Gladnyhet: Klart for One Laptop per Child!

3. juni skrev jeg innlegget OLPC: En sak for bloggosfæren , om bloggosfæren og Nicholas Negropontes hjertebarn, One Laptop per Child. For å sette i gang produksjon av disse enkle bærbare datamaskinene måtte Negroponte og hans samarbeidspartnere ha mottatt bestillinger på 3 millioner enheter av OLPC.I dag melder blant annet BBC at produksjonen av OLPC endelig kan settes i gang.I innslaget på 60 Minutes som jeg viste til den 3. juni beskrev Nicholas Negroponte hvordan et pilotprosekt med OLCP hadde påvirket forholdene på landsbygda i Kambodsja. Den største virkningen var at flere barn igjen begynte å gå på skolen. Ukalkulerte bivirkninger var at maskinene som blir drevet av solceller fungerte som lyskilde på kveldene, bare for å nevne noe.Jørn Hoelstad Pettersen forklarer i bloggen sin, Mitt hJØRNe av verden hvordan datamaskinen er bygd opp, og nevner samtidig de kritiske røstene til prosjektet OLPC som i følge Jørn spør:

om ikke fattige land har andre ting å bruke penger på før de begynner å kjøpe inn bærbare maskiner til sine unge.

Jeg støtter Jørns svar når han sier:

Men for den som håper at vi virkelig skal nærme oss en Flat Earth som også inkluderer barn i den tredje verden som noe annet enn billig arbeidskraft til å sy våre billige klær og sko, må dette være et oppløftende prosjekt.

Som alle som har en viss interesse av utviklingsproblematikk er klar over, er nettopp utdanning en nøkkel til å utjevne forskjellene mellom de fattigste blant oss og de av oss som sitter på både tre og fire datamaskiner.Jørn skriver til slutt i innlegget sitt:

Skulle vært moro å få kontakt med elever som tar i bruk denne for å få til internasjonale samarbeidsprosjekt!

Jeg arbeider som noen av dere er klar over med ei linje som heter Global Village på Solborg Folkehøgskole. Vi er akkurat i startfasen sammen med Normisjon å utvikle et samarbeid med en multilateral NGO i Kambodsja ved navn ICC. Målsetningen med arbeidet er å støtte de marginaliserte gruppene i samfunnet; kvinner, barn og urbefolkningsgrupper. Satsning på utdanning er et grunnleggende arbeidsområde her. På en studietur til Kambodsja i mars fikk vi høre at et av de store utfodringene i Kambodsja var at etter folkemordet mellom 1974 og 1978 var det en enorm mangel på komeptanse innen undervisning og teknologi. Samtidig er dette landet altså et pilotland for Negropontes OLPC.Vi er i oppstarten av et samarbeid, og det er mange veivalg å ta. Men jeg tror jeg ser noen muligheter som både ivaretar den komeptansen vi som skole og elever sitter med, og de behovene/mulighetene som fins i Kambdosja.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *