta turen over til Ida Jackson og lese hva hun selv skriver.

2 replies
 1. Administrator
  Administrator says:

  Det er jo et glimrende og angrepsfritt konsept som ingen bør kunne føle seg støtt av. Syns både teksten din og podcasten din om det var glimrende. Tenk a, om vi får hele folkehøgskole-Norge med på dette? Det er 8000 grønne fastere som tar det med seg hjem til sine folk – regn med en smitteeffekt langt sterkere enn Corona-viruset.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *