Hvordan gjøre middelmådige bilder mindre middelmådige
Jeg var på Gladmat-festivalen torsdag. Som jeg nesten alltid gjør, hadde jeg med kameraet og prøvde å knipse noen bilder for minnealbumet og fotokarrieren. Resultatet ble strengt tatt ganske så middelmådig, preget som bildene ble av lite innsats, et folkehav og andre ting (en datter som vil ha is) som trekker oppmerksomheten bort fra det å ta bilder.
Sommern er tid for fotografering, og med det bilder i bøtter og spann, middelmådige bilder uten ende, med noen få knallskudd innimellom middelmådighetene, for ikke å si de fotografiske havariene, som jo slettes både fra minnebrikken og harddisken så snart de er lastet inn på Macen. Men hva skal man gjøre med alle disse ubetydelige bildene som bare ligger der uten noen annen rolle i livet enn å fylle opp plass på harddisken.
Som de gode fotografer vi er, følger vi jo proffenes råd og unngår for all del å slette bildene. Men i stedet for å la de bare ligge der, tenkte jeg det kunne være interessant å se på hva man kan gjøre for i hvertfall løfte bildene bittelitte grann fra kjedsomhetstyranner til brukelige bilder verd å se på. De fem bildene fra torsdag som du ser her, havnet i bøtta «middelmådig». Resten tørr jeg ikke snakke om.
Hvert bilde ble vurdert komposisjonsmessig og teknisk, og denne gangen fant jeg ut at jeg ikke ville gjøre noe med komposisjonene. I stedet gikk jeg rett i gang med flikkingen.
1. Bildene ble importert inn i Aperture, mitt førstevalg for organisering og bearbeiding av bilder.
2. Etter en rask vurdering ble jeg sittende igjen med fem bilder.
3. Justering av eksponering. Bildene var alle sammen litt for mørke i utgangspunktet. Jeg økte eksponeringen med +0,4 trinn.
4. Brightness/contrast ble justert, brightness med +0,36, contrast med +0,06.
5. Fargene var greie slik de var. Men funksjonen vibrancy styrker enkeltfarger og hudfarger, og denne ble justert med +0,35 for å styrke disse uten å få for sterke farger i hele bildet. Vibrancy er en fin ting.
6. Skarping av bildene. Som regel skarper jeg opp bildene med kantskarping (Edge sharpening – en måte skarpe opp bildene på som ikke er så radikal som vanlig skarping), men denne gangen valgte jeg gammeldags skarping over hele fjøla med full intensitet (+1.0) og med en radius på +4,4
7. Jeg avsluttet greia med å legge på full vignettering for å lage en ramme rundt bildene og få fokus på et mindre område.
Noen av disse grepene er standard billedfiksing. Skarping og vignettering er teknisk juks, hvertfall når det gjøres så radikalt som jeg gjør her. Men ta en titt på bildene. Syns du ikke de redigerte bildene er litt mer spennende å se på. Det er en tilpasning av virkeligheten, det var ikke sånn det så ut, men som seeropplevelse er de redigerte bildene med en fem-minutters redigeringsprosess faktisk blitt mindre middelmådige enn de var i utgangspunktet. Og da er det jo greit å ha noen sånne triks som vignettering, skarping og bruk av vibrancy.
Bruker du Photoshop Elements, Lightroom eller CS 4, så brukes de samme begrepene og funksjonene ligger der og venter på deg. (Eller: Bruker du CS4, så leverer du vel i utgangspunktet bedre bilder enn det jeg har gjort her? Da venter jeg spent på å høre hvilke knep du har for å heve det middelmådige fra det middelmådige til det mindre middelmådige.
[smugmug url=»http://ertzgaards.smugmug.com/hack/feed.mg?Type=gallery&Data=9023204_bkvxy&format=rss200″ imagecount=»100″ start=»1″ num=»100″ thumbsize=»Th» link=»lightbox» captions=»true» sort=»false» window=»false» smugmug=»true» size=»L»]
Virkelig endringer verdt å ta med seg. Takk for oppskrifter.
Jo, det blir mer spennende. Det må være lov. 🙂