Verdens landnavn: C

Har du noen gang lurt på hvorfor Norge heter Norge, og hva navnet egentlig stammer fra eller betyr? Hva med navnene til resten av verdens land? Jeg vet svaret på spørsmål 1, men har tenkt veldig lite på spørsmål 2. Men nå leser jeg ei bok av en kanadier, og begynte plutselig å lure på selve navnet «Canada». Det ene leder til det andre, så da ble det naturlig å prøve å finne ut opprinnelsen og betydningen til navnene til alle verdens land. Siden det var Canada jeg startet med, begynner vi med land på bokstaven C.

Canada – Fra det opprinnelige First Nations-ordet kanada, som kan bety bosetning, landsby og landområde. Ordet ble først tatt i bruk i 1535 og var brukt av iriquoy-indianerne før det.

Chile – Spanske konvistadorer overtok navnet fra inkaene, og de overlevende fra den første spanske oppdagelsesreisen sørover fra Peru til det som i dag er Chile i 1535-36 kalte seg selv «De chilenske menn». Det er flere teorier om hvor navnet kommer fra, men alle har til felles at de benevner et dalområde i den nordlige del av dagens Chile. En av teoriene går ut på at høvdingen i dette dalområdet het Tili, en annen at dalen ligner på en lignende dal i Inkaenes Peru ved navn Chili. Navnet har holdt seg siden Chile erklærte selvstendighet i 1810.

Colombia – Fra Kristoffer Colombus, først brukt av revolusjonslederen Fransisco de Miranda for å betegne hele den nye verden, spesielt de spansktalende og portugisisktalende områdene. Navnet ble tatt i bruk ved opprettelsen av republikken Colombia i 1819.

Costa Rica – Spans for «Rik kyst». Kristoffer Colombus kalte området Den rike kysten på sin fjerde reise til Amerika i 1504. Senere tatt i bruk som det offisielle navnet på landet ved opprettelsen i 1838.

Cuba – Colombus gav øyen navnet Juana, etter den spanske prinsen Don Juan, sønn av Dronning Isabella. Lokalbefolkningen brukte navnet «Cubanacan», sombetyr noe i retning av «sentrum av paradis». Navnet ble etterhvert ble tatt i bruk av spanjolene.

6 replies
 1. vibeke
  vibeke says:

  Costa Rica – mulig en rik kyst, men ikke på penger. Så vidt jeg veit en særdeles dårlig økonomisk tilstand.

  Ellers synes jeg «sentrum av paradis» var vakkert. Mannen min er forøvrig fra sentrum av Paradis 🙂

  Svar
 2. Ståle
  Ståle says:

  Her var det mye nytt for meg. Bortsett ra den rike kysten, hadde jeg ikke peil. Og nå svarer vel du noe sånt som: «Syns du det var overraskende?»…

  Svar
 3. Geir
  Geir says:

  Vibeke: I kladden min hadde jeg skrevet at Costa Rica betyr den rike kysten, på tross av fakta. Så du treffer godt der 😉

  Ståle: Det er vel nytt for de fleste, tenker jeg. Vi går liksom ikke og tenker på hva som er bakgrunnen til de navnene vi går og mumler hver gang vi spiller Passport. Men det blir fint å ha disse kunnskapene å plage folk med i lunchen framover.

  Svar
 4. Erik Drabløs
  Erik Drabløs says:

  Nydelig serie dette. Gleder meg til resten. Er jo den perfekte faktaboksinformasjon. (Var faktisk en av de andre på Perminalen som lagde et navneskilt til meg med påskriften «Faktaboks» for ikke så lenge siden…)

  (Av en eller annen grunn kom denne posten med fler ikke fram i Bloglines før nå)

  Svar
 5. Geir
  Geir says:

  Hyggelig å glede andre. Dere kan vente bokstaven A i nær framtid. At dette er unyttig er virkelig sant. At det er morro kan du &/%%&%$& på, Erik og Ståle.
  Bloglines? På tide å skifte til NetNewsWire eller Google Reader, kanskje?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *