Nå kan du være din egen private bistandsbank

Av en eller annen grunn tar jeg det for gitt at alle leser Dagbladet, og at jeg ikke behøver vise til artikler på sidene deres. Men nå har Astrid Meland skrevet en artikkel om mikrokreditt, bistand og personlig økonomi som er ganske så interessant.

Mikrokreditt har lenge vært et moteord i bistandsbransjen, og etter at Mohammed Yunus og Grameen Bank fikk Nobels Fredspris i 2006 vet alle hva et er. Mikrokreditt og mikrofinans har fått masse skryt fordi det gir folk muligheter til å ta tak i sin egen situasjon på grunn-nivå, samtidig som det betyr en ansvarliggjøring av mottakeren, da bistanden kommer i form av et lån, og ikke en gave. Enda en viktig effekt av mikrokreditt er at den når kvinnene i større grad enn annen bistand. Og som vi vet, er kvinner nøkkelen til vekst i mange deler av den fattige verden.

I Bangladesh har mikrokreditt gitt bedre levestandard for tusenvis av kvinner. Men samtidig har mikrokreditt kritikere. Blant påstandene finner vi utsagn om at mikrokreditt bare fører til marginale endringer, og ikke har noen større påvirkning samfunnstrukturer som holder folk nede. I Nairobi møtte jeg følgende innvending på en tur gjennom Soweto-slummen øst i byen. Jeg kommenterer at det er mange som selger bananer på et relativt lite område, Soweto-slummen består av ca 30 000 mennesker i et område som her i Stavanger hadde gitt plass til et par tusen. Jeg blir fortalt at selgerne har fått mikrokreditt for å etablere utsalg. Positivt tenker jeg, men får til svar:

Det er positivt for de som nå kommer i gang med egen bedrift. Men for de som har vært her og solgt bananer tidlgiere, har ikke situasjonen blitt bedre. Mikrokreditt skaper ikke nye nisjer, det er ikke mer penger i omløp om folk etablerer flere bananutsalg.

Anonym kilde

Jeg forstår poenget, og som med alle former for involvering i andres liv (som bistand er), skal man trå forsiktig. Og endringene i den generelle utviklingen er nok marginale.

Men: For den enkelte som faktisk får et overkommelig lån innenfor fornuftige rammer, så betyr det endringer i livssituasjonen.

I den sammenhengen er det interessant å lese Astrid Melands artikkel i Datbladet. I artikkelen får du en innføring i mikrofinansordningen, en beskrivelse av hvordan du kan gi personlige private lån gjennom mikrokreditt-ordningen, samt en oversikt over ulike aktører som gjør dette mulig for deg. Artikkelen anbefales på tross av min innledende skeptiske presentasjon av mikrofinans.

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.