NextGen Galleri og WordPress 2.7: En fotoløsning fra gudene

Jeg brukte lang tid på å finne ut hvordan jeg skulle legge ut bilder på bloggen. I og med at jeg er en visuell type (definisjon: estetikk er viktig for min trivsel), var tillempningen av billedbruk på WordPress et tema jeg lenge strevde med og ikke fant helt ut av. Jeg prøvde ut det som var, men fant ingen ting som falt i smak. I og med at jeg bruker Smugmug* som min billedbank, lå det også en del begrensninger der. Jeg hadde nemlig ett krav til den motoren som skulle drive billedbruken min – den måtte kunne hente bildene fra Smugmug. Men får man det ikke alltid som man vil, må man tenke nytt. Og jeg har testet. Og jeg har lett. Og jeg har funnet.

Enter NextGen Gallery. NextGen Gallery er et pluggesystem som på mange måter fungerer akkurat som andre pluggsystemer i WordPress. Ved en enkelt installering på noen få kilobyte legges det til noen tilleggsfunksjoner i WordPress som skal løse oppgaver WordPress ikke håndterer på egen hånd. NextGen Gallery (NGG) lar deg organisere bildene dine på WordPress-installasjonen din, publisere bildene dine som enkeltbilder, gallerier, album og widget-shows. Kort sagt sørge for at bildene dine blir best mulig presentert på den verdensvide bloggeveven.

Det er noen ting jeg vil fremheve:

  • Mulighetene til å organisere bildene dine i et ubegrenset antall gallerier. Et galleri kan bestå av hva som helst, f.eks. bildene fra din forrige middag i det hvite hus sammen med Barak Obama.
  • Muligheten til å organisere galleriene i album. Album er samlinger av flere gallerier. Du kan legge disse ut som egne sider, og har du lyst kan du utvikle en total fotobloggløsning med album som krysser forskjellige gallerier og tema, altså ubegrensede muligheter til å organisere bildene dine som du vil.
  • Mulighet til å laste opp bildene dine som enkeltfiler eller som ZIP-arkiv, og muligheten til å velge om bildene legges inn i etablerte gallerier eller om det skal opprettes nytt galleri på bakgrunn av en ZIP-opplasting.
  • Bilder som er lagt inn i et galleri vil automatisk publiseres i gallerier og album som allerede er lagt ut på siden din.
  • I postene kan du velge om du vil vise bildet som galleri eller som slideshow. Standardslideshowet er meget elegant.
  • Slideshowet kan vises inne i selve artikkelen og i fullskjermmodus. Denne funksjonen er meget elegant og sømfri.
  • Muligheten til å legge gallerier inn i sidekolonnen som et slags skrytealbum.
  • God tilpasning til den integrerte billedløsningen i WordPress. Utvikleren lover også å tilnærme WP sin løsning og NGG i nye versjoner av løsningen.
  • Alt sammen er enkelt å forstå, og enkelt å bruke i en aktiv bloggehverdag.

Den eneste ulempen så langt er altså mangelen på integrasjon med billedbanker som Smugmug. Bildene må lastes opp på sørveren min, og kan ikke dra nytte av at bildene mine allerede ligger annet sted på nettet. Men slik er livet. Man kan ikke få i pose og bag, og den uhemmet elegante fleksibiliteten som NGG gir meg gjør at jeg sover godt selv om NGG og Smugmug foreløpig ikke snakker sammen.

For å vise hvordan det fungerer, har jeg lagt ut dette albumet. Et album er en samling av bilder fra forskjellige gallerier. Hvert galleri får sin «boks», og du kan velge å vise de enkelte galleriene som et slideshow, eller se de i listemodus.

Som ungdommen sier nå til dags. Enjoy! NGG er en fotoløsning for WordPress på meget høyt nivå. Måtte bare kvaliteten på bildene mine holde samme høye mål ;-).

[album id=4 template=extend]

——————————

* Jeg er svært godt fornøyd med Smugmug, som jeg sikkert også har skrevet om andre steder. De har en fleksibilitet og en kundestøtte som andre billedbanker som Picasa og Flicrk-produsentene sikkert har våte drømmer om natten om. Den eneste begrensningen i forhold til Smugmug er at det fins få plugger** som gjør det enkelt å implementere Smugmug-gallerier i WordPress. Den eneste tilfredsstillende løsningen er Smugpress, som gjør et enkelt for meg å lege til smakebiter fra billedbanken min inn i sidekolonnen på bloggen.

——————————

**Plugger – et forsøk på å fornorske det håpløse ordet plugin (ja, jeg vet at man kan bruker «innstikk», men hva betyr det?)


8 replies
  1. Petter
    Petter says:

    Hoho… Helt greit at du ikke skrev noe om det -men jeg gjorde det jo… Og da kom jo lenken der 😛

    Hm. Den funksjonaliteten i IntenseDebate var tøff. Noe av det kunne vært integrert med e-post-server og WordPress-server. mhmmm… Det minner igjen litt om noe jeg mekket for en stund siden for å få et WP-innstikk til å ta imot e-post fra procmailrc (så jeg kan sende e-post med bilder som vedlegg (feks fra mobilen) til bloggen så de blir publisert automagisk… kanskje WP har bedre funksjonalitet på dette området nå? med bilder? …vel… jeg bruker min gamlemåte enda, jeg)

    Men litt tilbake til IntenseDebate… Jeg er nok tilhenger av å ha full kontroll over alt selv. Alle bilder, all trafikk, all e-post. Bare til/fra min server. Hvis "alt" annet "detter ned" skal min virke. Jeg er nok rar. Men Subscribe to comments er vel ikke så værst?

    Svar
  2. Ståle
    Ståle says:

    Hadde jeg ikke vært greit nok tilfreds med måten jeg nå bruker smøggmøgg på for å legge ut bilder på bloggen, hadde jeg nuh umiddelbart kastet meg over NGG. Men det får vente, tror jeg. Uansett skal du ha takk for godt formulert tips 🙂

    Svar
  3. Simen S.
    Simen S. says:

    Jeg er ikke særlig imponert over fleksibiliteten i NexGen Gallery, Jeg synes det er forholdsvis tungt å laste opp større mengder av bilder og jeg sunes at alternativene for visning er få (ikke tillater manuelle tilpasinger). Derfor har jeg enda ikke brukt det aktivt på bloggen min.

    Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] nÃ¥ installert plugin NextGen Gallery. Enklere Ã¥ installere og virker mye bedre. Fant forøvrig en blogg med en annen fornøyd […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.