,

Hvem er det mest synd på?

Foto: Creative Commons

Er det ukelønna han gliser så bredt over. Ronaldinho tjener 500 000 kroner dagen. Det syns Ola Nordmann som «bare» tjener 943 kroner dagen er urettferdig.

Ronaldinho med 484 931,- i dagslønn
484 931 – 943. Det er stillingen mellom Ronaldinho og Ola og Kari Nordmann. Omregnet til lønn pr. dag blir det svimlende 484931 kroner om dagen… En gjennomsnittlig norsk månedslnn var ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) i tredje kvartal 2004 på 28300 kroner – eller kr. 943 pr. dag.

– Hårreisende

Differansen på rundt kr. 484000 kroner pr. dag er ubegripelig for folk flest…

Ved siden av et bilde med en smilende Ronaldinho er et bilde i VG av en Lange flate ballær-fyr, bare for å sette dette i perspektiv. Og skal vi se? Hvis dette stemmer, og det gjør det jo siden det står i VG må du og jeg og Hvermansen jobbe i 625 år for å tjene like mye som slasken fra Barcelona gjør i året. Eller 541 dager for en ronaldinhsk dagslønn. Og da regner vi ikke med feriedager. Nå har jeg ikke sjekket statistikken, men det kan jo hende at snittet er basert på hele det norske folk, og at barna mine som ikke har tjent en krone i sitt liv regnes med i dette her. Men likevel – dette er jo blodig urettferdig!

Hva er mest urettferdig? Ronaldinhos dagslønn i forhold til min eller denne ungens livsvilkår i forhold til det livet jeg lever?

Tenk hva vi kunne gjort med pengene? Vi kunne reist – når som helst, hvor vi ville, hvordan vi ville. Vi kunne tatt oss fri fra skole og jobb, kjøpt hytte, hatt eget fly, kjøpt enda en hytte og et fly til, vi kunne gått i nye sko hver eneste dag i hvert eneste år resten av livet, vi kunne… listen er så lang som du selv vil gjøre den til. Men hva kunne Hvermansen fått som han virkelig trenger er en annen sak…

Onsdag var jeg med på å lansere undervisningsheftet til Pedagogikk for de rike. Odd Børrezen hadde møtt opp for å kaste glans over prosjektet som har et mål: … se hvordan vi som verdens velbemidlende kan gjøre noe med vår egen fattigdomsskapende livsstil slik at vi får en bedre balanse mellom de som har og de som ikke har så mye.

Under lanseringen så jeg for meg en annerledes forside på VG, der det ikke var to bilder, men tre: I tillegg til Ronaldinho med gullfoten og Ola Dunk med gullræva, var det et bilde av en hvilken som helst familiefar fra slummen i Nairobi med en gjennomsnitlig dagsinntekt på 6 kroner. Hvis Fattigmansen skal tjene like mye som Hvermansen, må han jobbe i 155 år. Og hva kunne han fått for en brøkdel av Hvermansens penger som han virkelig trenger men ikke har nå? Skal vi se… La oss se på livsnødvendighetene: Eget hus, tre måltider, nødvendige medisiner, rene og gode klær, møbler, utdannelse, bøker, musikk, litt snop, ferieturer… bare for å nevne noe.

På lanseringsdagen for undervisningsheftet om Pedagogikk for de rike kan vi jo lure på om hva som er verst: At Ronaldinho tjener så mye at han kan gjøre akkurat hva han vil resten av livet, mens de aller fleste av oss tjener så godt at vi har råd til både det ødvendige og det vi ønsker å unne oss. Eller at vi har mer enn vi trenger mens Fattigmansen ikke har noen ting i det hele tatt. Kanskje eksisterer den virkelige avstanden mellom Hvermansen og Fattingmansen, ikke mellom meg og Ronaldinho?

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

1 svar
  1. Raul Leonardo
    Raul Leonardo says:

    Vel «Fattingmansen» dør pga. den forskjellen. Lider vi på noen som helst måte pga vår forskjell? Vi ser bare at det går an å bli enda rikere…

    Som jeg virkelig har lært i Pfr, så er vi rike. Men folk som Ronaldinio gir også rikdom en annen definisjon. Som kan sammenlignes med definisjonen på fattigdom? Vi har fattigdom i Norge, men kan de sammenlignes med fattige i Kenya?

    Men det er litt kvalmende at folk som Ronaldinio gjør oss missunelige. Men enda verre er det at de som er så rike gir oss grunn til å være missunelige. Ikke fordi vi har det dårlig, men fordi en luksus og rikdom som er langt ifra rettferdig blir realistisk. Så når vi ser at det går an å ha det «bedre», da vil jo vi ha det. Selv mener jeg at det er grense for hvor mye et menneske bør eie, før det rett og slett er for mye.

    7 (gjenstander) er kanskje ikke tallet, men 484 931 er I vært fall over det!!!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *