Kommer vi til å huske Kongo?

Kongo er på vei ut til venstre i nyhetsbildet. Bøtta med oppmerksomhet om det østlige Kongo av to nordmenns mulige ugjerninger i landet er snart full, og vi beveger oss i flokk mot andre saker. Bøkene er skrevet, artiklene ført i pennen, og

Men Kongo kommer til å eksistere selv når vi beveger blikket vårt andre steder. Folk kommer fortsatt til å dø i unødvendig store antall. De 6 millionene ofrene etter infarktet i Afrikas hjerte skal bli flere, og muligheten for at det skal skje styrkes når ingen lenger ser på hva som skjer. Det er derfor øyenvitneskildringer er så viktige. Så lenge verdenssamfunnet ikke får lov til å ignorere det som skjer, er det håp om at det snart skal komme bedre tider også til dette plagede landet.

Jeg vil framheve to nettsteder som eksisterer bare for å hindre at vi glemmer og overser.

Condition Critical
Condition Critical, godt oversatt til norsk med «Tilstanden er kritisk», består av tre deler:

  1. En nyhetsdel gir jevnlige oppdateringer av situasjonen i regionen inn mot de store sjøene.
  2. En Eyewitness-del med dossiers eller samlinger av historier u tre ulike kategorier. Den ene gruppen av dossiers er forholdene sett fra tre ungdommer på 14, 15 og 16, en annen dossier er historier fra kvinner, mens den tredje, Uléle Dossiers, består av øyenvitneskildringer fra hele Kivu-regionen og et område nordover ved navn Haût-Ulele, derav navnet Uléle Dossiers.
  3. En blogg-del der fem medlemmer fra Leger uten grenser forteller om sine opplevelser.

Condition Critical er drevet av Leger uten grenser, og gir et ubehagelig direkte bilde av forholdene i Øst-Kongo, et bilde som det er vanskelig å tegne når man leser de tabloide versjonene som vi har blitt servert til nå.

Ushahidi
Ushahidi er et nettsted og et sosialt varslingssted som har fått mye oppmerksomhet i etterkant av voldsbølgen ifm valget i Kenya i 2007. Ushahidi er swahili for «vitneutsagn», og nettstedet ble utviklet av kenyanske webdesignere for at folk som var vitner til overgrep kunne varsle disse inn på et felles nettsted på en enkel måte. Ved hjelp av mobiltelefoner, pda-er eller vanlige datamaskiner kunne vanlige folk registrere ting som skjedde mens det skjedde. Snart fikk man et Kenyakart med oversikt over hotspots for urolighetene, og med det en bevisstgjøring av situasjonen, noe som igjen styrket de som ønsket å sette en stopper for det som foregikk.

Ushahidi ble det som kan kalles en kjempesuksess, og motoren som de kenyanske webdesignerne utviklet har blitt tatt i bruk i en rekke andre sammenhenger, som for eksempel i Kongo.

Skjermbilde 2009-11-08 kl. 14.57.11

Vi har ikke lov til å glemme, sier Elie Wiesel. Ingen fare, vi kommer til å huske Kongo sommeren 2009. Ushahidi og Condition Critical er noen verktøy som kan hjelpe oss til å forbinde noe annet enn navnene Moland og French med Kisangani og områdene rundt de store sjøene.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *